Hirdetés
Archivum

Az önkormányzat kiszáll a pécsi nõi kosárlabdacsapatból:

:

Hirdetés

Pécs önkormányzata a pénteki nappal kiszáll a nõi kosárlabda NB I-ben szereplõ, 11-szeres bajnok Pécs 2010 csapatából.

Páva Zsolt, a város polgármestere sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az egyesületet mûködtetõ Pécsi Nõi Kosárlabda Kft-ben eddig 49 százalékban tulajdonos városvezetés megszünteti az együttmûködést a klubbal, s a jövõt az egyetemi csapattal, a PTE-PEAC-cal képzeli el. A váltást a Pécs 2010-et mûködtetõ cég bizonytalan pénzügyi helyzetével indokolta, amelynél az adóhatóság is vizsgálatot folytat.

Az önkormányzat tavaly jelezte, semmilyen formában nem kíván együtt dolgozni az egyesületben 50 százalékos tulajdonrésszel rendelkezõ Sport Marketing Management 2007 Kft-vel. Iványi Dalma csapatkapitány akkor felajánlotta a városvezetésnek, hogy többségi tulajdonos lesz a pécsi együttest mûködtetõ kft-ben – amelynek 10 évig Rózsa Gábor volt az ügyvezetõje -, ezt pedig az önkormányzat elfogadta, igaz, feltételeket támasztott: teljesen új ügyvezetést kért, kijelentette, hogy szigorúan ellenõrizni fogja a közpénzek útját és felhasználásának módját, valamint alapos gazdasági átvilágítást kezdeményezett.

Iványi Dalma pénteken elmondta, hogy egy órával a sajtótájékoztató elõtt értesült a hírrõl: “Megdöbbentett, hogy az önkormányzat kiszáll a klubból, és becsapva is érzem magam. Most értékelni kell a helyzetet, hogy miként tovább.”

A pécsiek 1992-ben nyerték elsõ bajnoki címüket, 1993-ben vette át Rátgéber László a csapatot – s vezette 2008-ig -, akivel kilenc aranyérmet szereztek, kétszer harmadik helyen végeztek az Euroligában. Az együttes 2010-ben gyûjtötte be 11. elsõ helyét, idén pedig bronzérmes lett a bajnokságban.


“Az önkormányzat éveken át rengeteget tett a nõi kosárlabdáért, idén tudtommal már év közben napirendben volt a kivonulás, de nagy financiális erõkkel kisegítették a szezon végéig a csapatot, amely végül bronzéremmel zárt –
nyilatkozta az MTI-nek Rátgéber László, a pécsi sikercsapat volt edzõje.Korábban több mint húsz aranyérem után nekem és a Gyõrt nemrég bajnoki címre vezetõ Füzy Ákosnak máshol kellett bizonyítanunk, valószínûleg ez a sors várt volna Djokic kollégámra is. A magam részérõl tovább szolgálom a pécsi utánpótlás-nevelést, és ha bárkinek komoly tervei vannak, egy hívó szóra jövök. Életem legértékesebb egyharmadát a pécsi kispadon töltöttem, rám mindig számíthatnak.”

A PTE-PEAC harmadikként végzett az NB I/B-ben, de az élvonalba akar nevezni. Ha mégis csak a másodosztályban indulhat, akkor a cél a mielõbbi feljutás lesz. A városvezetés terve az, hogy a PTE-PEAC három éven belül NB I-es bajnoki címet nyerjen, s nemzetközi kupában indulhasson. Azt, hogy a klub tulajdonosi hányada hogyan áll majd össze, még kérdéses, de az már eldõlt, hogy az önkormányzatnak és a Pécsi Tudományegyetemnek lesz tulajdonrésze. A csapat vezetõedzõjének kiléte még bizonytalan, annyit azonban már lehet tudni, hogy a menedzser Mészáros Zalán lesz. Ha a PTE-PEAC õsztõl az NB I-ben szerepel, akkor névszponzort is kap az együttes.

MTI

Hirdetés