Hirdetés
Magyarország

Bajnoki rajt előtt a címvédő Sopron Basket – interjú Gáspár Dáviddal:

:

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

Hirdetés

Szombaton elrajtol a 2022/2023-as bajnoki szezon. A címvédő Sopron Basket vezetőedzőjével Gáspár Dáviddal beszélgettünk a felkészülésről, a keret kialakításáról és a bajnoki évaddal kapcsolatos várakozásairól.

Egy évvel ezelőtt ilyenkor már Euroliga előzetest rögzítettünk. Most a magyar bajnokság rajtját vezetjük fel. Az Euroliga három héttel később indul, mint tavaly. Ez mennyire változtatja meg a felkészülést?

Talán annyiban más idén, hogy a megszokottnál egy héttel több időnk lesz együtt készülni a teljes kerettel az Euroliga rajtja előtt. Olyan szempontból viszont nem könnyebb, hogy egy világbajnokság miatt csúszik a kezdés. Azt nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az mekkora terhelés például a hozzánk érkező játékosoknak is.

Hogy sikerült a felkészülés? A tervezett munkát elvégeztétek?

Az idei évre hathetes felkészülést terveztünk. Ez köszönhető annak, hogy a játékosok nyári munkát végeztek és egytől egyig jó állapotban érkeztek. Úgy mértük fel, hogy több időre nem lesz szükség. Összességében az edzőmérkőzések száma is elegendőnek bizonyult. Kellő mérkőzést játszottunk le és amit elterveztünk, hogy el szeretnénk végezni, azt megvalósítottuk.

A nehézség, hogy a csapat nem teljes. Ezért több játékos olyan poszton szerepelt, ami nem a fő pozíciója és talán a bajnokság során nem is fognak ott szerepelni. Gondolok itt a négyes poszton lévőkre, akiknek a felkészülés során rendre ötös poszton kellett játszaniuk. Mondhatom azt is példának, hogy döntően Fegyverneky Zsófi irányított, Böröndy Vivinek irányító-poszton is jelen kellett lennie.

Mindamellett, hogy ez a szituáció borzasztó megterhelő volt számukra, bízom benne, hogy az előnyeit is élvezik majd a játékosok. A mai modern kosárlabdában ugyanis egy játékos nem csak egy poszton tud szerepet vállalni.

Összességében egy kicsit ismételném magam, kijelenthető, hogy egy megterhelő időszak van mögöttünk, de valahol ez is célja az alapozásnak.

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

Jelena Brooks kivételével átalakult erre az évre a légiós különítmény a csapatnál. Mennyire volt tervezett ez a sorcsere és számíthatnak-e szurkolók a játékot tekintve változásra?

Az már a szezon zárásánál, illetve az új keret bejelentésénél is elhangzott, hogy ezek a változtatások szükségszerűek voltak. Nem állt szándékunkban ennyi játékost cserélni, de különböző okok miatt így alakult. Próbáltunk jellemzőkre, típusra olyan játékosokat keresni, akik korábban is jellemeztek minket. Nagy stílusváltás így nem lesz, de nyilvánvalóan más karaktere van a játékosoknak, mint tavaly volt és ebből fakadóan lehetnek különbségek.

Egy példával élve Brittney Sykes-ról elmondható, hogy hasonló kaliberű játékos a gyorsaságát, az atletikusságát tekintve, mint Gabby Williams volt. Vannak azonban különbségek is, Gabby-t lehetett hármas poszton is játszatni, Sykes-t nem feltétlenül.

Összességében tehát igyekszünk azon taktikát alkalmazni, ami eddig is jellemezte a Sopront. Finom változtatások lesznek, de azok kizárólag olyan megfontolásból, hogy próbálunk igazodni a leigazolt játékosok stílusához, tudásához.

Az új érkezők között van Ezi Magbegor, aki az első Euroliga szezonjára készül. Ez még ezen a szinten is tud rizikós lenni?

Biztos kell egy kis idő, hogy hozzászokjon a körülményekhez. Akár a játékvezetői felfogáshoz, a ránk jellemzői taktikához, stílushoz. Úgy mértük fel, hogy okos és intelligens játékos. Bízunk a legjobbakban, hogy ez a folyamat gyorsan fog menni nála.

Nyitott volt arra, hogy meginduljon Euroliga szinten a karrierje és örömteli, hogy minket választott.

Irányítóposztra pedig egy világklasszis érkezik Courtney Vandersloot személyében. Kérlek foglald össze a várakozásaidat a közös munkával kapcsolatban. Gondolom, hogy óriási segítség lesz ilyen kaliberű irányítóval dolgozni.

Igen, abszolút. Furcsán is hangozna, ha azt mondanám, hogy nem. Mást játékstílust képvisel, mint a korábban Sopronban dolgozó Briann January. Aki jártas és ismeri a női kosárlabdát, az tudhatja, hogy a világ legmagasabban jegyzett irányítói között szerepel. Várom már a közös munkát. Az a játékintelligencia, tapasztalat, passzkultúra, ami jellemzi, a csapat javát fogja szolgálni és pozitív irányba lendít minket.

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

Az elmúlt bajnoki évad még a széles közönség számára is megmutatta a történelmi nemzetközi siker ellenére is, hogy ha a csapat bármi okból – legyen az sérülés, betegség vagy bármi más hátráltató tényező – nem tudja leadni a maximumot, akkor lehetnek kifejezetten nehéz pillanatok.

A hozzáállásunk, a felfogásunk eddig sem abba az irányba mutatott, hogy kisujjunkból kirázzuk a magyar bajnokságot. Erre több példát, élethelyzetet ki lehet emelni az általad elmondottak miatt is. Ebben semmi változás nem lesz és újdonságot sem tudok mondani. Minden mérkőzést komolyan veszünk. Hétről hétre, mérkőzésről mérkőzésre készülünk.

Az egyik legfontosabb szempont, ami miatt ez történik, hogy minden nap szeretnénk fejlődni, minden meccsből szeretnénk tanulni és jobb csapattá válni. Az nem megengedett, hogy bármilyen mérkőzést félvállról vegyünk.

A bajnokság végkimenetelét tekintve pedig elmondható, hogy csomó akadályba ütközhetünk, ahogy azt tettük a korábbi években is. Nyilvánvaló, hogy ezeket a helyzeteket szeretnénk a legjobban lereagálni és a legjobbunkat nyújtani. Ebbe csúszott hiba a korábbi években. Azt is tudni kell, hogy a konkurens csapatok jó munkát végeznek, jó játékosállománnyal rendelkeznek. Benne van a pakliban az, ami a tavaly vagy a korábbi években bekövetkezett, hogy bizonyos mérkőzésen nem mi hagyjuk el győztesen a pályát. Legyen szó címmérkőzésről vagy egy-egy bajnoki találkozóról.

Jön egy intenzív bajnoki időszak, a FIBA Szuperkupáig hat találkozó szerepel a programban. Valamilyen szinten a felkészülési meccsek iránya folytatódik?

Én nem jellemezném így. Éppen amiatt, mert hiányos a keretünk. Mivel hiányos a keretünk, ez megterhelő lesz a játékosoknak fizikálisan. Ahogy említettem, nem mindenki azon a poszton fog szerepelni, ahol ideálisan szerepeltetni kell és szűkösebb a rotációnk is. Ettől függetlenül optimisták vagyunk. Keményen dolgozunk és a legjobbat szeretnénk leadni.

Fegyverneky Zsófitól is megkérdeztem a hét elején, kíváncsi vagyok edzői oldalról hogy látod, mennyire van ott a fejekben a tavalyi Euroliga-siker?

Lezártuk. Az eufória és minden, ami ebből fakad, az a nyár folyamán lecsengett. Teljes bizonyossággal állíthatom, hogy semmi ilyet nem érzékelek sem a játékosokon, sem a stábon, sem magamon.

Nyilván ott él mindannyiunk fejében, de elkezdődött az új szezon, jönnek új kihívások. Talán szemléletes az a példa, hogy olyan ez a helyzet, mint amikor a szezon során keserűséget vagy örömet okoz egy-egy elveszített vagy megnyert mérkőzés. Nem lehet benne ragadni, mert jön a következő meccs és meg kell újulni vagy fent kell tartani az adott jó formát. Ugyanez igaz erre is. Az örömet meg kellett élni és le is kellett tudni zárni.

Hirdetés