Hirdetés
Archivum

Az oroszok és a csehek jutottak a négy közé szerdán:

:

Hirdetés

Az orosz együttes a torna korábbi szakaszában mutatott gyengébb teljesítménye után összeszedte magát. A 18 pontos Danilockhina vezetésével a legutóbbi Európa Bajnokság ezüstérmese végig dominált a lettek ellen és összességében magabiztosan szerezték meg a gyõzelmet Borisz Szokolovszkij tanítványai. A nap másik negyeddöntõjén a csehek kiütötték a horvátokat. Sandra Mandirék két nagy futással kétszer is visszajöttek a mérkõzésbe, de a harmadik negyed végére megadták magukat. Összefoglaló szerdáról.

NYILATKOZATOK     FOTÓK

Danilockhina triplái döntöttek, az oroszok játéka összeállt

Ez az! Erre vártunk! Végre egy nagycsapat jó játékkal és élvezetés kosárlabdával rukkolt elõ. A 33. nõi kosárlabda Európa Bajnokság elsõ negyeddöntõjét nagyon jól kezdték az oroszok. A festékben uralkodtak Stepanováék és a triplák is ültek. 5 perc elteltével Ambrosimova hármasa után már 8-17-re ment a legutóbbi EB ezüstérmese. Ekkor a lettek idõt kértek és ennek volt eredménye, nem is kevés. A negyed végére 18-19-re zárkóztak fel. Az elsõ etap végjátékát azonban az oroszok uralták és így 5 pontos elõnnyel vonulhattak pihenõre.

A második szakasz hasonló forgatókönyv szerint kezdõdött, mint az elsõ. Borisz Szokolovszkij együttese másfél perc alatt 11 pontos elõnyre tett szert. Ezt követõen úgy tûnt, hogy állandósul a 8-10 pontos különbség. Ekkor azonban jött Danilockhina, aki eddig a legtöbb pontot átlagolta meccsenként az oroszoknál, és elkezdte szórni a triplákat. 30-45-nál pedig már 15 pontos differenciát jegyezhettünk fel. A nagyszünet elõtt a lettek Babkina és Karklina villanásaival végül 11 egységre faragták a különbséget és ezzel, ha halványan is, de életben tartották az esélyeiket.

A harmadik negyed elején felcsillant a remény egy olyan drámai mérkõzésre, amilyen a két gárda 2009-es negyeddöntõje volt. 5-0-val kezdtek George Dikeoulakos tanítványai és ezzel 42-48-ra zárkóztak fel. Szokolovszkij gyorsan reagált, mielõtt csapata visszaesett volna abba a gödörbe, amiben a torna elején voltak, egy idõkéréssel rendezte a sorokat. Megfogadták a tanácsokat az oroszok és következõ 5 percben 44-56-ra léptek el. Egy EB negyeddöntõrõl nem szokás leírni a harmadik negyedben, hogy eldõlt, de itt lényegében ez volt a helyzet. A 14 pontot is elérte a játékrész végjátékában a különbség és nem volt benne a lettekben a fordítás.

A negyedik szakaszban 6 percen át magabiztosan õrizték a kétszámjegyû elõnyt az oroszok. 4 perccel a mérkõzés vége elõtt azonban az addig pont nélküli Basko egy 2+1-es megoldással és egy szép betörés után szerzett duplával 8 pontra hozta fel a válogatottját. Ennél több viszont nem volt a lettekben. A végjátékot higgadt megoldásokkal végig kézben tartották az oroszok és ezzel 72-83-ra nyertek is.

Az oroszoktól végre motivált, kifejezetten jó és ponterõs játékot láthattunk. Danilochkina 18, Kuzina 16 és Arteshina 15 ponttal vette ki a részét a sikerbõl. A letteknél hiába remekelt Babkina (21 pont) és Karklina (18 pont), illetve hiába küzdött nagyot kicsit sérülten Tamane, ezúttal Gunta Basko betlizett, ezt pedig nem bírták el. Többször írtuk, egy EB-t három jó meccsel is meg lehet nyerni. Az oroszoktól az elsõ megvolt, még két gyõzelem kell az aranyhoz. A látottak alapján jó esély van rá.

Eredmény

Lettország – Oroszország 72-83 (18-23, 19-25, 18-17, 17-18)

A csehek átgázoltak a horvátokon a futások meccsén

A horvát csapat nem tudta megismételni azt a bravúrt, amit a spanyolok ellen véghez vitt. Már az elsõ negyedben egyértelmûvé vált, hogy ez nem a spanyol-horvát csata. Ezúttal Sandra Mandirék nem tudtak könnyû kosarakat szerezni, miközben a csehek megoldásai sorra jöttek be. Az elsõ negyed végére már a 10 pontot is elérte a differencia.

A második etapban Lubor Blazek alakulata 32-15-re lépett el és ekkor már eldõlni látszott a mérkõzés. Stipe Bralic együttesében azonban ezen az estén is volt egy 14-0-s rohanás, amivel 32-29-re zárkóztak fel. A horvátok lendülete a szünetig nem tartott ki, az utolsó 4 pontot a csehek szerezték és ezzel 20 perc után végül 36-29-re mentek.

A harmadik negyed elején folytatódott a hullámvasút. Két perc sem tellett bele és 45-31-re léptek el a csehek. A mérkõzésnek azonban nem itt volt vége, egy 9-0-s futással még felzárkóztak a horvátok 45-40-re. A találkozónak a következõ nagy futás vetett véget. Ez 24-0-s volt és a világbajnoki ezüstérmes produkálta.

A negyedik szakasz elején tehát már 69-40-re vezettek Elhotováék. Az utolsó 10 percben a horvátok a végül 27 pontig jutó Sandra Mandir találataival hozták vállalhatóvá a vereséget. Az utolsó 5 percben a két kispad játszott, a vége pedig 79-63 lett.

A gyõztes csapat legjobbjai Vitecková, Kulichová és Elhotova voltak, de érdemes kiemelni Hejdovát, aki a mezõnybõl hibátlanul dobott, négy vállalásából négy alkalommal talált utat a labda a gyûrûbe.


Eredmény

Csehország – Horvátország 79-63 (21-13, 15-16, 31-11, 12-23)
 

Hirdetés