Hirdetés
Archivum

Az Origo helyszíni összeállítása Rigából:

:

Hirdetés

A Sopron Basket szerdán este az Euroliga 2018/2019-es alapszakaszának záró fordulójában 79-71-es gyõzelmet aratott Rigában. A magyar bajnoki címvédõ a B-csoport második helyén zárt és így pályaelõny birtokában a Bourges gárdájával vívhat negyeddöntõ párharcot. Az Origo a rigai bravúrról a helyszínrõl tudósított. Engedélyt kaptunk arra, hogy a portál helyszíni összeállítását újraközöljük. A lehetõséget ezúton is köszönjük!

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

Forrás: Origo Sport

Írta: Lantos Gábor

A poklot és a mennyországot egyaránt megjárta a nõi kosárlabda Euroliga tavalyi ezüstérmese, a Sopron Basket az idei sorozat alapszakaszában, amelynek végén – francia segítséggel – a második helyen fejezte be a csoportküzdelmeket. A Final Fourba jutásért egy újabb klasszikus párosítás, a francia Bourges elleni kettõ (három) mérkõzés következik március elején. Egy azonban már most biztos: a Sopron tavalyi eredménysora és az ezüstérem az idei sorozat eddigi nagy menetelésében kapott értelmet és bizonyította, hogy ami egy éve történt, az nem kicsúszott eredmény volt.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Rigából.

“Lányok, akkor a vacsora után mindenki oda megy, ahova akar. A városban sétálhattok, megihattok egy sört vagy bort. Profik vagytok, tudjátok, hogy meddig lehet elmenni. A reggeli sem kötelezõ, a csütörtöki ebédnél találkozunk újra.”

Ezekkel a szavakkal köszönte meg a TTT Riga ellen 79-71-es magyar gyõzelemmel zárult utolsó alapszakasz meccset a Sopron baszk edzõje, Roberto Iniguez. Aztán az történt, hogy a “lányok” mind együtt maradtak a Monika Hotel alagsori éttermében.

A vacsora után senki nem érezte azt, hogy neki kellene vágnia a városnak, elemi pusztítást végezni a rigai kocsmákban.

Egy ideig együtt nézték az akkor zajlo Girona-Szekszárd Európa Kupa meccset (ott a Szekszárd kiesett sajnos), várták, hogy a negyeddöntõben a francia Bourges, vagy a cseh USK Praha jön-e az útjukba. (Végül a franciákkal kell megmérkõznie a Sopronnak az idei Final Fourért.) 

“Látja, ilyen csapat ez, végtelenül profi, tudatos” – mondta a mindig szigorú és sokszor szótlan edzõ, Roberto Iniguez.

Amúgy szerintem fáradtak is, de ettõl még tényleg bemehetnének a városba. Viszont azt is tudják, hogy az élet nem áll meg, szombaton bajnoki a Pécs ellen, majd itt lesz már a nyakunkon a Bourges elleni Euroliga-playoff meccs is.”

Iniguez egyetértett azzal a felvetéssel, hogy a Sopron idegenben markánsabban tud játszani, mint odahaza. A 14 meccsbõl álló alapszakasz 7 idegenbeli találkozója közül négyet megnyertek.A teljes mezõny egyetlen csapataként tudtak gyõzni Oroszországban a Kurszk ellen. (A másik csoportban a Jekatyerinburg hazai pályán megõrizte makulátlan mérlegét.) A Salamanca, a Hatay és a Riga csarnokában is diadalmaskodtak.

Odahaza viszont mintha lenne rajtuk valami megmagyarázhatatlan teher. A csapatkapitány, Fegyverneky Zsófia egy hete így beszélt errõl: “A tavalyi szezonban vitt bennünket a lendület, az ellenfelek nem sokat foglalkoztak velünk, Sopronban is felszabadultabban tudtunk játszani. Idén viszont mindenki ellenünk akarta megmutatni, elvégre a döntõssel játszottak.

Plusz a hazai közönség egy része is úgy volt ezzel, hogy a Sopronnak most már mindenhol kötelezõ lesz nyernie, de hazai pályán aztán mindenképpen.”

Iniguez edzõ nem véletlen tért ki erre Rigában. “Most nem tudom megmondani, mennyire jó az, hogy a pályaelõny nálunk van a rájátszásban” – fejtegette a baszk. “Papíron természetesen jó, hiszen az esetleges harmadik meccset Sopronban rendezik. De az idei sorozatban megmutattuk, mennyire össze tudjuk magunkat kapni akkor is, ha nem otthon játszunk.

Az emocionális dolgok, a csapatra irányuló hazai figyelem olykor megnyomja ezt a társaságot. Azért igyekszünk majd érvényesíteni a hazai pálya minden elõnyét” – kacsintott a mester.

Mi lesz a Magyar Kupával?


Hibázott a Magyar Kosárlabdázók Szövetségének versenyirodája azzal, hogy a nõi kosárlabda Magyar Kupa nyolcas döntõjét március 1-2-3-ra írta ki. A versenyiroda egyszerûen nem vette figyelembe, vagy elfelejtette, hogy a Sopronnak március 5-én, kedden játszania kell az Euroligában, márpedig azt mondani sem kell, hogy egy háromnapos kupadöntõ nem a legjobb felkészülés erre. A hibát azzal igyekeztek orvosolni, hogy egy nappal korábbra tették a nyolcas döntõt, amelynek jelenlegi idõpontja február 28, március 1 és 2. Azonban ez sem old meg semmit. A Sopron ereje az ott végzett minõségi edzésekben rejlik, a kupadöntõben pedig a gyõztesnek három nap alatt három meccset kell lejátszania. Hogy mi lesz a Sopron sorsa az idei kupadöntõben és mi lesz a torna sorsa, az hamarosan kiderül, de abban mindenki egyetért, hogy a bajnokcsapatnak a Bourges elleni meccs a fontosabb. És nem csak nekik. A Sopron azzal, hogy bejutott a legjobb nyolcba, megteremtette annak a lehetõségét, hogy a 2019-2020-as idényben alanyi jogon ne egy, hanem két magyar csapat lehessen ott az Euroliga fõtábláján. Márpedig a magyar nõi kosárlabdázás szempontjából az sem mindegy, hogy hány együttesünk játszhat a legrangosabb sorozatban.

 

A soproni legenda, az egy hónapra visszatért Honti Kata talán soha nem volt ennyire nehéz helyzetben. Most mindenki ugyanazt kérdezi tõle.

“Jaj, csak ne arról kelljen beszélnem, hogy megyek-e, vagy maradok” – mosolyodott el a nagy kedvenc. “A visszaútra szóló repülõjegyem nincs még meg Olaszországba, de nekem vissza kell mennem, ott van dolgom. A megállapodás egy hónapra szólt, Fegyverneky Zsófi rendbe jött, nekem meg két csapatom van Itáliában, amelyeket edzenem kell. Persze, én sem vagyok fából, a szívem sincs kõbõl, tudom, mit jelentene az, ha esetleg mégis maradnék, de nem tudok. Ebben a történetben ennyi volt, szinte biztos, hogy a rigai volt az utolsó Euroliga-mérkõzésem. Viszont, ha a Sopron idén is bejut a Final Fourba, akkor – legyen bárhol a döntõ – elmegyek oda és szurkolok nekik. Tavaly kommentátorként voltam ott a soproni négyesdöntõn, idén lehet, hogy csak egyszerû drukker leszek. Csodálatos volt megélni, ahogy a közönség és a lányok is fogadtak.”

Fegyverneky Zsófia arról beszélt az Origónak, hogy a tudatos munka és a fegyelem hozta meg azt, hogy két év alatt a Sopron kétszer is az Euroliga negyeddöntõjébe került. “A Final Four lehetõségérõl most nem szeretnék semmit sem mondani, mert az edzõnk, Roberto Iniguez egy valamit nagyon megtanított nekünk. Azt, hogy mindig csak a soron következõ meccsel foglalkozzunk.” 

Az meg a szombati, Pécs elleni bajnoki. (Hacsak el nem marad a meccs, mert a pécsi csapat több játékosa megbetegedett, így a PEAC vezetése arra kérte a Sopront, hogy halasszák el a meccset. Hivatalos döntés csütörtökön várható.) Majd a Bourges elleni negyeddöntõ elsõ mérkõzése.

“Mi legfeljebb eddig tekintünk elõre. A rigai meccsen sem tudtuk, hogy mi a helyzet Franciaországban, hogy a Fener kikapott-e vagy sem. A kispad egyetlen szót sem szólt errõl, nem akartak még nagyobb terhet pakolni ránk.”

A csapatkapitány szerint a Sopron ereje a csapategységben és a szívben rejlik. : “Egyszer azt mondtam, hogy mi nem vagyunk a nõi kosárlabdázás Chelsea-je, vagy Barcelonája. Nálunk nincs sem egy Messi (õ Kurszkban van és Breanna Stewartnak hívják), de Cristiano Ronaldo sem (õ meg Jekatyerinburgban pattogtat és Brittney Griner a neve), viszont az itt zajló szakmai munka a legmagasabb színvonalon van, a csapat meg annyira egységes, hogy ez a két dolog a siker letéteményese. Nézze meg, most is itt van mindenki, Salamancában, vagy Hatayban az ottani gyõzelmünk után sem ment el senki sehová, együtt maradtunk.”

Lesz majd olyan nap, amikor talán ennél is jobban ünnepelhetünk, de ez nem most jött el.

A mi költségvetésünk egyáltalán nem vethetõ össze a két orosz csapatéval, de a török Fenerével sem.
Sõt, nyugodtan mondhatom, hogy ebben a tekintetben nem vagyunk ott a mezõny elsõ felében. De éppen a mi szereplésünk a bizonyíték arra, hogy nem minden a pénz.”

“Az idei szezon elõtt a spanyol újságírók megkérdezték tõlem, melyik csapatok lehetnek ott a Final Fourban – mondta Roberto Iniguez.

Azt mondtam, hogy a Jekatyerinburg, a Kurszk és a Fenerbahce helye biztos, a negyedik helyért meg legalább 5-6 együttes harcol majd. Ebben talán benne lehet a Sopron is. Boldog vagyok, hogy megteremttük magunknak az esélyt, de még nem értünk oda.

A Bourges nagyon erõs, támadásban igen attraktív csapat, a lehetõ legjobban kell belõlük felkészülnünk. De azok után, hogy szakmai pályafutásom legnehezebb Euroliga-csoportjában másodikok lettünk, talán ezt a feladatot is meg tudjuk oldani.”

Március 5-én, kedden este Sopronban tehát a francia Bourges vendégszerepel a nõi kosárlabda Euroliga negyeddöntõjének elsõ összecsapásán, a második meccset három nappal késõbb, március 8-án pénteken rendezik meg Franciaországban. A két gyõzelemig tartó pároscsata esetleges harmadik összecsapására pedig március 13-án kerül sor ugyancsak Sopronban.

Forrás: Origo Sport

Hirdetés