Hirdetés
Utánpótlás

Az összetartás harmadik hetét kezdi az U20-as válogatott:

:

Fotó: Török Zsófia

Hirdetés

Két hét közös munka és két felkészülési mérkőzés után van a soproni U20-as Európa-bajnokságra készülő magyar válogatott. Az eltelt időszak tapasztalatairól kérdeztük Laczka Miklós másodedzőt.

Az U20-as válogatott június 6-án hétfőn találkozott Székesfehérváron az MKOSZ Edzőközpontjában. Azóta két teljes hetet dolgozott végig a nemzeti csapatunk.

„Innentől számítva a harmadik hétnek a végén már kezdődik az Európa-bajnokság Sopronban. A felkészültségben szerintem nagyjából itt is tartunk. Mondhatom azt, hogy nagyon pozitív: tavaly már a csapat jelentős részével dolgoztunk együtt és így taktikailag előrébb járunk, mint egy évvel ezelőtt az U19-es világbajnokságot megelőző hasonló időszakban” – hangsúlyozta Laczka Miklós. „Vannak sérülések, hiányzók, ami egy kicsit akadályozza a munkát, de nem szeretnénk panaszkodni, igyekszünk pozitívak maradni. A feladat továbbra is az, hogy kihozzuk a rendelkezésre álló keretből, amit tudunk.”

A magyar válogatott Szlovákia ellen vívta felkészülési mérkőzéseit. Két magabiztos győzelmet arattak a mieink. Előbb 81-33-ra, majd 95-40-re diadalmaskodtak.

„Olyan védekezéssel találkoztunk, ami ellen nem könnyű gyakorolni.” – mondta visszatekintése alkalmával Laczka Miklós. „Viszont a mi védekezésünk során előjött sok olyan elem, amit gyakoroltunk. Ilyenkor normális, hogy ebbe még több hiba csúszik. A legpozitívabb dolog az volt, amikor ezekre a hibákra felhívtuk a figyelmet. Erre tudtak reagálni a játékosok és csapatként sokkal jobban teljesítettünk utána. Ezt jól mutatja a második meccs, ahol az első negyedben 25 pontot kaptunk, majd kilencet, hármat és hármat. Nyilván nem örülünk neki, hogy van egy ilyen kis „ébresztő” az elején. Az összességében viszont biztató, hogy össze tudja szedni magát a csapat és aztán sima meccset tudtunk játszani.”

A magyar válogatott úgy múlta felül riválisát, hogy az első mérkőzésen 9, a másodikon 11 triplát értékesített. Már egy évvel ezelőtt Debrecenben is a második legjobb tripladobó volt a válogatottunk a világbajnok USA mögött. Meccsenként átlagban 20.9 kísérletből 7.6 hárompontost jegyezve.

„A játékosok abban a korban vannak, amikor két szezon között is tudnak fejlődést bemutatni. Tavaly is jellemzőek voltak a játékunkra az eredményes külső dobások. Vannak olyanok a keretben, akik kifejezetten jók ebben. Nekünk edzőknek kell megtalálni az egyensúlyt, hogy mennyire hagyatkozunk a külső dobásokra és mennyire megyünk befelé. Összességében azonban ez lehet az egyik erősségünk, ha jól megy a játék.” – mondta Laczka Miklós.

A másik nagy fegyvere a csapatnak a rendkívüli egység volt. Nem véletlen, hogy mindig felmerül a kérdés: egy évvel később ez ismét előidézhető-e. Arról is érdeklődtünk Laczka Miklósnál, hogy két hét után milyenek a tapasztalatok.

„Abszolút megvan ez idén is és nagy erősségünk lehet. Mondhatom, hogy talán a legnagyobb. A világbajnokságon sem annak köszönhető a harmadik helyünk, hogy feltétlenül mi lettünk volna a harmadik legtehetségesebb csapat a világon. Egységességben viszont nem biztos, hogy volt jobb azon a tornán. Ennek a kialakítása most is a cél. Alapvetően egy ilyen sikerélmény után erre idén is minden esély megvan. Szeretnek együtt kosárlabdázni a lányok, együtt időt tölteni a pályán és azon kívül is. Jó összetartó társaság. Hálás feladat velük dolgozni.” – összegzett Laczka Miklós.

A magyar válogatott június 24. és 26. között Spanyolországban szerepel felkészülési tornán. A házigazda U20-as és U23-as csapata, illetve Hollandia lesz a rivális. Értékes visszajelzéseket adhat a torna, különösen, hogy Hollandia a csoportellenfelünk a soproni kontinenstornán.

Hirdetés