Hirdetés
Archivum

Az új esztendõ elsõ bajnoki fordulója következik:

:

Hirdetés

Európa egyik leghosszabb téli bajnoki szünetét követõen január 9-én szombaton végre hazánkban is folytatódik az élvonalbeli bajnokság. Négy mérkõzésre kerül sor, melyek közül kettõ szorosabb csatát hozhat, miközben lesznek debütáló játékosok is. Részletes beharangozó.

Haladjunk idõrendben, szombaton 16 órától az ELTE BEAC Újbuda vendége az UNIQA Sopron lesz. A sereghajtó a listavezetõt fogadja, a gyõztes kiléte vélhetõen nem kérdés, de a folytatásra történõ felkészülés szempontjából mindkét együttesnek jó szolgálatot tehet a szombati találkozó. Ha az õszi szezonra úgy tekintünk, hogy az az élvonalbeli ritmus felvételérõl szólt, akkor a BEAC-nak most kezdõdik az évad izgalmasabb szakasza. December végén a Cegléd ellen immár a Gabányi csarnokban láthattuk, hogy sebességben sikerült közelebb kerülni az A-csoportos gárdákhoz. Sorozatban hazai meccseket játszva, amennyiben sikerül stabilizálni a dobóformát, reálisan nézve a közvetlen riválisokkal nagy csatákat vívhatnak Balogh Judit tanítványai. A soproniaknak az Euroliga szerepelés mellett a következõ három hétben három bajnoki rangadó jön (PINKK, DVTK, PEAC), melyek után az is kirajzolódhat, hogy az alapszakasz végén nagyjából mivel számolhatnak Fegyverneky Zsófiék. A Sopron jó csapatmunkával vívta ki az elsõ helyet a tabellán a téli szünetre. Az októberi botlásokat követõen sokat lépett elõre a címvédõ, érdemes külön is kiemelni Dubei Debóra játékperceit és ponterõs teljesítményét az utóbbi meccsekrõl. Ehhez a felfelé ívelõ formához érkezett egy extrán rutinos légiós Ana Lelas személyében. Lelas intelligens és sokoldalú játékos, aki ha megfelelõ motivációval áll hozzá a soproni szerepléshez, akkor nagyon nagy hasznára lehet a csapatnak.

A Vasas Akadémia és a PEAC-Pécs összecsapása 17 órakor veszi kezdetét. A Vasas számára Aho Nina sérülése óta csökkentek az esélyek egy bajnoki bravúrra a magasabban rangsorolt riválisok ellen. Ettõl függetlenül ebben a szezonban többször bizonyítottak már Halmai Gábor tanítványai és természetesen minden meccset fel kell arra használni, hogy majd a közvetlen riválisok ellen az élvonalbeli tagság megõrzésérõl döntõ fontos találkozókra megfelelõen összeálljon a csapat. A PEAC az alapszakasz elsõ felében hullámzó teljesítményt nyújtott. Egyedüliként a mezõnybõl legyõzte a címvédõ Sopront és az elsõ számú trónkövetelõ DVTK-t, de emellett négy vereséget is begyûjtött. A PEAC esetében az év elsõ fellépésének legfontosabb kérdése, hogy milyen formában jött vissza a keret a téli pihenõrõl. A válogatott szünetet követõ két hét eredményesebb játékát nyújtják a pécsiek vagy a kora õszi fordulók és a december végi Gyõr elleni pontatlanabb játék folytatódik.

Az év elsõ fordulójának legszorosabb meccse lehet, amikor 18 órától a PINKK Pécsi 424 és az Atomerõmû KSC Szekszárd méri össze az erejét. Még októberben a szekszárdiak bravúrt elérve nyerni tudtak a pécsiek ellen, de ezen felül a PINKK-nek csak egy gyõri és egy miskolci veresége van. Ez a 7/3-as mutató az elõzetes esélylatolgatásoknak megfelelõ eredmény és ha azt nézzük, hogy tavaszra vélhetõen a Sopron-DVTK kettõs mögött egy Gyõr-PINKK-PEAC versenyfutás rajzolódhat ki, akkor még egy váratlan botlás nem férhet bele Ruják Nóráéknak. A PINKK-nél történt két változás a keretben: a Franciaországba távozó Jewell Tunstull helyét Cierra Warren vette át, illetve visszatért Laczi Edit. Az új centerrõl elérhetõ adatok azt mutatják, hogy egy hasonló kaliberû és hasonló stílusú játékos, mint Tunstull. Így alapjaiban nem változik ezzel a cserével a pécsiek játéka és ha a kézsérülésébõl felépülõ Warren kiegyensúlyozottabb tud lenni, mint elõdje, még jól is járhat a PINKK. A Szekszárd az alapszakasz elsõ felében elszenvedett hat vereségébõl négy alkalommal hat ponttal vagy annál kisebb különbséggel maradt alul. Ez egyértelmûen azt mutatja, hogy Magyar Gergely együttese az idei szezonban versenyképes bárkivel szemben, de az a kicsi plusz, ami a rangadók megnyeréséhez kell, egyelõre hiányzik. A tabellán történõ elõrelépéshez bravúrokra lenne szükség a szekszárdiaktól és az év elsõ fordulójában hagyományosan lehet meglepetést okozni. Ez a tény minõsíti rangadóvá ezt az összecsapást.

Szintén 18 órától rendezik a CMB Cargo UNI Gyõr és a ZTE NKK csatáját. A gyõriek eddigi szezonját kettõsség jellemezte. A Sopron és a DVTK ellen, illetve a nemzetközi találkozókon nagyon nem ment – a vártnál lényegesen nagyobb különbségek voltak –, viszont az összes közvetlen riválisát verte Völgyi Péter együttese. Ez eredményezi a tabellán a kiváló pozíciót. A gyõriek betöltötték az üres légiós helyet a keretükben, az 1-es, 2-es poszton bevethetõ Quianna Chaney érkezett a csapathoz. Egy topligában minõségi perceket pályán töltõ 30 éves játékosról van szó, aki majd hétfõn állhat munkába. Ha Chaney az adanai teljesítményét Gyõrben is be tudja rakni a közösbe és ezzel sikerül Tamara Radocaj terhelését csökkenteni (ami egyben formajavulást hozhat a szerb irányítónál), akkor teljesen reális célkitûzés tavaszra egy érem. A ZTE-nek nem sikerült jól a szezon elsõ fele. Az egyértelmûen látszódik, hogy novemberben és decemberben már tudott szoros végjátékokat kialakítani Gáll Tamás együttese, de túl szûkös a rotáció a korábbi években rendszeresen érkezõ bravúrgyõzelmekhez. Az év eleji meglepetésfaktor az elõbbiekben felvezetett komlói meccshez hasonlóan ebben a párosításban is benne lehet a pakliban. Nem véletlenül fogalmazott úgy Völgyi Péter a gyõri klub honlapján, hogy nem lenne szerencsés belemenni egy szoros meccsbe.

A forduló ötödik mérkõzését a Ceglédi EKK és az Aluinvent DVTK összecsapását január 20-án rendezik, azt a találkozót majd az azt megelõzõ napokban vezetjük fel.

Hirdetés