Hirdetés
Archivum

Bajnokot avatnak a junioroknál:

:

Hirdetés

Vasárnap 15 órától kerül sor a Nemzeti Leány Junior Bajnokság döntõjére, mely során a 2018-as esztendõhöz hasonlóan a Csata DSE és a Vasas Akadémia méri össze az erejét. A két együttes kiemelkedett a nyolcas döntõ mezõnyébõl.

Az elmúlt napok eredményeit, statisztikáit figyelve nem meglepetés, hogy a Csata DSE és a címvédõ Vasas Akadémia vívja a juniorok 2019-es döntõjét. A két csapat kiemelkedett a pécsi nyolcas döntõ mezõnyébõl. A Csata DSE 37.5, míg a Vasas Akadémia 30 ponttal nyerte átlagban a meccseit. A szombati elõdöntõket tekintve a Csata 95-51-re verte a DVTK-t, míg a Vasas 70-56-ra a PEAC együttesét. A Csata már az elsõ negyedben döntõ különbséget alakított ki. A Vasast ugyan szinte végig 10 pont környéki hátrányban üldözte riválisa, de összességében a címvédõ kézben tartotta az irányítást a hazaiak ellen.

A két csapat hasonló erények mentén dominál a mezõnyben. Elsõsorban a rotációs lehetõségekben, a meccsrutinban és a versenyzõ keret szerkezetét tekintve emelkednek ki ezen két mûhely legjobbjai. Ennek köszönhetõ, hogy a találkozóinkon erõnlétben, sebességben, pontosságban és a döntéshozatal minõségében rendre fölénybe kerülnek. Árulkodó adat, hogy a nyolcas döntõ eddig lejátszott négy meccsét nézve a két keretben mindössze egyetlen 25 perc feletti átlagot láthatunk.

A bajnoki rájátszásban január 23-án és február 20-án találkozott a két csapat. Mindkét alkalommal a hazai pályán szereplõ gárda ünnepelhetett. A Csata DSE januári 74-46-os sikere alkalmával a 18 pontos Angyal Barbara lett a legeredményesebb. A Csata ekkor 50%-al dobott mezõnybõl, nyerte a lepattanócsatát, volt 14 szerzett labdája és 18 gólpassza. Februárban a Vasas 73-59 arányban múlta felül riválisát. Ekkor a gyõztes alakulatban a 19 pontos Varga Alíz emelkedett ki. Amíg a január derbin mindössze kétszer volt eredményes távolról a Vasas, addig februárban nyolc triplája lett sikeres. Ezúttal megfordult a lepattanócsata. Szerzett labdákban és gólpasszokban pedig azonos mutatóval zártak a felek.

Ahogy a junior döntõ kapcsán rendre kiemeljük: messzemenõ következtetéseket nem lehet levonni a korábbi találkozókból. Ugyanakkor az elõbb kiemelt két összecsapás megmutatja, hogy melyek azok a játékelemek, amelyek meghatározhatják a végkimenetelt. A pécsi torna négy eddig lejátszott meccse alapján a csapatok statisztikai összehasonlítása beharangozónk végén olvasható. A fontos mutatókban nagy különbségek nem mutatkoznak. Valamivel a Csata DSE számai a kedvezõbbek. Ugyanakkor döntõ differencia nem rajzolódik ki. A Csata joggal bízhat ponterõs teljesítményében (85 pontos átlagot hozott össze eddig) és a védekezésében. A 20 feletti szerzett labda átlaga egyértelmûen kiemelkedik. A Vasas eközben elsõsorban a festékben mutatott erényeire alapozhat.

Összességében rendkívül nehéz meghatározni az erõviszonyokat a fináléhoz érkezve. Olyan mértékben dominált az elmúlt napokban ezen két gárda, hogy meghatározhatatlan egy hasonló képességû rivális elleni óriási téttel bíró meccs milyen hatást vált ki a játékosokból. A kulcsemberek élvonalbeli rutinjának, válogatottból is hozott meccstapasztalatának köszönhetõen, attól nem kell tartaniuk a szakvezetõnek, hogy a tét megfogja a legjobbakat. Ugyanakkor egy négynapos torna végéhez érve a regenerálódás mindig kulcsfontosságú. Ezen a téren is óriási a felelõsség a szakembereken. Abban viszont biztosak lehetünk, hogy aki érdeklõdik itthon a nõi kosárlabda iránt, annak érdemes lesz az élõképes közvetítésbe belenéznie. Komoly küzdelemre van kilátás.

Összehasonlító csapatstatisztika az eddig lejátszott négy mérkõzés alapján

Hirdetés