Hirdetés
Archivum

Az ukránok nagy reménysége volt a végzetünk:

:

Hirdetés

Fájó vereséget szenvedett Sopronban a magyar válogatott Ukrajnától. Stefan Svitek együttese 5 ponttal maradt alul és ezzel elveszett az izraeli gyõzelemmel kiharcolt lépéselõny a csoportban. A magyar válogatott nagyon jól kezdett, az elsõ negyedben 27-14-re is vezettek a mienk. Ekkor azonban pályára lépett az ukránok legnagyobb tehetsége, a tavalyi U20-as EB All-Star ötösébe is beválasztott Iagupova, akit nem tudtunk fogni és 27 pontig jutott.

Magyarország – Ukrajna 73-78 (27-19, 12-24, 19-15, 15-20)

Legjobb dobók:

HUN: Horti 18, Quigley 16, Honti 14, Raksányi 10
UKR: Iagupova 27, Alyoshkina 22, Panchenko 8

Az izraeli gyõzelem után úgy lépett pályára Sopronban a magyar válogatott, hogy Ukrajna ellen egy sikerrel óriási lépést tehetett volna a fehéroroszok melletti második továbbjutó hely megszerzése érdekében. A másik oldal szemével nézve pedig a reális továbbjutási esélyek megõrzése volt a cél.

Honti duplájával indult a mérkõzés. Nagyon jól kezdett a magyar csapat, 6-5 után sikerült állva hagyni a riválisunkat. Nem véletlen, hogy 3 és fél perc játék után 12-5-nél a vendégek lengyel szakvezetõje már idõt kért. Ez sem törte meg a magyar csapat lendületét, továbbra is összejöttek az indítások, könnyû ziccereket alakítottak ki a mieink és 1 perc 46 másodperccel a negyed vége elõtt 27-14-nél a 13 pontot is elérte a különbség. Nehéz megmondani pontosan, de valahol itt fordulhatott meg a mérkõzés. Ezt a nagy elõnyt a kisszünetre nem sikerült megtartani, betalált Iagupova majd egy “meg nem értésbõl” fakadó labdaeladás után Panchenko indulhatott és szerzett két pontot a negyed utolsó másodpercében. Ezzel a vendégek 27-19-re zárkóztak fel.

A második szakasz Panchenko és Iagupova gyors pontjaival indult, így már 59 másodperc után idõt kért Stefan Svitek. Az ukránok zónára váltottak és erre nem volt válasza a magyar csapatnak. Egy 12-0-s futás végén 27-26-nál Raksányi törte meg egy triplával a kosárcsendet. Nem sokkal késõbb Raksányi ismét betalált távolról és mint egy falat kenyér, úgy kellettek ezek a dobások, de az ukrán fordítást így sem sikerült elkerülni. Iagupova mellett még egy padról beszálló játékos Alyoshkina is megvillant. Nem telt el 2 perc és 6 pontot szerzett, amivel 37-35-ös elõnyhöz jutatta a csapatát.

A magyar együttesnek a második szakasz utolsó 4 percében volt egy 2 és fél perces kosárcsendje, ez idõ alatt pedig a vendég elõny 41-35-re hízott. A szünet elõtt szerencsére Nagy-Bujdosó és Honti is betalált, így sikerült teljesen kezelhetõ 43-39-es állásra menteni az elsõ 20 percet. A félidõben Iagupova 16, Alyoshkina 12 pontnál tartott a vendégeknél. Egyértelmû volt tehát a feladat a folytatásra, meg kell akadályozni, hogy õk ketten betaláljanak.

A harmadik negyed nem indult jól, Quigley eladta a labdát, majd faultolt. Honosított játékosunknak érezhetõen elment az önbizalma a második negyedben, amikor egymás után két ziccere maradt ki. Az ukránoktól pedig villámgyorsan Panchenko és Zherzherunova volt eredményes, amivel 46-39-re léptek el. Továbbra is zónáztak a vendégek, de Honti ezt egy szép triplával átdobta. Ezzel visszaállítva a 4 pontos különbséget.

Bár láttunk ennél sokkal „verekedõsebb” mérkõzést is, könnyen szólalt meg a játékvezetõi síp, amelynek áldozata a harmadik hibáját begyûjtõ Horti és a negyedik hibáját összeszedõ Kurasova volt. Faultok ide vagy oda, éppen Kurasova negyedik személyi hibáját jelentõ szabálytalanság után Honti büntetõjével 1 pontra jött fel a magyar válogatott. Ezt követõen pedig a fordításra sem kellett sokat várni, 53-52-nél már a mieink jártak elõrébb. A harmadik szakasz végén 58-58 volt az állás.

Quigley triplájával indult a negyedik negyed és úgy nézett ki, hogy sikerülhet ellépni. Pokoiova azonnal eladta a labdát és ismét támadhattunk. Sajnos ebbõl nem született pont és Alyoshkina – aki a harmadik negyedben nem volt eredményes – ismét betalált, ezzel közelebb hozva válogatottját. Alyoshkina nagyon belejött, csapata elsõ 6 pontja a nevéhez fûzõdött a záró szakaszban és nem mellesleg 64-63-nál ismét elõnyhöz jutatta Ukrajnát. Egy pont ide, egy pont oda, így billegett a vezetés a két oldal között.

Az utolsó 3 percbe érkezve Iagupova 27. pontjával 71-70-re az ukránok vezettek. Ekkor Stefan Svitek idõt kért, majd Quigley szerzett egy triplát. Ezt követõen a vendégek szakvezetõje rendelte magához a tanítványait, mely után Panchenko talált be távolról. Ezzel 74-73-nél megint a keleti szomszédaink jártak elõrébb. A találkozó 33 másodperccel a lefújás elõtt dõlt el, ekkor a palánk alatt egy védekezésbeli kihagyással Alyoshkina egyedül maradt és ziccert értékesített. 76-73-nál két idõkérés után kétszer is támadhatott a magyar csapat, de fordítani nem sikerült. A végeredményt Alyoshkina két büntetõje állította be.

Az ukránoknál Iagupova 27 és Alyoshkina 22 pontig jutott. Ellenük a védekezést nem sikerült megszervezni a találkozó során. A mieinknél hiába Horti 18, Quigley 16 és Honti 14 pontja, illetve Raksányi triplái, a döntõ helyzetben az utolsó percekben nem volt, aki betaláljon. Az ukránok az életükért küzdve extra dobóformát mutattak, 57.1%-os pontossággal értékesítették a helyzeteiket mezõnybõl. 49 vállalásukból 28 sikeres volt. A magyar válogatott eközben 13 labdát adott el és ebbõl a vendégek 15 pontot szereztek. 

A vereséggel nem dõlt össze a világ. Teniszbõl lopott kifejezéssel élve annyi történt, hogy a magyar válogatott a szombaton megszerzett „break elõnyét” nem tudta megõrizni. Folytatás szombaton Fehéroroszország ellen.

Statisztika

Hirdetés