Hirdetés
Archivum

Azania Stewart a 100. válogatott meccsével búcsúzott:

:

Hirdetés

A hazánkban is hosszabb idõt eltöltõ brit válogatott center Azania Stewart bejelentette visszavonulását. A 100. válogatott meccse volt az utolsó fellépése hazai közönség elõtt.

Fotó: gbbasketball.com

Fotó: gbbasketball.com

Azania Stewart a szombati görögök elleni válogatott összecsapás elõtt a legismertebb brit kosaras podcast a Hoopsfix adásában jelentette be, hogy lezártnak tekinti profi karrierjét. Az idei évadra már nem keresett csapatot magának. A civil életét tekintve egy középiskolában helyezkedett el. A válogatottban szombaton a görögök elleni kulcsfontosságú találkozón viszont még ott volt a pályán és szükség esetén szerdán a portugálok ellen is számíthat szolgálataira a szakmai stáb.

A szombati Eb-selejtezõ abból a szempontból is különleges volt Stewart számára, hogy 100. alkalommal lépett pályára tétmeccsen a nemzeti csapatban. Ezen mérföldkõ elérése miatt is köszöntötték Manchesterben a görögök elleni összecsapást megelõzõen. Mivel a britek a szükséges három helyett két ponttal verték riválisukat, így matematikailag még nem biztosították helyüket a 2019-es kontinenstornán. Ezt szerdán tehetik meg a portugálok legyõzésével, Stewart ekkor még várhatóan segíti a társait. A legutolsó meccse így az lesz majd.

A remek adottságokkal rendelkezõ center az Egyesült Államokban tanult. Eközben pedig 2008-tól kezdve az egyik meghatározója egyénisége volt annak a brit generációnak, akiket együtt menedzseltek a 2012-es londoni Olimpiáig. Ez a szakmai program indította el a brit nõi kosárlabdát azon az úton, amely lényegesen versenyképesebbé tette nemzeti csapatukat. Immár stabil helyük van az Európa-bajnokságok mezõnyében.

Klubszinten Stewart hazánkban másfél szezonon át a PINKK Pécsi 424 együttesét erõsítette, de szerepelt Spanyolországban, Ausztráliában és Lettországban. A TTT Rigával az Európa Kupában is sokáig menetelt. Válogatott szinten a hazai rendezésû Olimpiát és a tavaszi Nemzetközösségi Játékon megszerzett ezüstérmét nevezte meg a legnagyobb sikerének az elõbb említett beszélgetésben.

Hirdetés