Hirdetés
Magyarország

Bajnoki bronzérem után – Dubei Debórát kérdeztük a Győr idei szezonjáról:

:

Hirdetés

Bronzérmet szerzett a magyar bajnokságban az UNI-Győr – MÉLY-ÚT együttese. Dubei Debórával beszélgettünk az idei évad tapasztalatairól.

Hol helyeznéd el pályafutásodban ezt a szezont, akár az egyéni teljesítményedet tekintve, akár csapat eredményességi oldalt nézve?

Ez nagyon különleges szezon számomra. Egy fiatal csapatunk volt és így is egy nagyon jó eredményt értünk el, amire büszke vagyok. Biztos, hogy előrébb helyezném a saját vitrinemben az egyéni teljesítményem szempontjából. Nagyobb részét vettem ki a sikerből, mint a korábbi években és ez nekem pozitív tapasztalat.

A csapatváltás kapcsán a várakozásaid mennyire jöttek be?

Amit elterveztem, az összejött és jól ment szekér, ha mondhatom így. Nagyon örültem annak, hogy ki tudtam magamból hozni a maximumot. Annak ellenére mondom ezt, hogy a szezon elején kellett egy kis átállás, mert itt vezér szerepkörben számítottak és számítanak rám. Ez kezdetben még nem jött annyira természetesen, de a szezon előrehaladtával belelendültem és azt mondom, hogy vezér tudtam lenni.

A játékod változott valamennyire?

Azt tudnám kiemelni, hogy szerettem volna jobban összpontosítani a lepattanókra, a gólpasszokra és arra, hogy több labdát vezessek. Úgy gondolom, hogy ezt sikerült is megvalósítani.

Fotó: gyorikosar.hu

A megújult győri csapatnak nagyon gyorsan jöttek a jó eredmények. Te belülről mikor érezted azt először, hogy “sínen vagytok” és összeállt a gépezet?

Nem tudok kiemelni egy konkrét időpontot vagy mérkőzést, amikor a szavaiddal élve úgy éreztem “sínen van a csapat”. Az első bajnoki mérkőzéstől kezdve, amit a TF ellen játszottunk, már úgy éreztem, hogy jó kohézió alakult ki és jó emberekből áll a keret. Az első Szekszárd elleni győzelem pedig adott egy löketet, ami azt mutatta, hogy jó úton haladunk és jó, amit csinálunk.

A két nemzetközi szinten is eredményes csapatainktól elszenvedett vereséget leszámítva a bajnokságban csak egyetlen egyszer kaptatok ki. Hogy érzed miben voltatok jobbak az üldözőiteknél, mivel sikerült ezt a harmadik helyet megszerezni?

Ez egy jó kérdés, nem könnyű erre válaszolni. Talán azt mondanám, hogy az átlagosnál jobb volt a kapcsolat a légiósok és a magyarok között. Nyilván nem látok bele más csapatok életébe, de korábban én is szerepeltem máshol, játszottam más légiósokkal és ezek alapján nekem ilyen benyomásom alakult ki. Három olyan légiós érkezett hozzánk, akik nagyon beleillettek a képbe.

Ezen felül még azt emelném ki, hogy közel egykorú keret, egy jó szellemiségű fiatal társaság jött össze. Nem voltak széthúzások. A fiatal tehetséges magyarok és azok, akik máshol kevesebb bizonyítási lehetőséget kaptak, most meg tudták mutatni magukat. Mindenkiben volt kellőképpen motiváció, erő, alázat. Ez segített minket oda a harmadik helyre. Ezeken túl, hogy pontosan miben voltunk még jobbak, azt így egy-egy szóval, mondattal nem lehet összefoglalni. Több apró dologból áll össze egy csapat sikeressége, de a fő szempontok azok, amiket az előzőekben említettem.

Az utolsó gondolatodba kapaszkodnék bele, hogy motiváció, erő, alázat. Ezt az lelki állapotot, friss lendületet elő lehet idézni a következő szezonra vagy arra ilyen szempontból egészen másként kell készülni?

Egy nagyon jó edzőm mondta, hogy elsőre elérni valamit nagyon jó, de megismételni sokkal nehezebb. Ezt tartom és én is így érzem. Meglepetés volt olyan szempontból ez a szezon a mezőny számára, hogy a Győr oda tudott érni a harmadik helyre. Várhatóan olyan szemmel fognak ránk nézni a következő szezonban, hogy a tavalyi bronzérmes az ellenfél. Nyilván lesznek elvárások akár más csapatok, akár a szakemberek és a sajtó részéről is, hogy újra négybe kerüljünk.

Én most azt mondom, hogy sokkal többet kell dolgozni. Nem dőlhetünk hátra, mert abból soha semmilyen jó dolog nem sülhet ki. Még motiváltabbnak kell lenni, hogy megvédjük ezt a harmadik helyet vagy jobb pozíciót szerezhessünk. Biztos vagyok benne, ezzel nem is lesz probléma.

Fotó: gyorikosar.hu

Természetesen most nem az igazolásokat tekintve kérdezlek, de szakmai oldalon miben lehet előrébb lépni?

Nagyon fontos lesz, hogy az egyéni képzéseken fejlődjünk. Erre most lesz is alkalom. Ide tartozik például a védekezés, a lábmunka, a passzolás minősége. A precizitás erősítése fontos lesz. Most ez a szezon jól sikerült, de ezekben voltak hibák és láttam a fejlődési pontokat vagy ahol lehet még finomítani. Nyilván nálunk is lesznek új játékosok, akiket be kell építeni ebbe a közegbe, a játékrendszerbe és az szintén soha nem egyszerű feladat.

Speciális éven vagytok túl, akár a bajnokság lebonyolítását, akár a mindennapokat érintő szigorú szabályokat tekintve. Van olyan dolog, amit szerinted érdemes lenne megtartani akkor is, ha az életünk visszaállhat a rendes kerékvágásba?

Nekem nagyon bejött, hogy heti két meccset játszottunk a bajnokságban. Igaz, hogy hamarabb végeztünk, de szerintem sokkal jobb egy sportoló életében, ha megvan a ritmus, gyorsabban jönnek a meccsek. Nem azt mondom, hogy kevesebbet kell ilyenkor edzeni, inkább másfajta edzésmunkát végeztünk, mint máskor és könnyebb volt a koncentrációt is fenntartani. Mindjárt jött a következő feladat, nem volt idő annyit foglalkozni a korábban történtekkel. Azzal, hogy eredményesen szerepeltünk, a mi szempontunkból szerintem ez kifejezetten jó volt. Ezt tehát megtartanám, nem tudom, hogy lesz-e erre lehetőség. Én az Euroligának köszönthetően Sopronban is ebben a ritmusban dolgoztam korábban és ott is nagyon szerettem. Más területen nem tudok pozitívumot mondani, mert a nézők hiánya vagy például a folyamatos tesztek rányomták a bélyegüket az egész évre.

Zárásul, hogy alakulnak a következő hetek számodra?

A szezont követően kaptam két hét szünetet, májusban megyek vissza Győrbe. Egyéni képzések lesznek, majd a tervek szerint május 10-én kezdődik a válogatott háromhetes edzőtábora. Utána Győrben még adott a lehetőség edzésekre. Nyáron pedig amennyire majd a Covid engedi, remélem belefér egy kis nyaralás is.

Fotó: gyorikosar.hu

Hirdetés