Hirdetés
Archivum

Az oroszok nagy esélyesek, az USK Praha – Fener megjósolhatatlan:

:

Hirdetés

Kedden megkezdõdnek a nõi kosárlabda Euroligában az egyik fél második sikeréig tartó negyeddöntõ párharcok. A Sopron Basket és a Bourges csatájához közöltünk részletes beharangozót. Most nézzük meg, hogy a többi párosításban mi várható.

A Sopron – Bourges csata mellett a negyeddöntõk másik csúcsrangadóját az USK Praha és a Fenerbahce versenyfutása jelenti. Natalia Hejkova Prágában sokadik alkalommal bizonyította zsenijét a játékosok kiválasztása és csapatépítés terén. A tavalyi kisebb visszaesés után Alyssa Thomas köré ismét Final Four esélyes gárda formálódott. A WNBA-n kívül eddig leginkább Ázsiában szereplt az alapszakasz idei legjobbja, mégis olyan vezérré lépett elõ, aki szintet tudott emelni a csapaton. Nagy meglátás elsõ Franciaországon kívüli szezonra elhozni Valerie Ayayi-t, míg Teja Oblak képességeit tavaly Szekszárdon csodálhattuk. A téli igazolás pedig Isabelle Harrison volt. Õk a cseh maghoz, illetve Maria Rezan-hoz tökéletesen illeszkednek. Ideális az összhang és a bajnokságot maximálisan alá tudják rendelni az Euroligának. Nem kell sokat terhelni otthon a kulcsembereket, miközben minden hazai bajnokit gyakorlásra használhatnak. Ezzel pedig a rangadókon maximálisan felkészültek tudnak lenni.

A Fener-t mindenki ismerheti, aki kicsit is követi az európai kosárlabdát. Kegyetlenül mély a keretük. A török válogatottak mellett négy amerikai (Kia Vaughn, Kelsey Plum, Bria Hartley, Kiah Stokes), két olasz (Cecilia Zandalasini, Giorgia Sottana) klasszis, illetve a fehéroroszok zseniális centere Anastasiya Verameyenka szerepel náluk. A fenti névsor minõségéhez képest sok vereségük van idén. Csalódás volt számukra, hogy nem lett pályaelõnyük az Euroligában és az is elmarad a várakozásoktól, hogy a Cukurova mögött várhatóan másodikak lesznek az alapszakaszban. Igaz, ezen szépített a Török Kupa elhódítása. Ugyanakkor a prágaiak ellen pályahátrányból nem lesz könnyû dolguk. Óriási kérdés, hogy a mélyebb keretüket érvényre tudják-e juttatni. Valerie Garnier szigorú védekezést követel meg, amire szükségük is lesz. Az USK Praha a Jekatyerinburg után közel 80 pontos átlaggal a mezõny második legeredményesebb gárdája. Ha nem tudják a cseheket lassítani, akkor a nagyobb variációs lehetõségeik ellenére bajban lehetnek. A prágai gárda a csoportkörben a címvédõt is verte és nem lenne meglepetés a Final Four-ba jutásuk.

A másik két párharcban egyértelmûen meghatározható az esélyes. A címvédõ UMMC Jekatyerinburg a TTT Rigával mérkõzik. A Jekatyerinburg hosszú idõ után veszített hazai pályán, amikor pénteken kikaptak a Kurszktól bajnokin. Elõtte az Orenburg ellen is döcögött a gépezet, mintha egy kisebb hullámvölgyben lennének. Ettõl függetlenül a Riga ellen nem lehet kérdés a továbbjutásuk. A TTT Riga a B-csoport kiélezett versenyfutásának nagy vesztese. A Soprontól elszenvedett vereséggel a negyedik helyre csúsztak vissza és így pályahátrányból megkapták a címvédõt. Ettõl függetlenül a bravúros szereplésükbõl ez nem von le semmit. Óriási dolog, hogy mindössze két légióssal a selejtezõbõl érkezve sorra okozták a meglepetéseket. Sokáig fogjuk emlegetni ezeket az eredményeket.

A Dinamo Kurszk szépen összeállt az utóbbi idõben, amit jól mutat a bajnokságban a jekatyerinburgi sikerük is. Váratlan lenne, ha a CCC Polkowice fejfájást tudna okozni Lucas Mondelo tanítványainak. Natasha Howard érkezése, Breanna Stewart és Sonja Petrovic zsenije, Anna Cruz klasszis irányítómunkája és az orosz mag egyre komolyabb hozzájárulása adja a felfelé ívelõ formájukat. A CCC Polkowice kemény védekezésre épít és komoly légiósokat foglalkoztat. Rutinos gárda, mely a csoportkörben a Jekatyerinburgot is megszorongatta. Ismerve Maros Kovacik hozzáállását, elõre biztosan nem adják fel. Ettõl függetlenül nem látni azt a posztot, játékelemet, ahol megfoghatják ezt a Kurszkot és egy hét alatt kétszer legyõzhetik.

Menetrend

Március 5., kedd
15:00 UMMC Jekatyerinburg – TTT Riga
17:00 Dinamo Kurszk – CCC Polkowice
18:00 Sopron Basket – Bourges Basket
19:00 USK Praha – Fenerbahce

Hirdetés