Hirdetés
Archivum

Az U19-es világbajnokság legjobbjai:

:

Hirdetés

Vasárnap Chilében lezárult az idei nyár eddigi legjobb válogatott tornája a nõi szakág számára. Egyet aludva a történtekre, összeszedtük a VB meghatározó csapatait és játékosait.

Vasárnap véget ért az U19-es Nõi Kosárlabda Világbajnokság. Felemás tornán vagyunk túl, egyrészt az a nyolc csapat alkotta a legjobb nyolc mezõnyét, akiket a szakemberek is ide vártak. A nyolcason belül azonban nem kicsit borult a papírforma. Brazília kiemelkedõ szereplése és bronzéme ugyanúgy kiemelést érdemel, mint az, hogy a kanadaiak a 2009-es negyedik helyük után egy újabb generációval oda tudtak kerülni a világelitbe. Nem szabad szó nélkül elmenni az európai szereplés mellett sem, ahol a spanyolok döntõjén túl, kiemelkedõ produkciót nem láthattunk. A korosztályos Európa-bajnokságon jól szereplõ franciák és oroszok, hatodik illetve nyolcadik helye némileg várakozáson aluli.

A brazilok sikeres szerepléshez egy kiemelkedõ egyéni teljesítményre is szükség volt. Ezt pedig Damiris Dantas szállította. A brazil bedobó 20.9 pontot és 12.6 lepattanót átlagolt és nem utolsó sorban a torna legértékesebb játékosának (MVP) is megválasztották. Dantas kivételes játékkal rukkolt elõ az elmúlt 11 napban, de természetesen ebbõl nem szabad messzemenõ következtetéseket levonni, nem vezet egyenes út a csúcsra. A brazil tehetség a hírek szerint a Celta Vigo együttesében folytatja pályafutását, ami mindenképpen elõre mutató, hiszen komoly szakmai munka mellett fejlõdhet és nem egy EuroLiga csapatnál lesz az szertár kulcsáért felelõs 13. ember. A lehetõség és a tehetség adott, az egész közvélemény kíváncsi, hogy vajon egy újabb gyöngyszem tûnt fel vagy pár év múlva a süllyesztõbe került fiatalok között találjuk a nevét?

A torna alatt kevesebb szó esett a japánokról, akik végül kisebb meglepetésre a hetedik helyen zárták a világbajnokságot. Dantas mellett a VB All-Star ötösébe bekerült az ázsiai csapat irányítója Rui Machid. A 160cm magas játékos 12.3 pontot, 7.0 lepattanót és 6.2 gólpasszt átlagolt. A japánok ugyanazzal a játékkal rukkoltak elõ, mint a csehországi felnõtt világbajnokságon. Alacsony csapatuk nagyon sokat mozgott, nagy tempót diktáltak és pontosan is céloztak ez pedig ebben a mezõnyben elég volt a nyolc közé jutáshoz. Az utóbbi években a kínaiak megvillanásai mellett a legkomolyabb ázsiai szereplés volt ez. Japán tavaly a felnõttek között még lemaradt a középdöntõrõl, ezzel garnitúrával Törökországban már ott lehetnek a VB legjobb 12 csapata között.

Az All-Star csapat másik kisembere az amerikai Ariel Massengale, aki az elõdöntõben és a fináléban 10 pontot és 8 gólpasszt átlagot. Massengale szervezõ munkája az igazán kiemelkedõ. Míg Dantas esetében joggal merült fel kérdés, hogy klasszis lesz-e belõle, addig Massengale-nél nem kérdés. Ha nem jön közbe váratlan fordulat, a profik között is nagy sztár lesz.

A legjobb ötös négyes posztján a szintén amerikai Breanna Stewart szerepel. A 191 cm magas játékos közel két blokkot osztott ki meccsenként, miközben alig 20 játékperc alatt 7.2 pontot, 4.3 lepattanót és ugyanennyi gólpasszt átlagolt. Stewart nagy meccse a franciák elleni negyeddöntõ volt, ahol dupla-duplát (21 pont, 13 lepattanó) ért el.

Az All-Star csapat centere, a spanyolok szenegáli születésû tehetsége Astou Ndour lett, aki lassú kezdés után az utolsó mérkõzésen 14.8 pontot és 10 lepattanót átlagolt. Ndour a szakemberek szerint az európai nõi kosárlabdázás következõ 10 évének meghatározó centere lehet, csakúgy nagy ikon válhat belõle, mint a fentebb bemutatott játékosok közül bárkibõl.

Hirdetés