Hirdetés
Magyarország

Az utóbbi időben kezdtem el magamra találni – interjú Tóth Orsival:

:

Fotó: Borhi Mihály / TFSE

Hirdetés

Április 3. és 8. között az MKOSZ Edzőközpontjában zajlott a magyar válogatott felkészülése a hongkongi 3×3-as olimpiai selejtezőre, Tóth Orsolya a bő keret tagjaként segítette a lányok munkáját. Orsival a Vasasban töltött idei szezonjáról, illetve a székesfehérvári edzőtáborról beszélgettünk.

Már a sokadik szezonodat kezdted meg a Vasas színeiben, mik azok a tényezők, ami miatt ennyi ideje a klubnál vagy?

16 éves koromban voltam először beírva a jegyzőkönyvbe, de ekkor még nem kaptam szerepet. 2017-ben kezdtem el 15 perc körül játszani, így ezt mondanám az első igazi Vasasos szezonnak. Nagyon jó a klub egyéni képzése, rengeteget foglalkoznak velem, és a társaságot is szeretem. Ezek miatt nagyon jó itt lenni. Idáig úgy éreztem, hogy nem tudtam egyik szezonban sem kihozni magamból a 100%-ot, így ezért maradtam a Vasasnál.

Gondolkoztál valaha a klubváltáson?

Természetesen igen, de mindenképp olyan csapatba akarok menni, ami a Vasashoz képest egy előrelépés lesz. Vannak hosszútávú céljaim, szeretnék európai szintre kerülni.

A teljesítményedet nézve mindig stabilan hozod azt, amit tőled elvárnak, és ehhez még hozzáteszel pár jó meccset is.

Nem feltétlen az idei volt a legjobb szezonom, talán most így az utóbbi időben kezdtem el magamra találni. Összességében nem gondolom, hogy magamhoz képest túlteljesítettem.

A csapat alapszakasz teljesítményét hogyan tudnád értékelni, mennyire vagy elégedett?

Nagyon hullámzó volt, nagyon nehézkesen kezdtük az évet. Sajnos a légiósunkkal is volt probléma, hiszen elment a csapatból, majd ezt követően sérülésekkel és betegségekkel is bajlódtunk. Volt olyan meccs, ahol csak 8-an voltunk bevethetőek, így azt mondanám, hogy az egészet figyelembe véve kaotikus volt. A Magyar Kupa előtti héten kezdett összeállni a csapat, ekkor érkezett az új légiósunk is. Nagy löketet kaptunk az által, hogy az NKA Universitas Pécset legyőztük és bejutottunk a Magyar Kupa négyes döntőjébe, ez még sosem sikerült nekünk. Azóta csak felfelé ívelünk és szerintem jó irányba haladunk.

Fotó: Vasas Akadémia

Ez a Magyar Kupa szereplés klubtörténelmi siker a Vasasnál. Mennyire volt „nagy a mellény” a Pécs legyőzése után, milyen érzéssel vágtatok bele a négyes döntőbe?

Egyáltalán nem szálltunk el magunktól. Szerintem ezt a Sopront akkor az elődöntőben meg is verhettük volna, hiszen végig szoros volt a mérkőzés. Egészen addig vezettünk, amíg át nem álltak zónavédekezésre. Azt gondolom, hogy előbb lett volna esélyünk ellenük nyerni, mint a Győr ellen. A harmadik helyért zajló találkozón végül sokkal kaptunk ki. Érződött, hogy a soproni meccsen kiadtunk mindent magunkból, elfáradtunk mentálisan és fizikálisan is. Nem vagyunk hozzászokva a heti három mérkőzéshez, úgyhogy a Győr ellen már nem maradt energiánk.

Ez az eredmény talán amiatt szépülhet meg, hogy a későbbi kupagyőztes Sopron Basket miatt nem sikerült a döntőbe jutás!

Ellenünk nem voltak annyira jók a soproniak, mint a döntőben a DVTK ellen, ahol teljes extázisban játszottak. Mi mindent megtettük, de Brooks Jelena klasszis játékával nem tudtunk mit csinálni.

Még sosem szerepeltem a Magyar Kupa négyes döntőjében, így egy nagyon jó élmény volt, kicsit az utánpótláskori országos döntőkre emlékeztetett (nevet). Természetesen a színvonal és a szervezés most sokkal magasabb szintű volt. Örülök, hogy sikerült ezt az eredményt elérnünk, hiszen lehet, hogy nekem is, meg a csapattársaimnak is ez volt az első és az utolsó alkalom, hogy bejutottunk a kupadöntőbe. Hálás vagyok, hogy ezzel a csapattal értem ezt el!

Fotó: Girgász Péter / MKOSZ

A playoff kapujában állunk, így milyen célokkal vágtok bele a TFSE-MTK elleni találkozóba?

Elsődleges célunk, hogy megszerezzük az ötödik helyet! Van erre esélyünk, de ehhez nagyon koncentráltan és jól kellene játszanunk. Nekünk hullámzó szezonunk volt, míg a TFSE sokkal kiegyensúlyozottabb volt, nagyon nehéz lesz ellenük pályára lépni és kihívás lesz megállítani a kulcsjátékosaikat.

Kicsit az aktuális 3×3 eseményre térjünk át! Te már régóta játszol 3×3-at és már az elejétől kezdve oszlopos és meghatározó tagja voltál az összes korosztályos válogatott csapatnak ebben a sportágban. Milyen érzésekkel mentél a fehérvári edzőtáborba úgy, hogy tudtad te most nem leszel kerettag?

Nekem már az is hatalmas megtiszteltetés, hogy benne lehetek a felnőtt válogatott bő keretében. Ha azt vesszük figyelembe, hogy ki játszotta a legtöbb 3×3 mérkőzést, akkor én lennék az egyik ilyen játékos, hiszen U18-ban és U23-ban többször is szerepeltem és egész nyáron dolgoztam, de a mostani olimpiai kvalifikációs tornán szereplő játékosok sokkal jobb formában vannak, idősebbek, tapasztaltabbak, így semmilyen hiányérzetem nincs ezzel kapcsolatban. Úgy gondolom, hogy a későbbiekben lesz esélyem bekerülni az utazó csapatba is, de ezt előre nem tudhatom. Nagyon szurkolok a lányoknak, és már annak is örülök, hogy egyáltalán ott lehettem és edzhettem velük, hiszen ez is egy fejlődési lehetőség volt.

Nagyon jól éreztem magam! Nyáron még lesz 3×3 esemény, a Women’s Series, és szeretnék abban a hat fős keretben benne lenni. Remélem lesz erre lehetőségem!

Fotó: FIBA.basketball

Hirdetés