Hirdetés
Magyarország

Bajnoki döntő előtt – Zseljko Djokicsot kérdeztük:

:

Hirdetés

Vasárnap kezdődik a Sopron Basket – Atomerőmű KSC Szekszárd bajnoki döntő párharc. A döntő felvezetéseként Zseljko Djokicsot, az Atomerőmű KSC Szekszárd vezetőedzőjét kérdeztük.

Az Európa Kupa négyes döntője óta eltelt két hogy telt?

Furcsa ez a helyzet, mert általában a szezon végén már nincs ilyen hosszú időszak, amikor csak edzünk. Ilyenkor általában meccsritmusban vagyunk, a formát ennek megfelelően időzítjük és ideális esetben felfelé tart a szezon végéig. Ez a folyamat nálunk megakadt az Európa Kupa után. Meglátjuk, hogy mi lesz. Megmondom neked őszintén ezt előre nem lehet tudni és igazán vasárnap fogjuk látni, hogy milyen formában leszünk. Természetesen próbáltunk edzeni és ami pozitív lehet számunkra, hogy volt idő egy-két dolgot átalakítani, mert DeWanna nélkül leszünk újra.

Ez megint egy másik szituáció. Egy hónapon át dolgoztunk azon, hogy beépítsük, játszott az Európa Kupában és a rájátszásban. Kicsit olyan, mint ha a chicagói időben Phil Jackson-t kérdezted volna meg, hogy ha Jordan nem lenne, hogy látná a dolgot nélküle. Komolyra fordítva a szót, ő is azt mondaná, amit most én is: hinni kell a rendszerben és abban, hogy sok olyan tehetséges játékosunk van, aki fel tud lépni. Elégedett vagyok az edzésmunkával és mindenki egészséges. Ennek nagyon örülök, mert az egész szezonban nem szerepelhettünk teljes felállásban és most mindenki rendelkezésre áll azok közül, akikkel elkezdtük az évet.

Az edzéseken mire kellett figyelni a szünetben? 

Négy szabad napot kaptak a játékosok és utána folytattuk a munkát. Egy átlagos szezon végén is így csináljuk, hogy adunk pár szabad napot és utána jön a post-season munka, mert hirtelen teljesen leállni nem szabad. Most az volt a különbség, hogy újrakezdtük a munkát és jön a döntő. Ilyenkor már nem lehet ugyanazzal a terheléssel edzeni, mint az alapozásnál, mert túl vannak használva a játékosok.

Fotó: FIBA.Basketball

Azért jobb meccsből jönni, mert olyankor a játékosokban maximumon van az adrenalin, a taktika. Most ebből kivettük a csapatot. Próbáltuk modellezni edzéseken ezeket a szituációkat, de minden a vasárnapi meccsen fog kiderülni. Én sem voltam soha ilyen szituációban, hogy a döntő előtt két hétig nem játszottunk. Én még azon is gondolkoztam, hogy edzőmeccset játszunk, de nem volt kivel. Nem nagyon értem, hogy miért várunk vasárnapig, mert el lehetett volna kezdeni csütörtökön a döntőt, de ezzel nem kell most már foglalkozni.

A két csapat rivalizálásában hol helyeznéd el az idei párharcot?

Én olyan szemmel próbálom nézni, hogy az elmúlt öt évben a bajnokságot és a kupát nézve ez lesz a hatodik döntő Sopron és Szekszárd között. Nagyon fontosnak tartom, hogy legyen ilyen rivalizálás, mert húzza felfelé a sportágat. Barcelona – Real Madrid, Crvena Zvezda – Partizan vagy Magyarországon kézilabdában Veszprém – Szeged. Tolják egymást felfelé a csapatok, fejlődnek a játékosok, a szurkolók, az újságírók erre figyelnek.

Természetesen női kosárlabdában ebben Sopron nagy favorit és mi sok tekintetben egy kis klub vagyunk, amelyik csak az utolsó öt évben kezdett felzárkózni. Ez alatt az öt év alatt viszont hat döntőt kiharcoltunk és ez nem hangzik rosszul, jól dolgozik mindenki a klubnál. Az utolsó években már nem beszélhetünk arról, hogy kétcsapatos a bajnokság és nagy büszkeség számunkra, hogy ebben kivívtunk egy olyan pozíciót, hogy most Sopron – Szekszárd rivalizálásról kérdezel. Közben ráadásul fiatal játékosok is kaptak lehetőséget és fejlődtek, nem csak a külföldiekről szóltak ezek a döntők. Elég csak Studer Ági fejlődésére gondolni nálunk.

Fotó: FIBA.Basketball

Abban mindenképpen más ez a döntő, mint a korábbiak, hogy szurkolók nélkül kezdjük a párharcot. Remélem közben ez változik, de a hazai pálya nem jelent akkora előnyt, mint általában. Ez is szokatlan ebben az évben. Ezek a döntők akkor érdekesek igazán, amikor vannak szurkolók és közöttük is kialakul rivalizálás és minden más, amit hoz magával egy finálé. Ez minden alkalommal mindenkinek egy különleges élmény, aki ebben benne van.

Idén háromszor játszottatok a Sopronnal. Ezekből milyen következtetést lehet levonni a döntőre? 

Egyszer sem dobtunk 60 pontot ezeken a meccseken a Sopron ellen és összességében ők nagy favoritok ebben a döntőben. Az idei Sopront nagyon jó és tehetséges játékosok alkotják, de nem lehet kiemelni egy vagy két különleges tehetséget, akire megkülönböztetett módon figyelni kell. Egy munkás csapat, amelyik a védekezésben hisz és abból építkezik. Aki szereti a jó és kemény védekezésre építő játékot, annak szerintem nagyon érdekes lesz a párharc.

A mi szemszögünkből lehet azt nézni, hogy az utolsó három mérkőzésén az Euroligában a Sopron a Lyon elleni visszavágón, illetve a Salamanca és a Fenerbahce ellen 62, 61 és 58 pontot szerzett. Nyilván az Euroliga tapasztalat miatt és azzal, hogy nálunk nincs DeWanna Bonner, aki különleges színezetet adna a párharcnak, a Sopron így is esélyes. Az a kulcskérdés, hogy tudjuk-e azt a szintet képviselni védekezésben, mint az előbb említett csapatok. Ha igen, akkor hiszem, hogy van keresni valónk. A Final Four-ban láthattuk a Sopron gyenge pontjait azzal, hogy visszaesett a dobóformájuk.

Fotó: FIBA.Basketball

Azon a három egymás elleni mérkőzésen, amiről kérdeztél, volt, hogy 44%-al dobták ellenünk a triplákat vagy 60% felett a kétpontosokat. Az utolsó Euroliga meccseken ez drasztikusan visszaesett és az nekünk reményt ad. Ha jó védekezéssel 60 pontra le tudjuk tenni a Sopront és a védekezésükben megtaláljuk a gyenge pontokat, így a korábbiakkal ellentétben mi 60 pont fölé tudunk jutni, akkor lehet esélyünk minden meccsen. Ha ezt nem tudjuk megtenni, akkor viszont nagyon nehéz dolgunk lesz.

Teher nélkül játszhatunk, nincs nyomás rajtunk. Valamilyen szinten már élveznünk kell a döntőt. Azon túl, hogy természetesen kemény fizikális meccsek várnak ránk. A legfontosabb, hogy a játékosok ne sérüljenek meg, mert egy nagyon hosszú és nehéz szezon végén van mindkét csapat. Legyenek jó meccsek. Ahogy mondtam korábban, fontos egy ilyen a rivalizálás, mert ebből lehet fejlődni. Kár, hogy nem lesznek nézők, de van remény arra, ha hosszabb párharc alakul ki, akkor játszhatunk szurkolók előtt. Ez extra lenne és a legjobb lezárása lenne ennek a szezonnak, ha legalább egy meccsen lennének szurkolók akár Sopronban, akár Szekszárdon.

Hirdetés