Hirdetés
Archivum

Az utolsó játékhét jön az alsóházi rájátszásban:

:

Hirdetés

A végjátékához érkezik az alsóházi rájátszás, mindössze két mérkõzés maradt az utolsó játékhétre. Szerdán az MTK a Vasast fogadja, majd szombaton a Vasas vendége a BEAC lesz.

A Vasas Akadémia már korábban bebiztosította matematikailag is a 9. helyét. Szombaton pedig a még biztos élvonalbeli tagságot jelentõ 10. pozícióért zajló versenyfutás is sokat egyszerûsödött. A BEAC-Újbuda került lépéselõnybe, miután 71-53-ra legyõzte az MTK Budapestet. Innentõl az MTK akkor tudja megszerezni a 10. pozíciót, ha szerdán legyõzi a Vasas Akadémiát. Ezt követõen pedig szombaton a BEAC Pasaréten vereséget szenved. Minden más esetben a BEAC lesz a 10. helyezett. Ilyen elõzmények után érkezik el tehát az utolsó hét.

Szerdán 18 órától fogadja az MTK Budapest a Vasas Akadémiát. A sérülésektõl tizedelt MTK a szezon utolsó meccsén gyõzelmi kényszerben lép pályára. Ez egy nagyon speciális versenyhelyzet, ami semmihez nem hasonlítható kihívás és két irányba is elsülhet. Nyilván az MTK-nál abban bízhatnak, hogy lesz ennek a szituációnak egy pozitív hozadéka, ami extra erõbedobásra ösztönzi a csapatot. Másik oldalról pedig minden ilyen esetnek megvan az a veszélye, hogy az eredménykényszer görcsösséget hoz magával.

A Vasas sincs könnyû helyzetben, hiszen úgy kell maximális erõbedobással lejátszania a hátralévõ meccseket, hogy tétje már nincs számára. Ráadásul egész áprilisban mindössze két alkalommal lépett pályára az élvonalban. Az ANB-ben is szereplõ játékosoknak volt versenyzési lehetõségük, másként nem is lehetne felkészülni ezekre az összecsapásokra. A Vasas számai a fontosabb mutatókban az alapszakaszhoz képest valamelyest visszaesetek az áprilisi találkozókra, de ez az elõbbiekben leírtak alapján teljesen érthetõ. Az eredmények is errõl árulkodnak. Az akkor egyértelmûen élesebb BEAC otthonában 76-69-es vereséget szenvedtek, majd az MTK Budapestet 66-62-re sikerült felülmúlni. Ezzel biztosította be a Vasas a 9. helyét.

A szerdai találkozó kapcsán az MTK összességében építhet a pasaréti fellépés tapasztalatára, hiszen már egy hiányosabb felállásban sikerült szoros eredményt kialakítania. A lepattanócsatában mutatkozott óriási különbség, amit 52-26-ra nyert a Vasas. Minden más területen fej-fej mellett haladtak a csapatok. Mindkét oldalon láthattunk kiemelkedõ egyéni dobóformát. Horváth Bernadett 18 pontja, illetve Jefimija Karakasevic (21 pont, 22 lepattanó) és Böröndy Vivien (17 pont, 8 lepattanó) teljesítménye mindenképpen ebbe a sorba illik. A Vasasnak második esélybõl akadt több lehetõsége, ezzel együtt több mezõnykísérletet tudott vállalni és értékesíteni. Lényegében így alakult ki a harmadik negyedben a döntõ differencia.

A szombati találkozó kapcsán meghatározó lesz, hogy milyen tét mellett dobják fel a labdát. Amennyiben a BEAC gyõzelmi kényszerben lépne pályára, az természetesen alapjaiban más versenyhelyzetet eredményezne, mint egy tét nélküli összecsapás. A BEAC és a Vasas április 14-én lejátszott mérkõzése egy kifejezetten jó iramú, éles erõpróba volt a feleknek. A BEAC oldalán a kezdõötös kiemelkedõ teljesítményét hozta az a délután. Balogh Judit együttesénél egyértelmûen látszik, hogy a dobóforma rengeteg javult az alapszakaszhoz képest. A Vasas ellen hét, az MTK ellen pedig már kilenc tripla talált utat a gyûrûbe.

Ahogy azt az MTK elleni meccs felvezetésében is leírtuk: egy olyan kaliberû játékos beszállása, mint Vajda Anna, képes stabilizálni a támadójátékot. Ráadásul lepattanók terén is versenyképessé vált a BEAC, ami télen szintén nagyon hiányzott. A Vasas a Gabányiban ugyan alulmaradt a lepattanókban, de a helyzetkihasználással akadt igazi problémája Földi Attila csapatának. Hiába volt háromszor annyi szerzett labdája a Vasasnak, mint a BEAC-nak, miközben eladott labdából is kevesebbet jegyeztek fel, a 38%-os mezõnymutató egy ilyen rangadón jelentõsen csökkentette a gyõzelmi esélyeket.

Hirdetés