Hirdetés
Archivum

Az utolsó fordulójához érkezik az Euroliga alapszakasza:

:

Hirdetés

Szerdán lezárul a nõi kosárlabda Euroliga 2018/2019-es kiírásának alapszakasza. A Sopron Basket a TTT Riga otthonában lép pályára. A magyar bajnoki címvédõ esélyeirõl, lehetõségeirõl korábban részletes összeállítást már közültünk. Most nézzük meg, hogy milyen mérkõzések várhatóak még a záró napon.

A B-csoporttal kezdjük, ahol a Sopron Basket is szerepel. A mieink rigai vendégjátéka mellett a Carolo Basket – Fenerbahce találkozót kell követni megkülönböztetett figyelemmel. Amennyiben ugyanis tudna nyerni a Sopron a lett fõvárosban, úgy ezen találkozó eredménye határozhatná meg az elérhetõ pozíciót. Amennyiben a franciák bravúrt elérve legyõznék a Fener-t, úgy még a második helyre is mutatkozna lehetõség. A Fener szempontjából tehát óriási a tét. Ha továbbra is a saját kezükben szeretnék tartani a sorsukat, akkor érvényre kell juttatni a fölényüket. A franciák számára is van azonban tét. Amennyiben ugyanis a Hatay a papírforma szerint kikapna a Dinamo Kurszktól, úgy egy bravúrral az Európa Kupás folytatást jelentõ hatodik helyre léphetne elõ a Carolo. Ha ez számukra jelent kihívást, ez egy olyan cél, amiért például érdemes küzdeni hazai pályán.

A Hatay és a Dinamo Kurszk párosítását tehát részben érintettük. Az oroszoknak már nincs tét, hiszen korábban biztosították elsõ helyüket és ezzel azt, hogy az A-csoport negyedikjével mérkõznek a Final Four-ba kerülésért. Ezt a találkozót azonos idõben rendezik a Carolo – Fener derbivel. Nyilván a Hatay-nál fél szemmel követik majd a franciaországi eredmény alakulását. Akkor kerülhetnek bajba az Európa Kupás folytatást illetõen, ha a Carolo bravúrt ért el. A meggyengülõ török gárda esetében viszont az a nagy kérdés, hogy ezzel a szûkös kerettel érdemes-e komolyabban kacérkodni az EK-negyeddöntõvel. A Salamanca – Olympiacos meccsnek nincsen tétje. A görög bajnok nem mozdulhat el az utolsó helyrõl. A spanyolok pedig biztosan az Európa Kupában folytatják, ahol kellõ motivációval jó formát mutatva nem is lennének esélytelenek. Az erre és a Spanyol Kupára történõ felkészülésre használhatják a találkozót.

Az A-csoportban a „B” jelû nyolcassal ellentétben még nem dõl el minden Euroliga negyeddöntõs hely sorsa. Az már biztos, hogy a címvédõ UMMC Jekatyerinburg mögött az USK Praha és a Bourges is továbbjutó. A negyedik pozícióért azonban a CCC Polkowice és a Nagyezsda Orenburg között nem született döntés. A múlt heti oroszországi sikere után ebben a versenyfutásban a lengyel bajnok lépéselõnyben van. Amennyiben legyõzik az USK Prahát minden további számolgatás nélkül ott vannak Európa nyolc legjobb csapata között. Ugyanakkor a prágaiak is gyõzelmi kényszerben vannak, hiszen csak egy siker jelentené biztosan azt számukra, hogy megvan a második hely és ezzel a negyeddöntõs pályaelõny. A Polkowice sorsa a Schio – Orenburg rangadón is múlik. Ez a találkozó igazi ki-ki meccs. Itt az oroszok csak egy diadallal tudnának maguknak esélyt teremteni az Euroliga negyeddöntõre. Ugyanakkor az olaszok is gyõzelmi kényszerben lépnek pályára, hiszen az Európa Kupás folytatásra csak egy sikerrel maradna esélyük.

Érdekesnek ígérkezik a Bourges és a Villeneuve d’Ascq francia házi rangadója. Ahogy azt már kiemeltük, a Bourges-nak még a második helyre is van esélye. Igaz, ehhez a saját sikerük mellett az USK Praha lengyelországi vereségére is szükségük lenne. A Villeneuve d’Ascq pedig csak akkor mehetne biztosra az Európa Kupás folytatást illetõen, ha nyerne. Amennyiben kikapnak, akkor csak a Schio veresége esetén maradnának állva nemzetközi porondon. A program a Jekatyerinburg és a Castors Braine találkozójával zárul ebben a négyesben. Ez az A-csoport egyetlen tét nélküli találkozója. Az oroszok már biztosan elsõk, míg a belga bajnok, mely csúnyán visszaesett a téli idõszakra, már nem mozdulhat el az utolsó helyrõl.

Menetrend

A-csoport
20:00 Castors Braine – UMMC Jekatyerinburg
20:00 Villeneuve d’Ascq – Bourges Basket
20:00 CCC Polkowice – USK Praha
20:00 Famila Schio – Nagyezsda Orenburg

B-csoport
18:00 Carolo Basket – Fenerbahce
18:00 Hatay – Dinamo Kurszk
18:30 TTT Riga – Sopron Basket
20:30 Perfumerias Avenida Salamanca – Olympiacos

A csoportok állása

A-csoport

B-csoport

Hirdetés