Hirdetés
Utánpótlás

Az utánpótlás évek méltó lezárása – interjú Milkovics Rékával:

:

Hirdetés

Múlt héten lezárult a Nemzeti Leány Junior Bajnokság, ahol a győri Széchenyi KA együttese a “B” döntő bronzérmét kaparintotta meg. Ezt követően Milkovics Rékával, az UNI Győr MÉLY-ÚT fiatal játékosával beszélgettünk az elmúlt junior szezonról, a felnőttben való szereplésről, illetve a nyárral kapcsolatos várakozásairól.

Előző héten zárult le Budapesten a Nemzeti Leány Junior Bajnokság “B” döntője, ahol a tét az országos 9-16. hely volt. A mezőnyben a rájátszás Fehér “A” és “B” csoportjának hét csapata sorakozott fel, illetve a Zöld “A” csoport győztese, a DVTK Akadémia/B.

A Széchenyi KA egészen sokáig az “A” döntőért is versenyben volt. A keresztjáték során a győrieket a Kecskeméti KC búcsúztatta, így Tullner Krisztián vezetőedző tanítványai végül a “B” döntőben való szerepléssel zárhatták a szezont. A “B” döntőn a harmadik helyet szerezték meg, így országosan a 11. helyen végeztek. A mérkőzéseket tekintve a csapat húzóembere a már az élmezőnyben is bemutatkozó Milkovics Réka volt. Lapunk a fiatal tehetséggel készített interjút, aki a torna tapasztalatairól számolt be, illetve említést tett a felnőttben való szerepléséről is.

Szépen sorban haladva, előszőr kérlek értékeld az elmúlt junior szezont. Milyen évet zártatok a csapattal?

Nagyon közel áll ez az idei junior csapat a szívemhez, hisz rengeteg olyan csapattársam van, akikkel immár 6-8 éve kosárlabdázom együtt. Ezért is volt jó érzés, hogy ezzel a gárdával fejezhettem be az utánpótlás éveimet.

Azt gondolom, hogy alapvetően nagyon jól szerepeltünk a szezon során. Amiért kicsit talán csalódottak lehetünk, az az, hogy nem sikerült bejutnunk az “A” döntőbe. Ez tényleg egy hajszálon múlott, ezért is okoz nagy szívfájdalmat. Ennek ellenére a “B” döntőre abszolút felszívtuk magunkat. Különböző sérülések és betegségek hátráltattak minket, de ez sem fogott ki rajtunk. Mind a három mérkőzést végigküzdöttük, és szerintem mindenki nevében mondhatom, hogy nagyon élveztük a játékot. Látszott rajtunk, hogy összeszokott csapat vagyunk, ezen kívül pedig maximálisan sikerült végrehajtani minden taktikai utasítást. A Nyíregyháza ellen játszottuk az utolsó meccset, ami azt gondolom, hogy méltó lezárása volt az utánpótlás éveknek.

Ha már a mérkőzéseket említetted. Az első találkozón a Miskolc ellen játszottatok, ahol 22 dobott ponttal lettél a mezőny legjobbja. Az együttesed összesen 58 pontot szerzett, ez azért is kiemelkedő teljesítmény. Hogy emlékszel vissza erre a meccsre?

Nagyon motivált voltam az egész szezonban. Úgy érzem sokat fejlődtem az elmúlt egy évben, ezt pedig sikerült kamatoztatni a torna mérkőzései során. Élveztem a játékot, élmény volt pályán lenni a társaimmal és szerintem ez a teljesítményemen is megmutatkozott. Felszabadultan tudtam játszani.

A Miskolc után következett a Szeged együttese. Ellenük is egy szoros meccset játszottatok, de sajnos nem sikerült megszerezni a győzelmet. Neked viszont ismételten jól ment a játék, megint csak 20 pont felett dobtál. Min múlott a győzelem?

Szerintem alapvetően a küzdelemmel, az akarattal nem volt gond. Ami talán a csapaton érződött, az az előző mérkőzés utáni fáradtság volt. Illetve, ahogy azt korábban is említettem, küzdöttünk kisebb sérülésekkel és betegségekkel, amik szintén nem segítették a helyzetünket. Mindent egybevéve, erre a találkozóra sem gondolok negatívként, annak ellenére, hogy vereséget szenvedtünk. Szépen játszottunk, motiváltak voltunk és azt gondolom, hogy minden tőlünk telhetőt megtettünk.

A kosárlabda is egy sport. Benne van néha, hogy nem úgy sikerülnek a dolgok, ahogy azt mi szeretnénk – ez a Szeged elleni meccs is egy ilyen helyzet volt. Azonban veszíteni is tudni kell. Az a lényeg, hogy utána fel tudjunk állni, tanuljunk a hibáinkból és tovább lépjünk belőle. Ezt meg is tettük.

Bizony meg! Vasárnap ugyanis a Nyíregyháza ellen játszottatok, akik ellen a szezon során először sikerült nyernetek. Ezzel meg lett a “B” döntő bronzérme is, ami országosan a 11. helyet jelenti. Ez milyen eredménynek számit? Csalódás, vagy reális ez az eredmény számotokra?

Ahogy azt korábban is említettem, a szezonban talán az volt a csalódás, hogy nem sikerült beverekedni magunkat az “A” döntőbe. Ez a Kecskemét elleni meccsen csúszott el. A “B” döntőre ezt azonban sikerült félretennünk. Ugyanolyan lendülettel indultunk neki a “B” döntőnek, mintha mi sem történt volna.

Sajnálom, hogy a “B” döntőt nem tudtuk megnyerni, de úgy gondolom, hogy az utolsó körökben mindent megtettünk annak érdekében, hogy megszerezzük a bronzérmet, és ez végül sikerült is. A csapattal ennek is tudtunk együtt örülni. Ez az, ami számít!

Ha jól láttam, holtversenyben te voltál a mezőny legeredményesebb játékosa. Minek köszönhető ez? Voltak kitűzött személyes céljaid a torna előtt?

Számszerű, konkrét célokat nem tűztem ki magam elé. Természetesen nagyon szerettem volna jól játszani, de az még fontosabb volt, hogy a csapat jól szerepeljen, jó eredményt érjünk el. Amire szintén utaltam korábban, a tornán nyújtott jó teljesítményemet én a felszabadult játéknak tudom be. Élveztem a játékot, nem volt bennem semmi görcsösség 0 és ez meg is látszódott.

Mindenesetre, nagyon nagy öröm számomra, hogy ott lehetek a lista élén. Remélem ez is azt mutatja, hogy jó úton haladok, ez pedig egy rendkívül jó érzés. Keményen dolgoztam az egész szezon során, rengeteg egyéni képzésen vettem rész a csapatedzések mellett, ez a kemény munka most pedig kifizetődött. Nagyon örülök, hogy a tornán meg tudtam mutatni a tanultakat.

Abszolút kifizetődő, hiszen fiatalon már a felnőttek között is lehetőséget kaptál. Ez milyen érzés? Mennyit tanultál?

Ez volt a második szezon, amit a felnőttek között tölthettem. Úgy érzem az idei jobban sikerült, mint az első, nagyobbat tudtam előrelépni, fejlődni – jobban meg tudtam mutatni a tudásomat. Abban bízom, hogy jövőre még több lehetőségem lesz bizonyítani a felnőtt mezőnyben.

Egy biztos, nagyon sokat tanultam. A csapatedzések mellett egyéni képzéseket is kaptam az edzőktől, amik még inkább segítették az előrelépést. Remek szakemberekkel és tapasztalt játékosokkal dolgozhattam együtt nap, mint nap, ami fejlődési szempontból szintén egy hatalmas lehetőség volt.

Zárásul, mondj pár szót kérlek a nyárról. Lesz-e válogatott, illetve, hogy miben szeretnél leginkább fejlődni ebben a pár hónapban?

Természetesen a szezon után sem áll meg a munka. A nyár az U18-as válogatottal folytatódik, készülünk az augusztusi Európa-bajnokságra. Most is vannak viszont edzéseink Győrben – nem csapatedzések, inkább egyéni képzések. Ezek sokkal kevésbé szólnak a taktikáról, itt inkább a technikán van a hangsúly. Ezáltal szeretném pontosítani és bővíteni a megoldásaim repertoárját.

A válogatott felkészülés majd csak július elején kezdődik. Szeretnék kiharcolni egy helyet magamnak az augusztusi utazókeretben, és ezért mindent meg is fogok tenni. Addig is is teljes erővel dolgozom Győrben és bízom benne, hogy maximálisan felkészült leszek a válogatott összetartásra.

Hirdetés