Hirdetés
Archivum

Az Origo helyszíni jelentése Bourges-ból:

:

Hirdetés

Az Euroliga negyeddöntõ párharc második mérkõzésén a Spron Basket pénteken este 20 órától lép pályára a Bourges otthonában. A találkozóról az Origo a helyszínrõl tudosít. Engedélyt kaptunk arra, hogy az utazásról készült összeállítást újraközöljük. Az alábbiakban ez olvasható. A lehetõséget ezúton is köszönjük!

Fotó: FIBA.Basketball/Tóth ZsomborFotó: FIBA.Basketball/Tóth Zsombor

Forrás: Origo Sport

Írta: Lantos Gábor

A világ összes sportágában bevett szokás, hogy az ellenfelet fogadó csapat a repülõtéren valamilyen közlekedési eszközzel várja a vendégeket, hogy a meccsek helyszínére vigye õket. Egyetlen együttes van, amelyik tojik az írott és íratlan szabályokra: a francia Bourges kosárlabdacsapata. Õk pénteken este a Sopronnal játszanak az Euroliga negyeddöntõjében. Igaz, a Bourges nem most találta ki, hogy nekik mindegy, ki hogy jut el a kisvárosba. Már húsz éve így csinálják.

Munkatársunk helyszíni jelentése a franciaországi Bourges-ból.

Mindez azért van így, mert Bourges-ban nincs repülõtér, így aztán az itt játszó csapatok mindegyike Párizsban száll le. Amely 272 km-re van Bourges-tól. A franciákat azonban teljesen hidegen hagyja, hogy az ellenfelek hogyan érkeznek meg hozzájuk. A FIBA szabályzata csak azt mondja ki, hogy a rendezõ várostól 60 km-re esõ reptérre kötelezõ buszt küldeni a fogadó csapatnak. Bourges 60 km-es közelében azonban egyetlen repülõtér sincs. A Charles de Gaulle repülõtértõl kétszeri átszállással, vonattal lehet megközelíteni Bourges-ot, vagy a franciák 1 millió forintnak megfelelõ összegért adnak egy buszt, amelyet a Sopronnak kellett volna kifizetnie.

A magyar bajnok más utat választott. A csapat két kisbusza szerdán délelõtt üresen indult el Sopronból Párizsba, hogy mire csütörtök délben a játékosok oda megérkeznek, felvehesse õket. A két kisbuszba csak a játékosok fértek be, az edzõi stábnak kellett egy harmadik, azt helyben bérelte a Sopron. Fegyverneky Zsófiáék tehát a saját jármûvükkel tették meg az utat, egy autópálya melletti étteremben elköltve az ebédjüket. Ez az utazás anyagilag kevésbé terhelte meg a magyar bajnok költségvetését, mintha vonattal utaztak volna. Arról nem beszélve, hogy a kisbuszok el tudták hozni az összes játékos poggyászát, amelyet nem kellett feladni. Márpedig az Air France ezt is aranyáron számította volna fel.

Gondolnánk, hogy a Bourges mindezt a lélektani hadviselés jegyében teszi, de nem. Õk – egyetlen csapatként az Euroliga mezõnyében – a játékvezetõkkel és ellenõrrel sem törõdnek. Õk is bumlizzanak, ahogy tudnak. Húsz éve ez a trend errefelé, ezen pedig nem kívánnak változtatni. Igaz, becsületükre legyen mondva, amikor idegenbe utaznak, õk sem kérnek transzfert. Megoldják maguknak. Csak az a különbség, hogy Bécsben leszállva egy óra alatt Sopronban vannak. Mindegy, ez már nem változik. Pénteken este 20.00-tól meg lehet nekik mutatni, mennyire vidám lesz a visszabuszozás. Ha a Sopron az elsõ, 66-65-re megnyert negyeddöntõ után ismét gyõz, bejut a Final Fourba. Ebben az esetben ugyanis eldõl a páros csata, és a Sopron 2-0-lal megy tovább.

Megspórolva ezzel a sóher Bourges-nak egy újabb soproni utat.

Forrás: Origo Sport

Hirdetés