Hirdetés
3x3

Azerbajdzsán szerzett kvótát a hongkongi 3×3-as olimpiai selejtezőről:

:

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés

Sokáig emlékezetes játéknap végén Azerbajdzsán – Tiffany Hayes, Alexandra Mollenhauer, Dina Ulyanova és Marcedes Walker összeállításban – olimpiai kvótát szerzett Hongkongban 3×3-as kosárlabdában.

Ahogy arról a délelőtti órákban beszámoltunk, a hongkongi 3×3-as olimpiai selejtező első elődöntőjében a magyar válogatott drámai küzdelemben 21-19-re alulmaradt Azerbajdzsánnal szemben. Ezzel eldőlt, hogy a mieink erről a tornáról nem tudnak kvótát szerezni a párizsi olimpiára. Erre legközelebb május 16. és 19. között nyílhat esély Debrecenben.

A 3×3-as kosárlabda szerelmesei azonban a mieink búcsúját követően is emlékezetes meccseket követhettek, melyek végén nem kis meglepetésre: legyőzőnk, Azerbajdzsán váltotta meg helyét az ötkarikás játékokra.

Ennyire azonban ne szaladjunk előre, a másik elődöntőben Lengyelország végig vezetve 20-12-re ütötte ki Hollandiát. A mérkőzés felénél már 12-4-re vezettek a lengyelek és végig őrizték előnyüket. Marissa Kastanek 8, Aleksandra Zięmborska 6 pontot szerzett.

Úgy nézett ki, hogy a lengyel gárda ezt a jó formáját a döntőre is átmentette. Másfél perc alatt 5-0-ra léptek el Azerbajdzsán ellen. Az azeriek Tiffany Hayes vezetésével kezdtek felzárkózásban. A rutinos honosított klasszis találataival három pontra olvadt a differencia. A rendes játékidőből 4 perc 12 másodperc volt vissza, amikor 11-8-as lengyel vezetésnél Hayes egy fault után a reklámtáblának esett és csúnyán megsérült a könyöke.

Hosszasan ápolták és úgy tűnt, hogy nem tudja folytatni. Társai azonban nélküle is 13-12-re visszajöttek. Két perccel a rendes játékidő vége előtt pedig Hayes ismét játékra jelentkezett. Az extázisban játszó Azerbajdzsán fordított. Az utolsó másodpercekben 16-15 után Marissa Kastanek révén mentette egyáltalán hosszabbításra a meccset Lengyelország. Az érzelmi plusz azonban továbbra is az azerieknél volt, akik a ráadásban Tiffany Hayes és Alexandra Mollenhauer találataival megnyerték a döntőt.

Tiffany Hayes-t végül a torna MVP-jének is megválasztották. Honosított játékostól sérülten ritkán látunk olyan küzdést, amit itt bemutatott. Tette mindezt 34 évesen 11 WNBA szezonnal a háta mögött. Hayes négy mérkőzésen tudott pályára lépni. Ezeken 26 pontot és 35 lepattanót ért el.

Fotó: FIBA.Basketball

A selejtező végeredménye

1. Azerbajdzsán
2. Lengyelország
3. Hollandia
4. Magyarország
5. Egyiptom
6. Chile
7. Mongólia
8. Hongkong

Hirdetés