Hirdetés
Archivum

Az oroszok bosszúja:

:

Hirdetés

A héten forrt a levegõ a Galatasaray színeiben szereplõ Epiphanny Prince körül. Az orosz állampolgársággal is rendelkezõ amerikai játékos ellen az Orosz Kosárlabda Szövetség panaszt emelt a FIBA Europe illetékeseinél, amiért nem állt az orosz válogatott rendelkezésére a júniusi Európa-bajnokságon. A török lapok tájékoztatása szerint a FIBA Europe döntése értelmében Prince az orosz csapatok ellen egy évig nem léphet pályára.

Idén májusban Epiphanny Prince és az Orosz Kosárlabda Szövetség között egy nem mindennapi játszma zajlott le. A Szpartak Moszkva orosz útlevéllel is rendelkezõ amerikai klasszisa a bajnokság végén úgy utazott haza Moszkvából, hogy május 18-án visszatér és bekapacsolódik a válogatott Európa-bajnoki felkészülésébe. Prince azonban nem érkezett meg és menedzserén keresztül többször is halasztást kért.

Végül az amerikai játékos május utolsó napjaiban azt közölte, hogy június 13-án, 5 nappal az EB rajtja elõtt érkezne. Erre az oroszok jelezték irányába, hogy legkésõbb június 2-tõl igényt tartanak a szolgálataira. Mivel a megadott határidõig nem csatlakozott a válogatotthoz Prince, az orosz szakvezetés – a játékosokkal erõs egyetértésben – kirakta a keretbõl és nem is számítottak rá a kontinenstornán.

Az orosz szövetség illetékesei már az Európa-bajnokság elõtt jelezték, hogy szeretnének nemzetközi fórumokon szankciókat kierõszakolni Prince ellen, aki értelmezésük szerint az orosz állampolgárság felvételével kötelezettséget vállalt a nemzeti csapatban való szereplésre is. A héten török lapok arról számoltak be, hogy az oroszok kezdeményezték a FIBA Europe-nál Prince 1 éves eltiltását. Ezt az amerikai játékos jelenlegi klubja a Galatasaray elfogadhatatlannak tartotta és hosszas tárgyalások után végül odáig jutottak a felek, hogy Prince pénzbüntetés megfizetése mellett a következõ egy évben orosz klubok ellen nem léphet pályára.

Ez a döntés igen érzékenyen érintheti a Galatasarayt, mivel a török csapat legnagyobb ellenfele a csoportjában a Jekatyerinburg és várhatóan az isztambuli nyolcas döntõben is találkoznak majd orosz riválissal.

Hirdetés