Hirdetés
Archivum

Az Origo portréja Brittney Griner pályafutásáról:

:

Hirdetés

A soproni Euroliga Final4 MVP-je Brittney Griner lett, akirõl az Origo közölt egy portrét. Az alábbiakban ez olvasható.

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

Forrás: Origo Sport

Akik nézték a nõi kosárlabda Euroliga soproni négyes döntõjét, azoknak feltûnhetett a címvédõ és késõbbi gyõztes orosz Jekatyerinburgban egy olyan játékos, aki még a kosarasmezõnybõl is kimagaslik. Sõt, 206 centije az NBA átlagmagasságánál is több. Viszont amellett, hogy mindenki fölé tornyosul, iszonyatosan jó játékos. Tulajdonképpen a világ legjobbja, olimpia bajnok, kétszeres vb-gyõztes, 2014-ben megnyerte a WNBA-t, háromszor pedig az Euroligát. Õ Brittney Griner, a kosárlabda és egyáltalán a nõi sport világszerte ünnepelt sztárja, aki kismillió rekordot tart, de eddigi 28 éve korántsem mesébe illõ. Botrányok pályán és azon kívül, öngyilkos gondolatok, késelés, családon belüli erõszak, egy hónapos házasság, kitagadás. Ennyi mindent átélt a center, aki, most úgy tûnik, megtalálta a boldogságot. Viszont az eddig vezetõ rögös út mindenképpen érdekes és tanulságos.

NAGYON NEHÉZ GYEREKKOR

Brittney Griner 1990. október 18-án született Houstonban, Texas államban. Édesapja, Ray vietnámi veterán volt, késõbb a helyi sheriff irodájában dolgozott. Brittney felsõ tagozatos korában „nyúlt meg”, hatodik osztályban pedig már az osztálytársak kedvenc célpontja volt mérete és nem éppen nõies vonásai miatt. A lányok azzal bántották folyamatosan, hogy megfogták a mellkasát, majd felkiáltottak, hogy:
„Nézzétek! Itt nincs is semmi!”, vagy kérdõre vonták, hogy „Te tulajdonképpen mi vagy?”

Ezt a világon bárki nehezen dolgozná fel, és természetesen az õ viselkedésén, kedvén is látszott, hogy valamin nincs rendben, de szüleinek és tanárainak sem mondott semmit. Hamvába holt kísérleteket tett a beilleszkedésre, úgy öltözött, mint a többi lány, próbált randizni fiúkkal, de érezte, hogy ez nem õ.
Nem találta a helyét a világban, annyira padlón volt, hogy az öngyilkosságot fontolgatta.

Szerencsére ezt végül elvetette, mert nem akart fájdalmat okozni szüleinek, nõvérének és két bátyjának.

Arra viszont kezdett rájönni, hogy miért érzi magát kívülállónak, aztán beismerte magának: a saját neméhez vonzódik. Egy nagyon magas, fekete lány Texasban, aki leszbikus. Hallottunk már egyszerûbb tinédzserkorról. Viszont végre elfogadta magát olyannak, amilyen. A következõ tanévtõl fiús ruhákban járt, és miután ledobta magáról ezt a nyomasztó terhet, a kedélyállapota is jobb lett. Ezt látták az iskolatársak is, és mivel már nem volt könnyû préda, a szekálások is kezdtek elmúlni. Emellett igazi sportsztár lett a Nimitz Gimnáziumban, röplabdázott, kosarazott, utóbbit néha a fiúk csapatában. Harmadévesen már zsákolni tudott, az errõl készült videót több millión látták a YouTube-on, köztük olyan hírességek is, mint Shaquille O’Neal, akivel személyesen is találkozhatott ezután.

Az otthoni élete viszont nem alakult könnyen, miután bevallotta szüleinek másságát. Apja elõször ki akarta tagadni, mondván, õ nem nevel leszbikus nõt. A folyamatos konfliktusok odáig vezettek, hogy végzõsként elköltözött, a kosárcsapat edzõje fogadta be.

ÕRÜLT EGYETEMI REKORDOK, PEDIG CSAK SZÍNHÁZ VOLT AZ EGÉSZ

Utolsó évére felkerült az Egyesült Államok összes egyetemének radarjára, sorban álltak érte a kérõk, õ végül a Baylort választotta, mert csak háromórányira volt Houstontól. Azt viszont nem tudta, hogy a Baylor baptista egyetem lévén nem igazán tolerálta a homoszexualitást. Amikor megkérdezte a nõi kosarasok trénerét, Kim Mulkey-t és stábját, hogy ez probléma-e, megnyugtatták, hogy nem. Illetve csak akkor nem, ha elhallgatja a mindenki elõtt, és titokban marad. Újabb frusztráló helyzet Griner számára, de összeszorította a fogait, és félelmetes újoncszezont produkált. 35 mérkõzésen lépett pályára (természetesen mindegyiken kezdett), összesen 223 dobást blokkolt, ami a mai napig rekord.

Volt olyan meccse, amin tripladuplát hozott össze (két számjegyû statisztikai mutató három kategóriában), de olyan is, amelyiken zsákolt. A legemlékezetesebb történet viszont az marad, amikor egy állami rangadón, a Texas Tech ellen az ellenfél játékosa, Jordan Barncastle keményen szabálytalankodott ellene. Griner nem hagyta annyiban, odament hozzá, és egy jobbossal betörte Barncastle orrát. Talán ekkor szakadt ki belõle elõször az összes, addig ért sérelem. Két meccsre eltiltották, de a Baylor így is bejutott a rájátszásba, ahol végül az elõdöntõ jelentette a végállomást a késõbbi gyõztes UConn-nal szemben. A legjobb 16 közötti, Tennessee elleni mérkõzésen 14 blokkot jegyzett, ami rájátszásrekord az egyetemi bajnokságban (NCAA).

<!–[hirdetes]–>

Másodévesen támadójátékán fejlesztett sokat, 23 pontos átlagot szállított, év végén pedig beválasztották a szezon álomcsapatába. Az igazi áttörést a harmadik idény, azaz a 2011-12-es hozta meg. Griner szinte soha nem látott dominanciát mutatott be, a Baylor pedig veretlenül, 40 meccsen 40 gyõzelemmel (NCAA-csúcs) nyerte meg a bajnokságot, a döntõben 19 ponttal verve a Notre Dame-et. Annak ellenére, hogy egyetemi játékos volt, meghívták a Team USA londoni olimpiára készülõ csapatába, de édesanyja betegsége miatt lemondta a szereplést.

Negyedévesen 50 pontos karriercsúcsot dobott, a Baylor viszont egy drámai, 82-81-es vereséggel búcsúzott a legjobb 16 között, és ez volt Griner utolsó egyetemi mérkõzése. Úgy töltött négy elképesztõen produktív évet az egyetemen, hogy közben a háta közepére kívánt mindenkit. Két fiúhaverja volt összesen, akikkel együtt gördeszkázott szabadidejében, vagy a Miami Heat meccseit nézték. Kim Mulkey-vel rossz volt a kapcsolata, gyûlölte az edzõt a képmutatása és a rá erõltetett színház miatt, sokszor ott akarta hagyni az egészet.

Ez a négy év igazi tortúra volt számára, így amikor végzett, és jelentkezett a nõi profiliga (WNBA) újoncbörzéjére, minden béklyótól megszabadult. Végre kiállhatott a nyilvánosság elé, nem kellett belefulladnia saját titkába. Azt csak zárójelben tennénk hozzá, hogy 736 dobást blokkolt egyetemi évei alatt, aminél többet egyetlen nõi vagy férfi kosaras sem tud felmutatni.

Óriási érdeklõdés kísérte minden lépését, az NBA-ben szereplõ Dallas Mavericks tulajdonosa, Mark Cuban felajánlotta neki, hogy megnézné egy edzésen, és akár szerzõdést is adna neki. A Mavericks egyébként két évvel azelõtt megnyerte az NBA-t, legyõzve a LeBron Jamest, Dwyane Wade-et és Chris Bosht felvonultató Miami Heatet. Szóval igen, egy férficsapatról van szó.

KÉSELÉS KÍNÁBAN, CSALÁDON BELÜLI ERÕSZAK AMERIKÁBAN

De térjünk vissza a nõi vonalhoz. Grinert a 2013-as börzén a Phoenix Mercury választotta, természetesen a legelsõ helyen. Két nappal késõbb a Sports Illustrated készített vele egy interjút, amelyben nyíltan vállalta, hogy meleg, valamint beszélt a gyerekkori megrázkódtatásokról is. Falakat döntött le, például néhány évvel késõbb a Baylor is dobta a „nem tûrjük meg a homoszexuálisokat” elvét, valamint szerzõdést kötött a Nike-val. Ezzel õ lett az óriáscég elsõ, nyíltan saját neméhez vonzódó reklámarca, ráadásul férfiruhákat promóztak vele. A profik közötti bemutatkozásakor felnõtt az elvárásokhoz, elsõ mérkõzésén kétszer is zsákolt, ez korábban egyetlen hölgynek sem sikerült.

Meghívták az All-Star gálára, de sérülés miatt ki kellett hagynia. Második évére ismét rengeteget fejlõdött, köszönhetõen annak (is), hogy a történelem egyik legjobb játékosával, Diana Taurasival játszhatott egy klubban. Kettõjük, valamint az idei szezont Sopronban töltõ Candice Dupree vezetésével a Mercury megnyerte a WNBA-t. Nem sokkal késõbb a világbajnokságon is gyõzelemre vezette az amerikai csapatot, majd a 2013-14-es idényhez hasonlóan a 2014-15-ösre is Kínába szerzõdött. Nem is csoda, hiszen jóval több pénzt kapott, mint az Egyesült Államokban (egész pontosan tizenkétszer annyit), de arra biztosan nem gondolt, ami aztán 2014. november 4-én történt vele.

Két csapattársával sétált ki az edzõközpontból, hogy felszálljon a csapatbuszra, amikor megjelent egy férfi egy hatalmas késsel hadonászva és üvöltözve. A buszig kergette a kosarasokat, meg is vágta mindannyiukat, majd elmenekült, de nem sokkal késõbb a rendõrök elfogták. Óriási szerencse, hogy a hideg miatt mindenkin vastag kabát volt, ezért csak apróbb vágásokat tudott rajtuk ejteni az õrült, mûteni sem kellett õket.

Nem csoda, hogy inkább Európába költözött, az orosz sztárcsapathoz, a Jekatyerinburghoz igazolt, ahol ismét Taurasi csapattársa lehetett. Úgy nézett ki, helyreállt az élete, hiszen ekkor már boldog kapcsolatban élt a Tulsa Shock játékosával, Glory Johnsonnal, sõt, 2014 nyarán el is jegyezték egymást. Igen ám, de a kapcsolatból egy idõ után elszállt az a bizonyos rózsaszín köd, egyre több volt a veszekedés. A legsúlyosabb 2015. április 22-én történt, amikor a szomszédok rendõrt hívtak a párra, akik annyira gyepálták egymást. Mindketten kisebb sérüléseket szenvedtek, a WNBA pedig eltiltotta õket 7-7 meccsre, amit Johnson rendkívül sérelmezett, azt állította, õ volt a szenvedõ fél. Ezek után kisebb meglepetésre május 8-án összeházasodtak, majd belevágtak a gyerekprojektbe.

Június 4-én Johnson büszkén kürtölte világgá, hogy ikreket vár, viszont jött a hidegzuhany, másnap ugyanis Griner kérvényt nyújtott be, hogy érvénytelenítsék a házasságot. Az indok az volt, hogy belekényszerítették a frigybe, miközben Johnson folyamatosan megcsalta õt a korábbi barátjával, akivel késõbb újra összejött. A válást csak egy évvel késõbb, 2016 nyarán mondták ki, de technikailag mindössze 28 napig voltak házasok.

IRÁNY A KOSÁRVILÁG CSÚCSA

Az események miatt a 2015-ös WNBA-szezonban egy dühös Grinert láthattak a pályán a nézõk, egyszerûen minden létezõ dobást blokkolni akart, ennek köszönhetõen pedig ligarekordot állított fel, négyes átlaggal meccsenként. Johnson csapata, a Tulsa ellen az alapszakaszban és a rájátszás elsõ meccsén is 11-11 blokkot osztott ki, ami szintén WNBA-csúcs, személyes bosszúhadjárata tehát célt ért. A bajnoki címet ugyan nem sikerült megvédeni, de a Jekával csúcsra ért, az orosz bajnokság mellett az Euroligát is megnyerte a 2015-16-os idényben, a válogatottal pedig az olimpiai bajnoki cím is összejött.

A legutóbbi három amerikai szezonban (2016, 2017, 2018) rendre az elõdöntõig jutott a Mercuryval (eddigre már a szintén Sopronból ismert Yvonne Turnerrel kiegészülve), viszont még mindig tudott fejlõdni, 2017-ben például 21,9 pontos átlaga volt, ami a legmagasabb volt a WNBA-ben abban az idényben. 2018-ban éppen a Sopront legyõzve nyert újabb Euroligát a Jekatyerinburggal, idén pedig címet védett a csapat, miután az elõdöntõben a Sopront, a fináléban a Dinamo Kurszkot verték meg, közben 2018 nyarán második világbajnoki címét is begyûjtötte.

Elmondható, hogy szinte mindent megnyert, amit egy kosaras megnyerhet. De õ harcol tovább, nem csak a kosárpályán. A nõk egyenjogúságáért küzd, folyamatosan hangoztatja, hogy irreális a különbség a férfi és a nõi sportolók fizetése között. (Ebben azért van valami, mert õ például ötszörös All-Starként, napjaink egyik legjobbjaként a WNBA-ben 113 500 dollárt keresett, míg az NBA-ben a padmelegítõk is több mint 800 000-t.) Persze a kommunikációs készségén van még mit csiszolni, tavaly például meglehetõsen goromba hangnemben kötött bele az akkor még a Miami Heatben (most a Phoenix Sunsban) játszó Tyler Johnsonba.
Olyan semmilyen játékosok keresnek évi 20 millió dollárt, mint Tyler Johnson. Ezek után mi több tiszteletet érdemlünk.

Késõbb tagadta, hogy ezek az õ szavai lettek volna, viszont legalább felhívta magára és a problémára a figyelmet. Továbbra sem nyugszik tehát, mert nem olyan. Mindig kitûz valamilyen célt maga elé, amit aztán mindenáron el akar érni. Rengeteg gátat tört át, a WNBA, amennyire félt tõle eleinte, annyira örül most, hogy ilyen szószólója van. Õ pedig továbbra is ki fogja nyitni a száját, ha valami nem tetszik neki, és ki fog állni amellett, amiben hisz. Nem lehet tudni, hogy valaha megnyugszik-e, vagy elkerülik-e a továbbiakban a kalamajkák, az viszont biztos, hogy jelenleg ismét boldognak tûnik, egy éve jegyben jár kedvesével. Reméljük, nem fog úgy végzõdni, mint az elõzõ házassága.

Forrás: Origo Sport

Hirdetés