Hirdetés
Archivum

Bajnok a Pécs! Quigley egy csoda!:

:

Hirdetés

A 34 pontig jutó Allie Quigley vezetésével hosszabbításban gyõzte le a MiZo Pécs 2010 az MKB- EuroLeasing Sopron csapatát a nõi kosárlabda bajnokság döntõjének harmadik mérkõzésén. A Pécs söpréssel, Sopronban két gyõzelmet is aratva teljesen megérdemelten szerezte meg története 11. bajnoki címét Székely Norbert szezon végére szétesõ együttese ellen.

Az elõzõ két mérkõzés eredményét hûen tükrözte a nézõszám a soproni MKB Arénában, a hazai drukkerek közül az elsõ mérkõzéshez képest kevesebben hittek a gyõzelemben, míg a vendégszektor teljesen megtelt. Már-már hagyomány, hogy egy-egy kérdés elõzi meg magyar döntõ mérkõzéseit, most abba az irányba lehetett elindulni, hogy a MiZo a negyedik meccsre pályázik, vagy már a harmadikon el akarja dönteni a bajnoki cím sorsát?

A válasz most igen hamar megérkezett, Vajda és Ohlde nélkül is már az elsõ percekben gyõzelemre tört Fûzy Ákos együttese. A két center egy-egy találatával indult az összecsapás, Krnjics duplájára Horti válaszolt, majd Iványi egy triplával jelezte, hogy Baranyában aranyérmet szeretnének ünnepelni a péntekrõl szombatra virradó éjszaka. A negyed elsõ felében összességében mégis a Sopron akarata érvényesült, egy 7-0-s futás után 13-7-nél a pécsi szakmai stábnak ébresztõt is kellett fújnia. Az ébresztõ jól sikerült, Krnjics és  Quigley vezetésével felzárkózott a Pécs, majd Horváth Lilla büntetõivel már MiZo elõnyt mutatott az eredményjelzõ. A játékrész végéig fej-fej mellett haladtak a csapatok, végül 25-24-es soproni vezetés mellett érkezett el az elsõ kisszünet.

Az elsõ percben sok személyi hibát és igen rossz védekezést láthattunk mindkét együttestõl. A szakvezetõk joggal foghatták a fejüket, biztosan nem ezt beszélték meg a csapatok a feldobás elõtt. A rengeteg személyi hiba a palánk alatt vitézkedõket sújtotta, már a második negyedben Horti és Krnjics neve mellett is 3-3 személyi hiba állt.

A második negyed eleje ismét a hazaiaké volt, az eddig keveset mutató Milovanovics is betalált, rögtön kétszer is, így 5 pontos elõnyre tett szert a Sopron. Az elõny azonban nem sokáig tartott jött Quigley, illetve a nap meglepetésembere Horváth Lilla. Amikor pedig Fegyverneky két büntetõt értékesített az eredményjelzõ már 5 pontos pécsi elõnyrõl árulkodott. Könnyû lenne azzal folytatni a beszámolót, hogy ezt az elõnyt a fekete mezesek a 38. percig ki sem engedték a kezükbõl, de lényegében ezt történt.

A negyed végére 46-44-re zárkózott a vendéglátó, de ez csak és kizárólag Honti Kata varázslatának volt köszönhetõ. A végül 34 pontig jutó Hontinak nem akadtak társai, a pontszerzésbõl és a küzdelembõl Horti is kivette a részét, 27 pontot szorgoskodott össze a center, de hamar begyûjtött személyi hibái miatt védekezése hagyott kívánni valót maga után. A 20 pontos Milovanovics pedig rengeteg hibával játszott, így esetében azt sem túlzás kijelenteni, hogy amennyit hozott, annyi el is ment rajta. Székely mégis leginkább a két amerikai légiósa miatt bosszankodhatott, Toliver és Holt együtt a lefújás pillanatáig, 45 perc játék alatt, 12 pontot hozott össze.

A harmadik negyed eleje megint a Sopron kedve szerint alakult, Milovanovics találataival 5 ponttal is vezettek a hazaiak és lehetett volna több is, de a Sopron mintha fejben máshol járt volna, az elszórakozott lehetõségek pedig megbosszulták magukat. Quigley sorra termelte a pontokat és 12-0-s rohanással 51-58-ra elmentek a vendégek. A hazaiak megpróbáltatásai ezzel nem értek véget, Turóczi és Iványi is beszállt a pontszerzésbe, így a különbség szép fokozatosan 10 pont felett állandósult. Az utolsó negyed 59-70-es baranyai vezetéssel kezdõdött. Elképesztõ dobóformát mutatott a Pécs, illetve a Sopron Quigley védését egész egyszerûen nem tudta megoldani.

A negyedik negyed elején úgy tûnt, elég lehet a vendégeknek, ha megpróbálják tartani a különbséget, erre is rendezkedtek be Iványiék, de az elsõ perceket leszámítva, ez szemmel láthatóan nem jött be. Mivel sok volt a fault az összecsapáson, a többség 3-4 személyi hibával vitézkedett, egy idõ után ellehetetlenült a Pécs kemény védekezése és az egy lapra mindent feltevõ, bátrán vállalkozó Sopron ismét lefaragta a hátrányát. Honti Kata csodálatos pontjainak köszönhetõen 80-79-nél elõször (és utoljára) lelhette örömét a fináléban a soproni publikum. A Pécs fáradni is látszott ezekben a percekben, így a 85-81-re elhúzó Sopron tûnt befutónak a végjátékban, ám a büntetõzésbõl most a vendégek jöttek ki jobban. Quigley révén 85-85-re feljött a Pécs, majd 17 másodperccel a lefújás elõtt soproni támadásnál Raksányi egy gyors személyi hibával még egy támadási lehetõséget akart biztosítani csapatának. Honti Kata csak egy büntetõt értékesített, majd visszaszedte a lepattanót, ekkor megint szabálytalankodtak vele szemben, de ismét csak egy ment be, így 87-85-nél támadhatott a MiZo és ki más, mint Quigley egyenlített. Jöhetett a ráadás.

A mentálisan nem túl erõs Sopron a hosszabbítás súlyát nem tudta elviselni, 87-92-nél már érett a bajnokavatás. Honti révén azonban még 92-92-nél felcsillant a remény a Hûség városában, de Iványi és Quigley gyilkos találataira már nem érkezett válasz, Bujdosó két sikeres büntetõje pedig 98-94-nél az utolsó másodpercekben 4 pontos pécsi elõnyt hozott. Toliver és Raksányi gólváltásával ért véget a szezon!

Megérdemelten bajnok a Pécs, amely ebben az évben két szezont futott. Egyet a kupadöntõig, ez sok bosszúságot hozott a baranyai szurkolóknak, és egyet a megnyert kupa után, ebben pedig csak örömüket lelhették a pécsiek.

A fináléban a felszabadultan és komoly eredménykényszer nélkül pattogtató MiZo sokat bírált kispadja bizonyult döntõnek, most végre azt lehetett érezni a pécsi cserejátékosokon, hogy magukénak érzik a sikert és saját képességeihez mértem mindenki megpróbál hozzátenni valamit az eredményhez. Hiába ennyi jelent, ha ugyan sérülések miatt, de a perememberek megkapják a lehetõséget. Az pedig mindenképpen a sors fintora, hogy Mazzante sérülése bolygatta meg Fûzy Ákosék keretét, ha a keveset mutató EuroLiga gyõztes, WNBA bajnok légiós nem sérül meg, Krnjics késõbb, Ohlde kiválásakor, kerül a keretbe, Quigley pedig sokkal kevesebb lehetõséget kap. Arról se feledkezzünk meg: a Pécs úgy lett bajnok, hogy Nicole Ohlde egy percet sem játszott a döntõben, míg Vajda Anna a harmadik meccset hagyta ki.

A Sopronnál Honti Kata és Horti Dóra szélmalomharcot vívott társaival, a légiósok visszafogottsága és a szétesõ csapatjáték miatt esélye sem volt a címvédõnek.

A baranyai megyeszékhelyrõl érkezõ szurkolók diadalittas ünneplése közepette vette át az érmeket a két csapat. Lezárult egy újabb szezon, egy olyan amely végre hasonlított egy bajnoksághoz. A Gyõr megerõsödésének és a Szeged helyenként (elsõsorban az alapszakaszban) nyújtott EuroLiga szintû produkciójának köszönhetõen több rangadót, élesebb alapszakaszt és érdemei elõdöntõket láthattak a hazai kosárszeretõk. A döntõ harmadik meccse pedig egy élmény volt!

Eredmény

MKB-EUROLEASING SOPRON–MIZO PÉCS 2010 96–100
(25–24, 19–22, 15–24, 28–17, 9–13 – hosszabbítás után)
Magyar Bajnok, története során 11. alkalommal, a Pécs!

Hirdetés