Hirdetés
Archivum

Az ötödik helyért játszhat a magyar válogatott a debreceni U16-os EB-n:

:

Hirdetés

A magyar válogatott 63-50-re legyõzte Törökországot a debreceni A-divíziós U16-os Európa-bajnokság helyosztóján. Ezzel eldõlt, hogy Magyar Gergely csapata az 5. helyért játszhat. Az ellenfél vasárnap 16 órától Lettország lesz.

A francia válogatottól elszenvedett minimális vereségen nem volt sok idõ rágódni, hiszen alig 20 órával késõbb már jött a következõ feladat: Törökország. A török együttest kedden a középdöntõben nagy csatában 53-49-re vertük. Elsõsorban két játékosukat lehetett kiemelni, a 205 cm magas Güclüt és a török sztárcsapatok által is figyelt Kepencet.

Jól kezdett a magyar csapat, a játékrész felénél már 7-3-as elõnyben voltak a mieink. Studer Ági két szép duplával vette ki a részét a kezdeti rohamokból. A törököknél Güclü ezúttal nem volt olyan aktív, mint kedden. Kepenc ellenben dominált a találkozón. A vezetésével 10-9-nél már a riválisunk járt elõrébb, de az elõnyüket az elsõ negyed végéig nem tudták megõrizni. Czukor kétszer is betalált, míg Doktor büntetõjét követõen 10 perc után 16-13-as magyar elõnyt regisztrálhattunk.

A második negyedben közel 4 percig nem esett mezõnykosár. Büntetõkkel 17-15-re kapaszkodtak fel a törökök, majd ismét Kepenc villant és 17-17-nél már egyenlõ volt az állás. Mindkét csapat játékába sok hiba csúszott ekkor, miközben a mérkõzés menete is megfordult. Három-négy ponttal jellemzõen már a törökök jártak elõrébb. 26-21 után a félidõ hajrájában Pusztai vezetésével kezdtük meg a felzárkózást. A félidõben 26-25-ös török elõnyt regisztrálhattunk.

A félidei statisztikát szemlélve a legszembetûnõbb az volt, hogy a riválisunk mindössze 25-20-ra nyerte a lepattanócsatát. Hiába Güclü nyolc lepattanója, messze nem mutatkozott ezen a téren akkora különbség, mint kedden. Erre építhettünk a folytatásban.

A harmadik negyed elején Soós duplájával visszavettük a vezetést, de ez nem tartott sokáig. A törökök azonnal fordítottak. Hullámzó játékot láthattunk, hol az egyik, hol a másik csapat járt elõrébb pár ponttal. 33-33 után két gyors találattal a törökök kerültek elõnybe, de ami ezt követõen történt, azt a legszebb álmainkban sem gondolhattuk volna. Elõbb Lelik értékesített egy triplát, majd sorra szerezte a labdákat a magyar csapat és pillanatok alatt 42-37-re fordítottunk. A harmadik negyed utolsó találatát a törökök jegyezték, de így is 42-39-rõl fordultak a csapatok az utolsó 10 percbe.

A záró szakasz Doktor két büntetõjével indult, majd Lelik triplát értékesített és Pusztai is betalált. 49-39-nél idõt kért riválisunk, de az elsõ török találatra 5 és fél percet kellett várni. Ez 51-39-nél született meg, amikor összességében már egy 18-2-es szériában voltunk. Kepenc vette kezébe az irányítást ekkor, de hiába a ponterõs játéka, 51-45-nél közelebb a hajrában nem kerültek a törökök. Az utolsó percek a faultok és a büntetõk miatt töredezett játékot hoztak, de nem remegtek meg a magyar kezek. Végül 63-50-es gyõzelmet aratott válogatottunk.

Lasztoméry András technikai vezetõ beszámolója:

A középdöntõ után ismét összehozta a sors egymással a két válogatottat. Nagy kérdés volt, hogy Magyar Gergely csapatának sikerült-e kiheverni a két ponttal, végjátékban elvesztett negyeddöntõt. A választ a negyedik negyed elejére kaptuk meg végérvényesen, hogy igen sikerült.

Nem kezdõdött jól magyar szempontból az összecsapás, a törökök Nuran Tutsak hármasával nyitottak. A lányok azonban hamar rendezték a sorokat, Gereben Líviának és Studer Ágnesnek köszönhetõen ott lihegtünk ellenfelünk nyakában. Czukor Dalma pályára lépése új szint hozott játékunkba. A soproniak játékosa háromból három középtávolit rámolt be a félholdasok kosarába.

A törökök két méter öt centis óriását ezúttal a jó védekezésnek köszönhetõen sikerült kikapcsolni a játékból. Güclü azonban így is leszedett tizenkét lepattanót, amelyekbõl csak hat pontot jegyzet. A második negyedben cseppet megtorpant a magyar támadójáték, a törökök ezt ki is használták Merve Ari révén, aki mind a hét pontját ezen tíz perc során jegyezte.

A nagyszünetet követõen Soós Réka termelt palánk alatt hat pontot, Czukor Dalma ismét betalált. Mindez nem volt elég, hiszen Selale Kepenc is szórta odaát a pontokat rendületlenül. Érkezett Lelik Réka elsõ triplája, majd Pusztai Petra tempója és máris vezettünk (37-38). A Vasas bedobója újfent betalált a negyed vége elõtt, így három pontos elõnnyel várhattuk a záró negyedet.

Villámrajtot vettek a lányok az utolsó tíz percben. Elõbb Török Ágnes szemfüles passzánál szakították le egy sportszerûtlen hibáért Doktor Anna kezét, aki a büntetõket értékesítette, majd Lelik Réka másodszor is betalált kívülrõl, végszóként Pusztai Petra jegyzett egy duplát a török idõkérés elõtt (39-49).

Próbálkoztak a félholdasok, de ezen az estén nem sok babér termett nekik, fõleg nem a negyedik negyedben. Soós Réka verte meg egy-egyben a nála majdnem két fejjel magasabb Güclü, látványos öröm volt a szegedi lány arcán, majd Lelik három a magyar igazság révén harmadszor is triplát dobott. Kepenc volt az egyetlen, akiben még pislákolt némi fény, két hármasával a törökök még meccsben maradtak.

A végjátékra nem sok izgalom maradt, a törökök faultoltak, a mieink pedig higgadtan bedobálták a büntetõket.

A lányok holnap 16 órától az ötödik helyért Lettország ellen játszanak.

Eredmény

Törökország – Magyarország 50–63 (13–16, 13–9, 13–17, 11–21)

Statisztika

Hirdetés