Hirdetés
3x3

Az U23-as 3×3-as válogatott hibátlan nyara – Süle Krisztinát kérdeztük:

:

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés

Az U23-as 3×3-as válogatott 16-ból 16 mérkőzést nyert a Nemzetek Ligája Közép-Európai Konferenciájában. Ezzel a mieink hat tornagyőzelemmel és veretlenül jutottak a konstancai Szuperdöntőbe. Süle Krisztina szövetségi kapitányt kérdeztük a tapasztalatokról.

Még nem értékelted az utolsó szolnoki tornát lapunknak, ahol egy korábban nem látott felállásban is sikerült nyerni. Így pár nap elteltével milyen gondolatokkal tekintesz vissza a csütörtöki sikerre?

Én hittem benne, hogy nyerhetünk. Ilyen összeállításban valóban nem szerepeltünk még. Pusztai Petra és Jáhni Zsófia személyében ponterős játékosok kaptak pihenőt. Petrának Szolnok különösen kiemelkedő tornája volt. Zsófinak pontdobásban jobban ment Pozsonyban, de amit a jelenlétével képvisel a pályán, az meghatározó a csapatunknak. Az, hogy éppen ők ketten nem játszottak és így sem volt kérdés a győzelem, igazán nagy szó.

Furcsán hangzik, mert ki-ki mérkőzéseket vívtunk, de végig azt éreztem, hogy nem tudunk kikapni. Olyan benyomásom alakult ki, mintha a lányok fejében sem fordulna meg, hogy mi vereséget szenvedhetünk azon a tornán. Ehhez rengeteg mindent le kell tenni a pályára, hogy ezt az állapotot elérje egy közösség. Elég arra gondolni, ahogy küzdenek, vetődnek minden labdáért. Nem csak arról van szó, hogy egy-egy mérkőzésen védekezésben vagy támadásban extrát hoztunk volna, hanem végig hajtottak a csajok az elsőtől az utolsó másodpercig.

A másik nagyon fontos oldala ennek, hogy nem szabad lebecsülni az ellenfeleket. Talán ez a titka annak, hogy 16-ból 16-ot nyertünk. Bármilyen csoportba is legyen egy csapat, a 3×3-as kosárlabdában ilyen lebonyolítás mellett sorozatban 16 meccset megnyerni, extra eredmény.

Különösen kiemelkedő, hogy szoros végjátékokat sikerült megnyerni. Egyszer sem remegett meg a kéz, egyszer sem izgulta túl a csapat.

Rutinosak a játékosok és a szívük is a helyén van. Ez a kettő együtt nagyon jó párosítás és felénk billentheti szoros végjátékban is a mérleg nyelvét. Nem biztos, hogy így fog történni mindig, de most ebben a kétszer három napban így történt. Rengeteget dolgoztak a lányok és őszintén hiszek benne, hogy a szerencse amellett áll, aki többet tesz érte. Május óta végig dolgoztuk az egész nyarat és ez kifizetődött.

Most végig arról beszéltünk, hogy egy hihetetlenül jó hullámot kapott el a csapat. Kicsit sajnálom, hogy nem folytatódik rögtön a szuperdöntővel a sorozat. Most elkezdődik a munka a klubokban. Ezt a flow-t szinten lehet tartani szeptember közepéig?

Ezeket az élményeket, senki nem veszi el a lányoktól. Most más feladat vár rájuk. A klubcsapataikban megkezdik az alapozást. Az pedig majd kiderül, hogy szeptember közepén, illetve az előtte lévő hetekben tudunk-e egy-egy napot készülni.

Az eredményt nem garantálhatjuk, hiszen teljesen más ellenfelek lesznek a konstancai döntőn, de abban biztos vagyok, hogy a lányok ugyanígy fognak küzdeni. Nemcsak jó csapat és szeretik egymást, de nagyon tehetségesek is.

Fotó: FIBA.Basketball

Talán az U23 és a Nemzetek Ligája lényege most mutatkozott meg igazán, hogy ennyi felnőtt játékost sikerült versenyeztetni.

Már akkor tudtuk, hogy komoly hiánypótlás, amikor a FIBA elindította a sorozatot. Nem tagadom, nyilván, mint minden új dolognál, kellett néhány év és nehezen indult be. Talán azért is volt nehéz az eleje, mert nem közvetlen U23-as játékosokkal dolgoztunk, hanem rögtön 18 éves koruk után kerültek ide a lányok.

Ezen a nyáron érett be az a sok-sok éves munka, amit folyamatosan csináltunk. Úgy érzem, egy jó útra léptünk és nagyon remélem, hogy ezeket a lányokat itt tudjuk tartani a 3×3 közelében. Megérdemlik és ki is harcolták azt, hogy a felnőtt csapatban is lehetőséget kapjanak a bizonyításra.

A mostani keretből Tóth Orsi, Kovács Kitti és a hatos versenyző csapatból idén kimaradó, de a felnőttekkel versenyző Varga Eszti jövőre is még beleférnek U23-ba. Ők lehetnek olyan alapok, akik mellé be lehet integrálni a fiatalokat és így folyamatosan nevelni tudjuk a felnőtt válogatott számára a játékosokat.

Azért jó, hogy ez nem U20-as sorozat, mert az U18-ból a felnőttbe hosszú az út 3×3-ban. Kell, hogy ebben az átmeneti időszakban a játékosok sok lehetőséget kapjanak és erre kiváló ez a tornasorozat. Én egyedül a hat játékosra vonatkozó megkötést bővíteném, de összességében valóban pozitívum ez a verseny.

Egy újoncot is avattattok az öt tapasztaltabb visszatérő mellett. Zárásul hogyan fogalmaznád meg a nyár legfontosabb tanulságát?

Pusztai Petra volt az újonc, aki maximálisan bízott bennem. Voltak mélypontok, de azért tudtunk ezeken átlendülni, mert mindent őszintén meg tudtunk beszélni. Tisztában volt azzal, hogy mit várok tőle. Nem csak az történt, hogy a csapatot előre helyezte, hanem azt is megértette: ahhoz, hogy a csapat menjen előre, neki is elő kell lépnie a többiek közül. Ezt megtette ezen a nyáron és remélem, hogy ebből erőt tud meríteni az 5:5 szezonra.

Mind a hat játékosnak volt olyan mérkőzése a tornasorozatban, amikor előre lépett és ő vitte a hátán a csapatot. Az utolsó tornán a szlovénok ellen Takács Emese, aki bedobott több távoli dobást. Kovács Kitti az utolsó döntőn az osztrákok ellen blokkolt, győztes kosarat dobott, egy-egyezett. Szintén sokat lépett előre idén. Jáhni Zsófi fontos pozsonyi pontjairól már beszéltünk. Tóth Orsi kiváló egy-egyeit végig ki lehet emelni. Tenyér Zsófi pozsonyi buzzer beater dobásait szintén. Mindig valaki hátára vette a csapatot és talán ez a legfontosabb.

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés