Hirdetés
USA

Az Oregon győzelmét várják az Egyesült Államokban:

:

Hirdetés

A jövő héten megkezdődnek az egyetemi küzdelmek az Egyesült Államokban. A szezon előtti szavazások, esélylatolgatások az Oregon sikerét várják. Nézzük, hogy kik lehetnek az egyetemi szezon főszereplői.

Minden rekordot megdöntő évad zárult tavasszal az NCAA Divízió I-es női kosárlabda bajnokságában. Nehéz lesz felülmúlni a tavaszi izgalmakat, de részben átalakuló erőviszonyok mellett nagy csatákra van kilátás ezúttal is. A Baylor és a Notre Dame 82-81-es végeredményt hozó fináléja kivételes sportélmény volt. A Baylor duplázására mutatkozhat esély, miután a brutálisan ponterős magas-soruk a fináléban megsérülő Lauren Cox-szal az élen továbbra is rendelkezésre áll. Tavaly egy igazolás Chloe Jackson hozta a különbséget a csapatuk számára és idén is bízhatnak egy erősítésben. Nagy kérdés, hogy a South Carolinától Te’a Cooper átigazolásához és már idei játékához hozzájárul-e az NCAA.

A Notre Dame egy sikerkorszakot zárt a 2018-as bajnoki címmel és a 2019-es döntővel. Az elmúlt évad kezdőjéből azonban mindenki végzett. Ráadásul Jordan Nixon és Danielle Patterson is távozott, ahogy az egyik másodedző Niele Ivey is. Új csapatot kell építeni és ehhez két új szerzemény Destinee Walker (North Carolina), illetve Marta Sniezek (Stanford) adhatja a vázat olyan visszatérők mellett, mint Mikayla Vaughn, Abby Prohaska vagy Catlyn Gilbert. Muffet McGraw edzőnőben lehet bízni, ugyanakkor ez a generáció most nem tűnik annyira korszakosnak, mint az előző.

Fotó: Twitter.com/OregonWBB

Ha dominancia, akkor egyértelműen az Oregon és Sabrina Ionesco, illetve Ruthy Hebard és Satou Sabally szerepel az élen. A csapatuk jelenleg a legerősebbnek, legrutinosabbnak tűnik. Ionesco végül nem ugrott ki a programból profinak, hanem végigcsinálja az egészet. Azért tér vissza, hogy bajnokok legyenek és erre minden esélyük meg is van. Főleg úgy, hogy a fentebb bemutatott Baylor-t leszámítva gyakorlatilag mindenkinél sok kérdőjel mutatkozik. Az élen a UConn-nal, ahol Geno Auriemma komoly feladat előtt áll. A legoptimistább forgatókönyv szerint hozzájárulnak az illetékesek, hogy a Tennessee-től elhozott Evina Westbrook már idén játszon. Megan Walker és Christyn Williams elő fog lépni az új évadban, illetve Crystal Dangerfield a csípőműtéte után teljes erővel tér vissza. Ha azonban a felsoroltak közül csak az egyik elem nem váltja be a reményeket, akkor az könnyen lenullázhatja a UConn esélyeit és sorozatban a negyedik évben maradhatnak le a bajnoki címről. Itt látszódik, hogy a korábbi fölény mekkora történelmi tett volt.

Az elmúlt szezonban a Stanford lemaradt a Final Four-ról, idén viszont minden előzetes esélylatolgatás a legjobb négy közé helyezi őket. Talán a mezőny legmélyebb és legjobban variálható keretével rendelkeznek. Ráadásul megszerezték a legmagasabb jegyzett végzős középiskolást Haley Jones személyében, aki több poszton bevethető, ráadásul korosztályos szinten mindent elhódított. Kiana Williams és DiJonai Carrington mellett meg is mutathatja tudását már az első évben. A Maryland az elmúlt szezon nagy csalódását okozta a korai búcsújával. Kaila Charles vezetésével idén újra nekifutnak a Final Four-nak. Olyan végzősök, mint Blair Watson vagy Stephanie Jones, illetve az elmúlt szezon triplarekordere Taylor Mikesell komoly erőt adnak ennek a gárdának.

Természetesen nem csak a fentebb kiemelt csapatok és tehetségek lehetnek főszereplők az előttünk álló szezonban. Az Oregon State például a szakmai program vélhetően legerősebb csapatát tudta összerakni Mikayla Pivec és Destiny Slocum köré. A Louisville a Georgia Tech-től erősített: Elizabeth Balogun és Elizabeth Dixon támadásban nagyon sokat hozhat nekik. A szövetségi kapitány Dawn Staley továbbra is a South Carolina szakmai programját vezeti. Hét játékosa végzett, de három magasan jegyzett újonccal (Aliyah Boston, Zia Cooke, Laeticia Amihere) egy sikeres korszakot nyitna. A brutális támadó-potenciállal rendelkező Texas A&M Chennedy Carter személyében a második legponterősebb visszatérőben bízhat elsősorban. A Mississippi State Teaira McCowan búcsúja és az utódjának szánt Promise Taylor sérülése miatt várhatóan visszaesést könyvelhet el, de így is tényező lesz.

Előzetesen tehát így lehetne összefoglalni az élmezőnnyel kapcsolatos várakozásokat, de minden kérdésre választ fog adni az előttünk álló öt-hat hónap mérkőzéssorozata.

Hirdetés