Hirdetés
Archivum

Az Orenburgot fogadja az UNIQA Sopron az Euroligában:

:

Hirdetés

Szerdán a 11. fordulójához érkezik a nõi kosárlabda Euroliga. Az UNIQA Sopron a Nagyezsda Orenburgot fogadja. A sorozat tavalyi döntõse idén is erõs kerettel dolgozik, de az utolsó két meccsüket elveszítették.

December elején Orenburgban jó mérkõzést játszott az UNIQA Sopron, mindössze 65-57-es vereséget szenvedett Sterbenz László együttese. Akkor még az oroszok veretlenek voltak a sorozatban, de a Sopron is nagyon jó formát futott. Az volt az az idõszak, amikor sikerült legyõzni a Bourges-t, majd az orosz túra után a Salamancát. Az Orenburg jelenleg 7 gyõzelemmel és 3 vereséggel áll a B-csoport második helyén. A három vereségbõl kettõt az elmúlt két fordulóban szenvedtek el. Elõbb a Villeneuve d’Ascq otthonában kaptak ki, ami azért nem számít óriási meglepetésnek. Nem úgy, mint a hazai vereségük a CCC Polkowice együttesétõl. Múlt héten 60-50 arányban maradtak alul a lengyelekkel szemben. Rendkívül gyenge dobóformát mutatott az Orenburg, 67 mezõnykísérletükbõl mindössze 16 volt sikeres, ez 23.9%-os mutató. Ilyen teljesítménnyel nem lehet meccset nyerni az Euroligában.

Az Orenburg kisebb hullámvölgyben van, hiszen a két Euroliga vereség mellett az orosz bajnokságban is beleszaladtak egy nagy pofonba. Még január 22-én 83-51-re kaptak ki a Dinamo Kurszktól. Az ilyen nagyobb csapatok esetében a januári hullámvölgy nem meglepetés. Látható, hogy például Törökországban is bukdácsol a Fenerbahce vagy éppen a Salamancának is becsúszott két januári vereség. Az Orenburg szempontjából azért fájóbbak ezek az eredmények, hiszen az Euroligában gyakorlatilag a csoportgyõzelemre elveszett az esélyük. Igaz, a második hely és a negyeddöntõs pályaelõny is igen jó pozíció lehetne számukra. A bajnokságban pedig nagyon úgy néz ki, hogy a Jekatyerinburg és a Kurszk mögött a harmadikak lesznek az alapszakasz végén. Ez azt jelenti, hogy már az elõdöntõben hátrányban lépnének pályára.

Az Orenburg esetében korábban már sokszor kiemelésre került, de mindenképpen el kell mondani, hogy az Euroliga döntõt vívó csapatukból a klasszis légiósok, mint az egykori soproni játékos Kayla McBride, DeWanna Bonner, Angelica Robinson és Anna Cruz távoztak. Helyettük szintén magasan jegyzett, jó képességû játékosok érkeztek. Õk Amanda Zahui, Tiffany Mitchell, Elizabeth Williams és Cristina Ouvina. Nemzetközi rutinban azonban ez a négyes elmarad a korábbiaktól. Ennek is tudható be, hogy a kalkulálható januári hullámvölgy valamivel mélyebb lett. A keretükbõl a 13.2 pontot átlagoló Zahui és a 10.9 pontot átlagoló Mitchell a legeredményesebb játékosok. Játékpercekben is õk ketten, illetve a spanyol Ouvina töltik a legtöbbet a pályán. Ahogy Roberto Iniguez csapataitól megszokhattuk, nem egy vagy két játékosra pakolja a terhet támadásban, hanem igyekszik minél több opcióval dolgozni. Ráadásul az Orenburgnak van egy erõs orosz magja, ebben nincsenek lemaradva a Jekatyerinburgtól és a Kurszktól. Ez pedig több lehetõséget is kínál a szakmai stábnak.

Az UNIQA Sopron számára az oroszországi meccs nagyon értékes volt, hiszen játékban sokáig nem mutatkozott különbség a két együttes között. Nem „csak” arról beszélhettünk, hogy tisztes helytállást láttunk, hanem valóban éles meccset sikerült kialakítani. Ez nagy fegyvertény. Amikor elkezdtek fáradni a kulcsemberek, akkor ütközött ki a különbség. A soproni csapatnak 21 eladott labdája volt, melynek kétharmada az utolsó 12-13 percben jött össze és ebbõl tudtak könnyû pontokat szerezni a hazaiak. Azóta átalakultak a rotációs lehetõségek, hiszen számolni kell majd egy kimaradó nem európai légióssal soproni részrõl. Ez csökkenti az esélyeket, viszont a kinti mérkõzéshez képest van tartalék támadásban. Yvonne Turner-nek például azon a napon 2 pontos meccs jött össze, 8 mezõnykísérletébõl 1 lett sikeres. A sztárcsapatok dimenzióját nézve szerkezetben, rutinban az Orenburg talán a leginkább megközelíthetõ. Amennyiben az oroszok nem tudtak megújulni a múlt heti mérsékeltebb teljesítményük után, akkor megszorongathatóak.

Hirdetés