Hirdetés
Archivum

Az utolsó játéknap a FIBA sorozatok rajtja elõtt:

:

Hirdetés

Szombaton immár a 9. fordulóval folytatódik a Közép-európai Liga. Mind az öt magyar csapat külföldi ellenféllel találkozik. A Sopron-Rózsahegy és a Novi Zagreb-PEAC párharcok lehetnek a hétvége rangadói.

Amikor a Rózsahegy február elején Sopronban nagy különbségû gyõzelmet aratott, az az elmúlt szezon mélypontja volt. Most ezzel teljesen ellentétes hangulat elõzi meg a szlovák együttes vendégjátékát. Szerdán a Sopron az idei évad eddigi toronymagasan legjobb teljesítményével magabiztosan verte az euroligás Novi Zagreb gárdáját. Az elõjelek, több mint bíztatóak a legrangosabb európai kupasorozat rajtja elõtt és a szombati találkozó egy újabb kiváló lehetõség lesz a gyakorlásra.

A Rózsahegy hullámzó teljesítményt nyújt idén, legutóbbi két fordulóban például 2 ponttal kikaptak Pöstyénben, de 10 ponttal verték a Somorját. A keretükbõl továbbra is hiányzik Nadia Parker, aki még a hónap elején Komlón szenvedett sérülést. A csapat legjobb dobói az egykoron Pécsett is megforduló amerikai center Stephany Murphy, illetve a szlovén irányító Katarina Ristiæ. A Rózsahegy õsszel már három mérkõzést játszott Magyarországon. A DVTK és a PINKK könnyedén verte õket, míg a PEAC ellen egy fordulatos csatában 5 ponttal maradtak alul.

A nap másik általunk kiemelt mérkõzésén a PEAC Zágrábba látogat. Zeljko Djokic együttese a komlói bravúr után egyértelmûen pozitív hullámon van. Komoly energiákat szabadíthat fel a pécsiekben egy ilyen körülmények között aratott siker, ami az Európa Kupa rajtja elõtt rendkívül fontos. A PEAC-tól ettõl függetlenül továbbra sem elvárás, hogy Euroliga csapat ellen – különösen idegenben – gyõzelmi elvárásokkal lépjen pályára, de remek lehetõség az EK elõtti utolsó simításokra a zágrábi mérkõzés.

A Novi Zagreb-nek Sopronban fellángolásai sem voltak. Alapjaiban határozta meg a mérkõzés képét, hogy több játékosuk – köztük Milica Dabovic – hamar faultproblémákkal küzdött. Illetve a spanyol center Lucila Pascua is rossz napot fogott ki. A Sopron 28-23-ra nyerte a lepattanókért folytatott csatát, mégis a horvátoktól egyedül Luca Ivankoviæ teljesítménye volt dicsérhetõ. A 198 cm magas center 16 pontot dobott. Az biztos, hogy Zágrábban kemény védekezés címén a hazaiaknak jóval több bele fog férni és vélhetõen a palánkok alatt is dominánsabbak lesznek.

A DVTK hazai pályán az Iglót fogadja. Peresztegi Nagy Ákos Sverrisdottirra nem számíthat, Jansone és Tobin játékára azonban lehet esély. Óriási kérdés, hogy a Európa Kupa elsõ fordulója és a jövõ heti PEAC elleni magyar bajnoki rangadó elõtt mennyi értelme van kockáztatni és sok energiát elpazarolni erre a meccsre. Hasonló kérdést fel lehetne tenni a PINKK-nél is.

Roberto Hernandez tanítványai egy héten belül a harmadik mérkõzésükre készülnek. Múlt vasárnap Iglón 2 pontos gyõzelmet arattak Iványi Dalmáék, majd a pécsi presztízsrangadón hosszabbítás után maradtak alul. Az Európa Kupa szereplést Franciaországban kezdi a PINKK, így a Pécsrõl igen hosszú pöstyéni túra után nem sok idõ marad a pihenésre az újabb utazás elõtt. A magyar csapatok közül a Pöstyén hazai pályán a PEAC-tól 15 ponttal kikapott, míg a DVTK-t meglepte.

A leghálátlanabb feladat ebben a körben a Ceglédnek jut, akik Kassán léptek pályára. Itt csak a teljes kiütés elkerülése lehet a cél.

Hirdetés