Hirdetés
Archivum

Az utolsó simítások az EB elõtt:

:

Hirdetés

Az Európa Bajnokság rajtját megelõzõ utolsó hétvégén Isztambulban, Rigában és Beauvais városában is rangos nemzetközi felkészülési tornákat rendeztek. Ezeken a tornákon a franciák, a spanyolok és a szlovákok ünnepelhettek gyõzelmet.

Isztambulban a házigazda törökök mellett Spanyolország, Montenegró és Görögország lépett pályára. A torna slágermeccse és döntõje a Spanyolország-Törökország találkozó volt, melyet hosszabbítás után 3 ponttal 58-55-re nyertek a hispánok. A spanyoloknál Amaya Valdemoro sérülés miatt nem léphetett pályára és a WNBA kötelezettségei miatt Sancho Lyttle sem állt Jose Ignacio Hernandez rendelkezésére. A vezér szerepet a nagyágyúk hiányában a 18 pontos Anna Cruz és a 15 pontos Alba Torrens vállalta magára. A másik oldalon a 11 pontos Nevriye Yilmaz bizonyult a legeredményesebbnek.

„Ahogy azt várni is lehetett, egy nagyon kemény, fizikális mérkõzést játszottunk a házigazdák ellen. A legfontosabb, hogy jól mûködött a védekezésünk és a negyedik negyedben extrát nyújtottunk. Problémáink akadtak a távoli dobásokkal és Yilmaz, illetve Nevlin klasszisa miatt a festékben sem tudtunk dominálni. Szerencsénk is volt, a fontos pillanatokban a dobásaink mind ültek. Jó érzés, hogy egy komoly ellenfél ellen aratott gyõzelemmel utazhatunk az Európa Bajnokságra. A védekezésünk kiemelkedõ volt az egész tornán, de támadásban megéreztük Amaya és Sancho hiányát.” – összegzett Jose Ignacio Hernandez.

Eredmények

1.nap
Spanyolország-Görögország 71-57
Törökország-Montenegró 75-54

2.nap
Spanyolország-Montenegró 63-76
Törökország-Görögország 52-61

3.nap
Spanyolország-Törökország 58-55 h. u.
Görögország-Montenegró 72-67

Franciaországban a házigazdák mellett Oroszország, Kanada és Fehéroroszország mérte össze erejét. A torna slágermeccse a francia-orosz rangadó volt, mely egyben a 2009-es EB-finálé visszavágójának is beillett. A két együttes fej-fej mellett haladt három negyeden át, majd a gallok a negyedik szakasz elején egy 11-0-s futással eldöntötték az összecsapás sorsát. A hazaiak 55-47-re nyertek és az eredmény is jól mutatja, illetve a beszámolók is errõl árulkodnak, hogy a kiváló francia védekezés igencsak zavarba hozta a trónkövetelõt. Pierre Vincent válogatottja veretlenül nyerte meg a tornát.


„Kevés idõnk volt együtt készülni, de csapatként harcolva kivívtuk a gyõzelmeket.”
-értékelte a tornát Isabelle Yacoubou, a francia válogatott centere.

Eredmények

1.nap
Oroszország – Fehéroroszország 76:72
Franciaország – Kanada 72:67 h.u


2.nap
Franciaország – Oroszország 55:47
Kanada – Fehéroroszország 61:55

3.nap
Franciaország – Fehéroroszország 73:61
Oroszország – Kanada 71:66

Rigában a házigazda lettek, Nagy-Britannia és Szlovákia mérte össze erejét. Ezen a tornán a legérdekesebb összecsapásnak Lettország és Szlovákia találkozója ígérkezett. A mérkõzést a szlovákok nyerték Misurova 22 pontjának köszönhetõen. Itt Natalia Hejkova válogatottja három negyed után 12 ponttal vezetett, a hazaiak azonban a negyedik szakaszban nagyot hajráztak, de fordítani nem tudtak.

„Két gyõzelemmel zárni egy ilyen tornát, kellõ önbizalmat ad az Európa Bajnokság elõtt. Nagy-Britannia elleni gyõzelem nem volt könnyû, mivel aktívan él bennünk a tavalyi selejtezõsorozat emléke, amikor kikaptunk tõlük. Nekem ezen a tornán a britek meglepetést okoztak, többet vártam tõlük. A hazaiakat úgy vélem, hogy a ponterõs kezdésünkkel megleptük. Nem számoltunk két gyõzelemmel.” – mondta Natalia Hejkova a torna után a Szlovák Kosárlabda Szövetség hivatalos honlapjának.

Eredmények

1.nap
Lettország Nagy-Britannia 74:50


2.nap

Szlovákia – Nagy-Britannia 65:54

3.nap
Lettország-Szlovákia 77:80
 

Hirdetés