Hirdetés
Magyarország

“Azt a fejlődési utat, amin megindult a csapat az elmúlt hetekben, szeretnénk kiteljesíteni és továbbvinni”:

:

Fotó: Rébay Viktor / FIBA.Basketball

Hirdetés

Múlt héten zárult a 2022/2023-as Euroliga szezon a Sopron Basket számára. Mint ismert, a soproniak 2-0-ra alulmaradtak a negyeddöntőben a Fenerbahce gárdájával szemben. Az M4 Sport Kosárlabda magazinjában Gáspár Dávid vezetőedző értékelt, illetve tekintett előre a bajnoki rájátszásra.

“A korábbi évekhez viszonyítva más státuszból indultunk neki ennek az Euroliga szezonnak. Saját magunkkal szemben is nagy volt az elvárás. Mi is szerettünk volna elérni az elmúlt két évhez hasonló eredményeket. Összességében ez itatta át az egész szezonunkat és így éltük meg az elmúlt időszakot.” – hangsúlyozta bevezetőjében a szakvezető.

A Sopron Basket 2021-ben negyedik helyezett lett, 2022-ben pedig megnyerte a sorozatot. Idén 8 győzelemmel és 6 vereséggel zárta a csoportkört (ugyanazzal a mutatóval, mint egy évvel ezelőtt). A “B” jelű nyolcasban a negyedik helyet szerezte meg, így az A-csoportot élén záró bombaerős Fenerbahce volt a negyeddöntős riválisa. Sokáig előkelőbb pozíció is elérhetőnek tűnt a csoportban, de az Euroliga alapszakasz második fele nem a tervek szerint sikerült.

“Több olyan mérkőzést is kiemelhetünk, amelyeknek a végkimenetelét ismerve, elmondhatjuk: döntően befolyásolta a pozíciónkat a B-csoport küzdelmeiben. Pontosan arra helyeztem a hangsúlyt az elvesztett mérkőzések után, hogy mit kellett volna másképp csinálnunk. Ezen következményekkel abszolút tisztában vagyunk. Az edzésmunkában látom a változtatni valót. Ezen időszakban nagyobb hangsúlyt kellett volna helyeznünk bizonyos játékszituációk begyakorlására. Legyen szó egy taktikai elemről vagy éppenséggel olyan alap szituációkról, mint a szabad labdák összegyűjtése vagy a védőlepattanók megszerzése. Tudnék nagyon sokat sorolni… Összességében egészen biztos, hogy ez az, amiből tanulhat az ember. Nem szeretnénk semmiféle külső tényezőkre hivatkozni. Mindig magunkban kell keresni a hibát, adott helyzetben fogadni kell a kritikát és ezt abszolút olyan módon tettük, amiből építkezni tudunk. Sajnálatos módon ez a szezon most így alakult, tanulni kell ebből!” – tekintett vissza az Euroliga csoportkörre Gáspár Dávid, akit Courtney Vandersloot és Brittney Sykes helyzetéről is kérdeztek.

Fotó: FIBA.Basketball

“Egy csapatnak, egy vezetőedzőnek, egy stábnak meg kell küzdenie bizonyos problémákkal. Az elmúlt két év kapcsán sokkal inkább beszélhetünk a Covid okozta hatásokról. Az idei évben nyilván másról van szó, amik nehezítették a munkát. Amikor elkészül egy csapat, van egy alapkoncepció, egy felfogás azzal kapcsolatosan, hogy milyen játékot szeretnénk játszani védekezésben és támadásban. Ehhez mérten igazoljuk a megmaradó helyekre a játékosokat. Azt is tudatosan, megfelelő szerepkörre. A két meghatározó játékos kiesésével a többi játékosnak a szerepe, feladatköre, felelőssége is változik. Erre egyetlen megoldás van, hogy le kell jól reagálni és meg kell találni az új felfogást, az új játékstílust. Ez nem egyik pillanatról a másikra megy. Benne van a pakliban az is: nem feltétlenül biztos, hogy mindenki kész ezen feladatokat ellátni.” – hangsúlyozta a szakvezető, majd hozzátette:

“Ez egy komoly feladat volt és rengeteget dolgoztunk. Szemmel láthatólag voltak periódusai a szezonnak, amikor egészen szépen és jól működött. Egy példát említve: nagyon sok ideig mi voltunk az Euroligában a legkevesebb pontot kapó csapat. Erre mindenképpen büszkék vagyunk! Voltak olyan mérkőzések is, ahol bizony akadozott a gépezet. Ez leginkább támadó-oldalon jelentkezett és erre is reagáltunk. Próbáltuk folyamatosan fejleszteni. Nem létezik olyan szezon, amelyikben ne lenne hullámvölgy, ahol ne kerülne egy csapat rossz periódusba, rossz helyzetbe. Ez a munka folyamatos megújulást igényel és mi ezt igyekeztük a lehető leghatékonyabb módon megtenni.”

A Sopron Basket gárdája az utolsó forduló eredményeitől függetlenül megnyerte a magyar bajnoki alapszakaszt. A következő hetekben a klub fennállása 16. bajnoki címéért küzdhet.

“Azt a fejlődési utat, amin megindult a csapat az elmúlt hetekben, szeretnénk kiteljesíteni és továbbvinni.” – mondta a következő időszak céljairól Gáspár Dávid. “Ahogy nagyon sokszor elmondjuk: ténylegesen napról napra, edzésről edzésre gondolkozunk. Célunk, hogy minden nap a maximumot kihozva egyénileg és csapatszinten fejlődjünk.”

A teljes adás megtekinthető ITT

Hirdetés