Hirdetés
Archivum

Az Origo összeállítása az Euroliga Final Four rendezés lehetõségeirõl:

:

Hirdetés

A Sopron Basket pénteken este lezárta az Euroliga negyeddöntõ párharcát a Bourges ellen. Ezzel ismét bejutott a magyar csapat a legrangosabb európai kupasorozat négyes döntõjébe. A Final Four rendezés kérdésérõl az Origo készített összeállítást. Az alábbiakban Lantos Gábor írása olvasható.

Fotó: FIBA.BasketballFotó: FIBA.Basketball

Forrás: Origo Sport

Írta: Lantos Gábor

Szakmailag tökéletes, hatalmas közönségsikert hozó három nap volt 2018 áprilisában a Sopronban megrendezett nõi kosárlabda Final Four. Az orosz Jekatyerinburg nyert, a Sopron lett a második. A meccsek zsúfolt ház elõtt zajlottak, a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség korifeusai elégedetten áztatták testüket Bükfürdõn. A Sopron Basket idén is bejutott a négyesdöntõbe, a kérdés már csak az, hol lesz az idei Final Four? Mi azt szeretnénk, hogy Sopronban. A helyzet azonban nem ennyire egyszerû.

2018 tavaszán nem volt olyan (FIBA) ember, aki ne nyalta volna meg mind a tíz ujját a soproni vendéglátást követõen. A város 60 km-re fekszik a bécsi reptértõl, könnyen megközelíthetõ, vannak jó szállodái is, ha meg nincs elég, ott van Bükfürdõ vagy Bécs. A magyaros vendéglátás kiemelkedõ színvonala mellett a sportszakmai dolgokkal sem volt semmi gond: a Sopron Basket szakemberei tökéleteset alkottak. Egyetlen szó kritika sem érte a rendezést, amelyhez Sopron városa, a magyar állam és a magyar szövetség munkatársai is nagy segítséget nyújtottak.

A 2019-es rendezés alapfeltétele a pénz. Mondjuk ki nyíltan: egy ilyen esemény megrendezése nagyjából 1 millió euró, azaz 300 millió forint felett van. Jóval kevesebb, ha a FIBA elengedné a licenszdíjat, amely a maga nemében nonszensz. Az van, hogy a FIBA (jogos) törekvése szerint semmiképpen se legyen semleges pályán a négyesdöntõ, de aki elvállalja a rendezést fizessen, mint a katonatiszt. A FIBA tavaly elengedte ezt az összeget, miután szinte könyörgött a Sopronnak, hogy rendezze meg az eseményt.

Az elmúlt 8 év Final Four helyszínei
2011 Jekatyerinburg
2012 Isztambul
2013 Jekatyerinburg
2014 Jekatyerinburg
2015 Prága (Kárlkova aréna)
2016 Isztambul
2017 Jekatyerinburg
2018 Sopron

Pontosan ez a licenszdíj (kb. 100 milió forint) tart vissza nagyon sok bejutót a rendezéstõl. Idén egy csapat, a francia Bourges volt az, amelyik a negyeddöntõk elõtt bejelentette, hogy rendeznének. Nem kis részben taktikai lépés volt ez a részükrõl. Hiszen ezzel a közleménnyel bõven ráértek volna kirukkolni akkor, amikor már kiütötték a Sopront. De nem. Õk elõremenekültek. Tudták, hogy a nagylelkû felajánlás szöget üt majd a FIBA vezetõinek a fejében, és a bírók is olvasnak újságot. A mesterterv nem jött be. A Sopron 2-0-s összesítettbeli gyõzelme lezárta ezt a kérdést, miközben újabbat generált: hol lesz a 2019-es négyesdöntõ.

Itt van pár szempont, amely nem teszi könnyebbé a döntést.

1. Ne legyen egymást követõ két évben ugyanott a Final Four.
Erre a válasz, hogy 2013-ban és 2014-ben is Jekatyerinburgban rendezték az eseményt.

2. Prága úgyis megrendezi, mert már régen volt a cseh fõvárosban (2015) ez az esemény.
Hivatalosan egyetlen mondat sem hangzott el az USK Praha vezetésétõl, hogy szándékukban állna mindez.
Az is tény, hogy április 14-én, vasárnap a prágai O2 Arénában Hans Zimmer-koncert lesz. De a 2015-ös Final Fourt egy kis prágai létesítményben, a Králova Arénában rendezték, ahol április 12-14 között senki sem koncertezik.

3. Kurszk még nem rendezett Final Fourt.
Az állítás igaz, ráadásul az orosz csapat bombaerõs. Ugyanakkor a várostól 142 km-re fekvõ Belgorod repülõtere az, ahová a delegációk megérkeznének, onnan egy jelentõs buszút várna mindenkire. (Ez a buszút a Bécs-Sopron szakaszon is megvan, de a szemtanú bizonyosságával állíthatom, hogy más Bécsbõl Sopronba buszozni, mint Belgorodból Kurszkba.) Bécs repülõtere sok európai városból átszállás nélkül megközelíthetõ – mondjuk pont Kurszkból és Jekatyerinburgból nem, de ez legyen az oroszok baja. A kurszki szállodák közül egy olyan van, amely méltó lenne egy ilyen eseményhez. Viszont az is igaz, hogy a kurszki csarnok csodás, alkalmas egy ilyen esemény megrendezésére.

4. Jekatyerinburgban minden adott a sikeres rendezéshez.
Tökéletesen igaz. A csarnok rendben, a mellette lévõ Hyatt luxushotel szintén. Ami gond, hogy a legutóbbi nyolc Final Fourból négy az Ural-menti városban volt – elég nagy a fölény. A négy rendezés mindegyike amolyan “jobb híján” esemény volt, mert 2011-ben, 2013-ban, 2014-ben és 2017-ben sem volt más, aki vállalta volna. Az utazás elég sokat kivesz a csapatokból, a háromórás idõeltérés sem éppen a legkedvezõbb a közép-európai együttesek számára. Valamiért a FIBA sem szeret mindig oda menni (ellentétben Sopronnal vagy Prágával), pedig ott aztán tényleg nem számít a pénz. A sportág nõi változatának európai csúcstornáján amúgy is nyomasztó az oroszok fölénye, nem kellene ezt még állandó (vagy gyakori) oroszországi rendezésekkel tetézni.

5. Akkor marad Sopron?
Igen, mi ezt mondjuk, de minden szentnek a maga felé hajlik a keze. A legjobb döntés lenne minden szempontból. 7-10 nap múlva mindenképpen okosabbak leszünk.

Forrás: Origo Sport

Hirdetés