Hirdetés
Magyarország

Bajnoki rajt előtt a SERCO UNI Győr – interjú Cziczás Lászlóval:

:

Fotó: SERCO UNI Győr

Hirdetés

Szombaton elrajtol a 2023/2024-es bajnoki szezon. A tavalyi ezüstérmes SERCO UNI Győr vezetőedzőjével, Cziczás Lászlóval beszélgettünk a felkészülésről, a keret kialakításáról, illetve a bajnoki évaddal kapcsolatos várakozásairól.

Szeptember 30., szombat
18:00 Vasas Akadémia – SERCO UNI Győr
Budapest, Pasaréti Sportcentrum
Játékvezetők: Lengyel Ádám József, Sörlei Attila, Gruber Nikolett Lilla (Sarkadi-Nagy Ágnes)

Szombaton kezdődik a magyar bajnokság, idén azonban egy kicsit másként néz majd ki számotokra a szezon, hiszen nemzetközi szinten, Euroligában is szerepeltek. Ez mennyire változtatta meg a felkészülést?

“Az Euroligát tekintve újnak számít a Győr, hiszen már nagyon régóta nem szerepelt a csapat a legmagasabb európai sorozatban, tehát biztos vagyok benne, hogy nehéz dolgunk lesz. Éppen ezért, már most nézegetjük, térképezzük az ellenfeleinket, s nem titkolt szándékunk, hogy begyűjtsünk egy-két győzelmet nemzetközi szinten is. A félkészülés során azonban egyáltalán nem ez lebegett a szemünk előtt, – mármint maga az ‘Euroliga’ szó – hanem sokkal inkább az, hogy az edzéseinket olyan intenzitással végezzük, melyet ez a versenysorozat megkövetel. Az ugyanis egyértelmű, hogy egy sokkal pörgősebb, keményebb, fizikálisabb periódus vár majd ránk, mint mondjuk az Európa Kupában.  

Hogy sikerült tehát akkor maga a felkészülés? A tervezett munkát elvégeztétek?

“Őszintén szólva a felkészülés különböző okokból kifolyólag elég hektikusra sikeredett. Nem a legmegfelelőbb volt, hiszen nem tudtunk az elejétől kezdve teljes kerettel edzeni, a légiósaink is később érkeztek, illetve voltak játékosaink, akiknek 3×3-as kötelezettségeik révén voltak távol. Ezek tehát megnehezítették a helyzetet, ennek ellenére azt gondolom, hogy a felkészülés utolsó két hete aránylag jól sikerült. Továbbra is hiányzik egy játékosunk, akit már nagyon várunk, ő remélhetőleg a jövő héten szintén megérkezik és akkor már teljes lesz a keret. A lányok egyébként rengeteget dolgoztak, s bár a felkészülés lehetett volna kiegyensúlyozottabb, gördülékenyebb, úgy gondolom, hogy az elvégzett munka miatt bizakodóak lehetünk.”

Visszakanyarodva az Euroligához. Sokaknak a csapatból ez lesz az első szezonja ilyen magas európai szinten. Ez jelenthet rizikót?

“Természetesen jelenthet. Nyílván látjuk a képességeinket, tudjuk, hogy Euroliga tekintetében még viszonylag tapasztalatlanabb a csapat – vannak, akik még nem játszottak nemzetközi szinten, sőt, olyan is van, aki még Európában sem kosárlabdázott. Újoncokkal nekivágni az Euroligának tehát nyílván egy nagyon nehéz feladat lesz, azonban nem rövidtávra tervez a klub. Szeretnénk előre tekinteni, építkezni, jövőre is Euroligát játszani, s ennek függvényében lettek igazolva a játékosok is.”

Fotó: SERCO UNI Győr

Ha már a játékokat említetted, erre az évre teljesen átalakult a légiós különítmény a csapatnál. Mennyire volt tervezett ez a csere?

“Teljesen tudatos volt a váltás. Irányító posztra szerettünk volna egy olyan játékost igazolni, aki legfőképpen védekezésben emel majd a csapat szintjén, így esett tehát a szakvezetés választása Destiny Slocumra. Mondhatni Slocum mellé, mindenféleképpen szerettünk volna egy olyan külsőposztos játékost, aki magasabb, erősebb felépítésű, akár 3-as, akár 4-es poszton bevethető, s így sikerült megszereznünk Diamond Millert. Cyesha Goreet pedig azt gondolom, hogy senkinek sem kell bemutatni. Az ő leigazolása egy elhalaszthatatlan lehetőség volt, hiszen egy Euroliga szempontjából is tapasztalt játékosról beszélünk, akit nem mellesleg ismerünk, hiszen már Győrben is megfordult, sőt, Diósgyőrben nekem is volt játékosom – Goree-nak márcsak a személyisége is nagyon fontos ebben a csapatban. Végezetül, megpróbáltunk egy nagyon domináns centert találni alsóposztra, aki Beatrice Mompremierhez hasonló kaliberű játékos, s így esett a választás  Kristine Anigwe-re. 

Azt gondolom, hogy a papíron remekül sikerült a légiós-választás, gyakorlatban, éles helyzetben pedig majd kiderül, hogy a sorozatterhelést miként fogják bírni mind fizikálisan, mind mentálisan. Akkor fogunk majd tudni levonni nagyobb következtetéseket.”

Center posztra, Beatrice Mompremier helyére tehát akkor Kristine Anigwe érkezett. Vele szemben mik a várakozásaid? Mompremier ugyanis hatalmas motorja volt a győri csapatnak.

“Leegyszerűsítve azt tudom mondani, hogy Anigwe felé is ugyanazok az elvárások, mint anno a Mompremier felé voltak. Tehát palánk alatti dominancia, illetve, hogy általa is, egy magasabb szintre tudjuk emelni a csapatvédekezésünket. A légiósok legfőképpen ugyanis védekezés szempontjából lettek nagyon tudatosan kiválasztva, vagyis elsősorban nem “támadó-mágusokat” szerettünk volna igazolni, hanem olyan játékosokat, akik a Győr védekezését egy a tavalyihoz képest magasabb szintre tudják juttatni.” 

Számíthatnak tehát a szurkolók a játékotokat tekintve változásra?

“Célként van kitűzve, hogy a védekezésünket idén stabilabbá tegyük, amin rengeteget dolgoztunk, illetve dolgozunk, de alapvetően, továbbra is azt a gyors, agresszív, de egyben megfontolt, okos kosárlabdát szeretnénk játszani, mint tavaly is. Elvileg tehát akkora változás nem várható, de azért szeretnénk, ha látható lenne egyfajta előrelépés.”

Most pedig egy nagyon intenzív időszak következik. Mit gondolsz, a felkészülési mérkőzéseitek jól sikerültek? Azt az irányt szeretnétek folytatni a továbbiakban is?

“Nem feltétlenül, sőt, azt gondolom, hogy a felkészülési mérkőzéseink nem a legjobban sikerültek. Talán az utolsó felkészülési meccsen mutattunk olyan agresszivitást, védekezésbeli fejlődést, mely ránk jellemző, s melyet a továbbiakban is látni szeretnénk majd.”

Nem is kell talán sokat várni, hiszen szombaton következik a bajnokság első fordulója, amikor is a Vasas csapatához utaztok, mit vársz ettől a mérkőzéstől?

“Óriási tisztelettel utazunk Pasarétre. Tudjuk, hogy egy nagyon veszélyes pálya, egy nagyon veszélyes ellenfél vár ránk, tele motivált, tehetséges játékosokkal. Nyilvánvalóan nem félve érkezünk Budapestre, de abszolút felkészülve, a győzelem reményében és remélem, hogy meg is tudjuk majd szerezni az első sikerünket az új bajnokságban.”

Fotó: Vasas Akadémia

Hirdetés