Hirdetés
Archivum

Az oroszok már pénteken befejezhetik, a Fener az esélyeiért küzd az EL-negyeddöntõben:

:

Hirdetés

Pénteken kerül sor a nõi kosárlabda Euroliga negyeddöntõ párharcainak második mérkõzéseire. Kedden minden pályán a magasabban rangsorolt együttes tett szert 1-0-s elõnyre. A legkiélezettebb csatát eddig a Sopron és a Bourges küzdelme hozta. Az USK Praha és a Fenerbahce rivalizálása hasonlóan érdekesen alakul. A papírforma szerint a címvédõ Jekatyerinburg és a trónkövetelõ Kurszk viszont már pénteken könnyedén megszerezheti második sikerét.

A Sopron Basket és a Bourges klasszikus egylabdás meccse mellett kedden este még egy találkozó eredményére kapta fel a fejét az európai nõi kosaras társadalom. Az USK Praha ugyanis 76-54-re legyõzte a Fenerbahce-t. Nem a prágai gyõzelem ténye, hanem annak mértéke és különösen a játék képe volt meglepõ. A cseh gárda mindenben riválisa fölé nõtt. A rájátszásban természetesen nem számít a különbség, hiszen a továbbjutáshoz két gyõzelmet kell szerezni. Ettõl függetlenül amit Natalia Hejkova tanítványaitól láthattunk az igazi demoralizáló erõdemonstráció volt. Prágai részrõl a 49-38-ra megnyert lepattanócsata, a 22 gólpassz, a 10 szerzett labda és az a tény, hogy a Fener-nek 16 eladott labdája született, minden elõzetes várakozást felülmúlt.

Óriási kérdés, hogy ezek után merre indul el a párharc. Az USK Praha még Isabelle Harrison érkezése ellenére is szûkös rotációval dolgozik, ráadásul a cseh élvonal sem követel meg igazán nagy erõfeszítést. Emiatt nekik nem kedvez a kedd-péntek ritmus. Ezzel szemben a Fenerbahce a gondosan felépített mély keretét most kamatoztathatja igazán. Az elsõ meccsen prágai részrõl nagy tett volt, hogy az egész szezonban zseniálisan teljesítõ Alyssa Thomas (16 pont, 10 lepattanó) és Marija Rezan mellé Katerina Elhotova elõlépett vezérré. Ez Natalia Hejkova csapataira jellemzõ hatékony védekezéssel párosult. Gyakorlatilag nem jutott üres dobóhelyzethez a Fener, a 61 mezõnykísérletükbõl 19 lett sikeres. Bria Hartley és Kelsey Plum kivételével értékelhetetlen volt a támadójátékuk. Isztambulban várhatóan más lesz.

A címvédõ UMMC Jekatyerinburg és a Dinamo Kurszk nagy esélyesként lép pályára pénteken is. A Jekatyerinburg a TTT Riga 78-45-ös kiütésével került 1-0-s elõnybe. A rigaiak igyekeztek azt a játékukat hozni, mint az alapszakaszban, de nem volt esélyük. A Jekatyerinburg érezhetõen nagyon felkészült – különösen a Kurszk elleni hazai vereség után – erre a meccsre. Rendkívül fókuszált pofi teljesítményt láthattunk tõlük. Maria Vadeeva és Brittney Griner révén uralták a festéket, miközben a közel 50%-os mezõnymutatójuk 25 gólpasszal párosult. Született 16 pontjuk gyorsindításból. Rigában nem szeretnek játszani a vendégcsapatok. A kicsi, hangos csarnok kifejezetten kellemetlen. A lett bajnok az õszi menetelése során a Kurszkot is megszorongatta itt. Érezhetõen hiányzik a rigai rotációból Ivey Slaughter. Ettõl függetlenül biztosak lehetünk benne, hogy hazai pályán mindent megtesznek az egyenlítésért.

A Dinamo Kurszk hasonlóan magabiztosan 89-53-ra verte a CCC Polkowicét. Érdekes találkozó volt, ahol a második negyed közepén egy rövid idõre felcsillanhatott a remény a lengyelek elõtt még valamivel élesebb meccsre. A második félidõben viszont szembejött a valóság. Túlzás nélkül a kurszkiak egyik legjobb 20 percét láthattuk idén. Ehhez, ha hozzávesszük a múlt heti jekatyerinburgi sikerüket, akkor azt mondhatjuk, hogy jó formába lendültek. Különösen a védekezést rakta össze Lucas Mondelo. A lengyelek ellen 16 szerzett labdájuk volt. A riválist 20 eladott labdába kényszerítették bele és ebbõl született 28 pontjuk. Breanna Stewart (21 pont), Natasha Howard (17 pont, 11 lepattanó) extrája az élre kívánkozik. Ha nekik megy, akkor nagyon jól néz ki a Kurszk. A Polkowice hazai pályán a csoportkörben hozott extra meccset a Jekatyerinburg ellen és mivel a Kurszk hajlamos nagyvonalúbban kezelni egy-egy találkozót, így a lengyelek kikényszeríthetnek szorosabb csatát.

Március 8., péntek
17:30 Fenerbahce – USK Praha
18:00 TTT Riga – UMMC Jekatyerinburg
19:00 CCC Polkowice – Dinamo Kurszk
20:00 Tango Bourges Basket – Sopron Basket

Hirdetés