Hirdetés
Magyarország

“Az oroszok kizárása a nyári korosztályos világversenyek erőviszonyait is átírhatja”:

:

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés

Több más sportági világszervezethez hasonlóan a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség (FIBA) is kizárta az orosz csapatokat a versenyeiről, és a döntés a nyári utánpótlás-világeseményeket is érinti – olvasható az utanpotlassport.hu honlapján. Utóbbiról Székely Norbertet, a felnőtt női válogatott szövetségi kapitányát, és egyben az utánpótlásért felelős szakmai koordinátort kérdezték.

Március elején a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség (FIBA) bejelentette, hogy kizárja az orosz résztvevőket a versenysorozataiból, így az orosz csapatok és hivatalos személyek további határozatig nem szerepelhetnek a szervezet égisze alatt rendezett viadalokon. A felnőtt női válogatott szövetségi kapitányát, Székely Norbertet ezúttal utánpótlás szakmai koordinátori minőségében keresték meg, mégpedig amiatt, hogy kiderüljön, hogy ez pontosan milyen hatással lehet a soron következő korosztályos világversenyekre.

“Természetesen a FIBA döntése az utánpótlás-világeseményekre is kiterjed, vagyis az oroszok nem indulhatnak a nyári versenyeken – legyen szó az U17-es világbajnokságról, valamint az U16-os, U18-as és U20-as Európa-bajnokságról egyaránt. Ugyanakkor ennek további hatásairól pillanatnyilag még nem tudunk semmi konkrétumot, erről nem döntött még a nemzetközi szövetség. Az Európa-bajnokságokon, az A-divízióban szerepelt volna valamennyi orosz csapat, így most az a kérdés, hogy a FIBA feljebb lépteti-e valamely válogatottat a másodvonalból a megüresedő helyre, vagy abban a csoportban csupán három együttes szerepel majd. A február közepén rendezett sorsoláson az U18-as leányválogatottunk például – a litvánok és a finnek mellett – éppen az oroszokkal került azonos négyesbe, vagyis közvetve minket is érint ez a helyzet. Ezenkívül az U17-es világbajnokság kapcsán hasonló kérdések vetődnek fel.” – fogalmazott Székely Norbert az Utánpótlássportnak.

A teljes beszélgetés IDE KATTINTVA olvasható.

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés