Hirdetés
Archivum

Az U20-as Eb-re tekintett vissza Radócz Fanni:

:

Hirdetés

Az U20-as Európa-bajnokság kapcsán Radócz Fanniaval készített az NKE-FCSM Csata hivatalos honlapja egy részletes visszatekintõ összeállítást. Az alábbiakban a teljes riport olvasható.

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

Forrás: NKE-FCS Csata hivatalos honlap

Írta: Hoffer Zoltán

Az NKE – FCSM Csata 20 éves játékosa Radócz Fanni számára az idei nyár sok kihívásokkal telt. Ahogy véget ért áprilisban a bajnokság – rögtön a következõ héten az írásbeli érettségi következett, majd május 15-tõl Székesfehérvárra költõzött az utánpótlás válogatott edzõtáborába, ahonnan még június közepén visszatért pár napra Budapestre, hogy sikeresen leérettségizzen.

Június 24-tõl pedig élesben készült az U-20-as válogatottal a korosztályos Európa bajnokságra, ami augusztus 3-11. között került lebonyolításra a csehországi Kratovyban. Az elmúlt három hónap kihívásairól beszélgettem Fannival.

Lassan véget ér a nyár – hogyan tudtál megfelelni a kitûzött céljaidnak?

– Voltak nehezebb és könnyebb idõszakok – mélypontok és sikerek – de ez hozzátartozik az életünkhöz. A nyár elsõ kihívása az érettségi volt, amit sikeresen teljesítettem, ami nagy öröm a számomra.

De mellette ott volt a felkészülés az U-20-as Eb-re – ami szintén nem kis feladat volt a hat hét edzõtábor a mérkõzések.

– Igen teljes összpontosítást igényelt, mert volt egy célunk, hogy minimum a legjobb nyolcba jussunk és nekem is ebben maximálisan ki kellett venni a részem. Voltak hiányzóink és így nagyobb feladat hárult rám is – legtöbbször a kezdõcsapat tagjaként.

A csoportmeccseken már egy egységes csapat benyomását keltettétek kiütéses gyõzelem a Fehéroroszok ellen és Litvánia elleni magabiztos gyõzelmet arattatok!

– Igen, de szerintem a Belga válogatott ellen játszottunk a legjobban, akik az U-19-es Vb-n negyedikek lettek, hat játékost hoztak magukkal az Eb-re – ellenük majdnem meglepetést szereztünk, de végül hat pontos vereség lett a vége, így emelt fõvel jöttünk le a pályáról.

Viszont csoport másodikként Portugália ellen kellett kiharcolni a nyolc közé jutást. Hogyan emlékszel vissza a sorsdöntõ összecsapásra?

– Nem is kaphattunk volna jobb ellenfelet, mert igazi csapatként játszva végig vezetve 12 ponttal sikeresen vettük az újabb akadályt és teljesítettük a nyolcba jutást a válogatottal!

A folytatásban már nem sok sikerélmény jutott, hogyan dolgoztátok fel a vereségeket?

– A Francia válogatottal kellett játszani a négy közé jutásért, akik a torna favoritjai voltak. Nyolc percig fej-fej mellett haladtunk – utána átrohantak rajtunk egy 23:0-al, ami már az elsõ félidõ végére eldöntötte a továbbjutást. Sajnáltuk, hogy nem az éremért játszhatunk tovább, mert titkon bíztunk benne – de sajnos nem sikerült. Majd a Spanyolok ellen próbálkozhattunk – jóval erõsebb válogatottjuk van – de itt a tisztes helytállással 80:66-ra szenvedtünk vereséget.

A legjobb teljesítményed pedig ezen a mérkõzésen volt – 22 perc alatt 15 pontot szereztél – 75 %-os dobóteljesítménnyel 9/12 és mezõnymutatóid is jók voltak.

-Igen jól ment a játék egy erõs válogatott ellen, de sajnos a vereség miatt nem igazán tudtam örülni ennek.

Végül a hetedik helyért játszottatok és a Lengyelek ellen zártátok az Eb-t, hogyan összegeznéd a mögötted hagyott kontinensviadalt?

– A kitûzött célt elértük, emiatt büszkék lehetünk, ugyanakkor maradt bennem hiányérzet az utolsó vereség miatt, mivel jobban tudunk játszani a lengyeleknél. Sajnos egylabdás mérkõzést vesztettünk 51:50-re, de az utolsó másodpercig megvolt az esélyünk, hogy gyõzelemmel búcsúzzunk az Eb-rõl. Sokunknak ez volt az utolsó korosztályos válogatott fellépése – a minimális célt elértük, hogy a nyolcadikok lettünk, megelõzve a házigazda Csehországot is. Sokat tanulhattunk Európa élcsapataitól – a gyors és agresszívan játszó csapatoktól. Megmutatta az Eb, hogy van még miben fejlõdnünk, ha jó kosárlabdázók akarunk lenni. De büszkék lehetünk, mert közel két hónap munkája meghozta gyümölcsét és büszkén emlékezhetünk vissza erre az idõszakra.

Nagyon fáradtnak látszol – három hónap aktív munka után – marad idõ a kikapcsolódásra, feltöltekezésre az új évad elõtt?

– Most öt-hat napra hazautazom és augusztus 19-én kezdõdik a felnõtt csapattal a felkészülés az új évadra, ahol nagy célokért kezdjük meg a munkát – remélem a mögöttem hagyott három hónap tapasztalata is sokat fog segíteni.

Jó pihenést és sok sikert kívánok az új évadra!

Radócz Fanni az U-20-as Eb-n mind a hét mérkõzésen pályára lépett 20,4 percet volt mérkõzésenként a parketten – 45/9 pontot ért el a válogatott harmadik legtöbb pontját jelentette. Dobószázaléka 24/55 – 43 % – 25 lepattanó labdát szerzett.

Hoffer Zoltán

Hirdetés