Hirdetés
Magyarország

Az UNI-Győr – SZESE az egyetemi bajnok 2022-ben

ELTE BEAC - UNI Győr SZESE 58-68 (23-9, 11-13, 7-28, 17-18)

Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, döntő
Miskolci Egyetem, Körcsarnok

ELTE-BEAC: Foltin 10, Mudra, Takács 20/6, Lendér 17/12, Nagyi 6/3. Csere: Horváth 1, Simoncsik, Vári, Majsa,

UNI Győr SZESE: Szüts, Horváth, Bánszegi 13/3, Rozmán 17/6, Baffy 21/12. Csere: Békés, Király, Perl 6/6, Sándor.

Fotó: MEFOB FESZT

Hirdetés

A Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság 2022-es döntőjében az UNI-Győr – SZESE 20 pontos hátrányból fordítva 68-58-ra legyőzte az ELTE-BEAC csapatát és ezzel fennállása során először elhódította a bajnoki címet.

Foltin Blanka és Baffy Fanni kosárváltása indította a döntőt. Ezt követően az ELTE-BEAC ragadta magához a vezetést. Nem telt el négy perc, amikor 8-2-nél már győri időkérés miatt állt a játék. Lendér Lilla tripláját követően 16-4-nél a 10 pontot is átlépte a differencia a felek között. A negyed végén Lendér Lilla már a második hármasát értékesítette, amivel 23-9-re ment az ELTE-BEAC. A fővárosi gárda 14 mezőnykísérletéből 7 sikeres volt az első szakaszban, győri oldalon ugyanez a mutató 15-ből 4 volt. A második negyedben megtorpantak a csapatok támadásban. Három percig egyik fél sem talált be. Takács Emese két triplája törte meg a kosárcsendet, amivel kialakult 29-9-nél a bevezetőben már kiemelt 20 pontos differencia.

Fotó: MEFOB FESZT

A Győr mindent megtett a felzárkózás érdekében. Baffy Fanni két triplája és ziccere vezette fel a félidő hajráját. Ezt követően betalált Rozmán Lilla is, így 31-21-nél már megfelezte a hátrányát a győri gárda. Lendér Lilla hármasa még új impulzust adott az ELTE-BEAC csapatának, de a kétszámjegyű hátrány ellenére a Győr is bizakodva vonulhatott a nagyszünetre. A 34-22-es félidőben a statisztikára pillantva azt láthattuk, hogy az ELTE-BEAC-nál a 11 pontos Lendér Lilla és a 10 pontos Takács Emese voltak a legeredményesebbek. Győri oldalon Baffy Fanni járt 13 egységnél. A lepattanókban 28-17-re vezetett a BEAC, de a 10 eladott labda miatt maradhatott hiányérzet a csapatnál. A harmadik negyedben is lendületben maradt a Győr. Rozmán találatával indult a játékrész, majd jött Baffy Fanni és Perl Zsófia hármasa, így 36-30-nál Laklóth Anna időkérése állította meg a játékot.

Fotó: MEFOB FESZT

A rövid eligazítás után Lendér Lilla büntetője és Nagyi Tímea triplája még visszaállította az ELTE-BEAC nagyobb előnyét. Összességében azonban 40-32 után már nem tudott megújulni a fővárosi gárda. Bánszegi Borbála és Chroméj Hajnalka léptek fel vezérré Rozmán Lilla és Baffy Fanni mellé győri oldalon. A vezetést 43-41-nél vette át a Győr. A harmadik szakaszt pedig Rozmán Lilla dudaszós triplája zárta, amivel 50-41-re módosult az állás. Bár még 10 perc vissza volt a döntőből, de ez lélektanilag kulcspillanatoknak tűnt. Különösen úgy, hogy a negyedik negyed elején hasonló helyzetből Baffy Fanni is betalált, ami így 21-1-es sorozatot jelentett. Dr. Barthalos István gárdája kézben tartotta az irányítást és extázisban kosárlabdázott. Becsülettel hajtott az ELTE-BEAC, rengeteget vállalkozott mezőnyből. A második félidőben azonban a 38 mezőnykísérletéből mindössze 8 lett sikeres. 63-49-nél már 14 pont választotta el a csapatokat. Az utolsó három percben innen nem engedte ki a vezetést a Győr és bebiztosította a bajnoki címet.

Fotó: MEFOB FESZT

Hirdetés