Hirdetés
Magyarország

Ballagás, sztárvendégek, emelkedett hangulat – lezárta az idényt a Kecskeméti Akadémia:

:

Fotó: Mercedes-Benz Gyár Nemzeti Kosárlabda Akadémia

Hirdetés

Tavaly jubilált, idén már a 11. szezonját zárta a kecskeméti Mercedes-Benz Gyár Nemzeti Kosárlabda Akadémia. Hagyomány, hogy ezen a rendezvényen ballagnak el az utánpótláskorból kiöregedők, kikerülnek az Akadémia falára a felnőtt mezőnyben pályára lépett játékosok mezei és kiemelkedő teljesítményeket díjaznak. Az esemény rangját növelte, hogy jelen volt Vojvoda Dávid és Perl Zoltán is.

A rendezvényt június 12-én, szerdán tartották az Akadémia épületében. Az esemény elején a legfigyelmesebbek fellelhették magukat a kivetítőn, hiszen mind a fiú, mind a leány szakág munkáját demonstráló kisfilmeket vetítettek le a szervezők.

– Ennek a szezonnak a „RAJTUNK ÁLL!” mottóval vágtunk neki – mondta köszöntőjében Ivkovicné Béres Tímea. – A szezon végén mindenki visszatekinthet és megállapíthatja, hogy ami rajta múlott, azt megtette-e, emelt fővel inthet-e búcsút a 2023/24-es idénynek. A sport örök tanító, minden héten tükröt állít, hogy lássuk, mennyit fejlődtünk. Nagyon sok értéke van az Akadémiának, de a legnagyobb egyértelműen a közösség, amelyet a gyerekek, szülők és a munkatársak együtt alkotnak – hangsúlyozta az Akadémia vezetője. – Ebben a közösségben mindannyian egyet akarunk – hogy a fiataloknak örömet, élményt adjon a sportolás, hogy minőségi körülmények és szakmai feltételek között fejlődjenek és nem utolsósorban sikereket érjünk el. Előre lépni mindig van hova és ehhez igazgató asszony hozott is üzenetet: „ a kiválóságra törekvés nem egyszeri tett, hanem jó szokás.”

Kecskeméten 33 csapatban (22 versenyző és 11 iskolai) közel 600 gyermek kosárlabdázik 57 szakemberrel a szakmai stábban.

A fiú szakágat illetően az Akadémia az U18-as csapatra lehet talán a legbüszkébb, hiszen 4. helyen zárt az országos döntőben. Az államilag kiemelt akadémiákkal is felvették a versenyt és méltón képviselték városunkat. Emellett több fiú csapat nemzetközi tornán is megmérettethette magát, az U13-as csapat nemrég tért haza Olaszországból.

Fotó: Mercedes-Benz Gyár Nemzeti Kosárlabda Akadémia

A lányok szezonját Adamik Csilla szakágvezető értékelte. Kiemelte a Soproni Darazsakkal megkötött együttműködési megállapodást, amelynek köszönhetően több kecskeméti játékos is felméréseken, edzéseken bizonyíthat Sopronban, ráadásul többen Párizsban is részt vehettek egy szakmai tornán.

– A csapateredményeken túl a legfontosabb az egyéni fejlődés, és a folyamatosan érkező válogatott meghívókat elnézve jó szezont zártunk ebből a szempontból is – értékelt Ivkovicné Béres Tímea.

Az Akadémián minden hónapban megválasztják a Hónap Csillagait. Általában a Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét NB I/A-s bajnoki mérkőzéseken kapják meg a díjakat azon sportolók, akik hozzáállásukkal kiérdemlik az elismerést, május és június legjobbjai viszont minden játékos és edző előtt, az évzárón vehette át a díjakat. A fiúknál az U13-as Brassai Hunor és az U14-es Polyák Dominik, míg a lányoknál az U11-es Hölczl Vivien lett az adott hónap legjobbja, emellett a teljes U14/A leány csapat elismerést vehetett át az országos döntőn elért 5. helyezésük miatt.

Újabb díjátadóval folytatódott az esemény, a korábban Nívó Díjként ismert, tavaly Minőség Díjra átkeresztelt elismerést Adamik Csilla vehette át, aki közel 40 éves testnevelő tanári és edzői pályafutása során rengeteg gyermekkel szerettette meg a kosárlabdát. A leány szakág vezetője edzőként szögre akasztja a sípot, de szakágvezetőként marad az Akadémia kötelékében.

A meghatott Csilla nénit hatalmas ováció fogadta a lelátón helyet foglaló gyerekek részéről, csakúgy, mint Vojvoda Dávidot és Perl Zoltánt, akik megtisztelték jelenlétükkel az évzárót. A két válogatott játékos kerekasztalbeszélgetés keretein belül hasznos tanácsokkal látta el a kecskeméti fiatal sportolókat. Beszéltek arról, hogyan vált belőlük profi kosárlabdázó, milyen plusz munka vezet el a csúcsig, miért a 9-es, illetve 99-es mezszámot választották klubcsapataikban, illetve a nyári szünettel kapcsolatos pihenőre is kitértek. A beszélgetés fő célja az volt, hogy az akadémistákat motiválják.

Fotó: Mercedes-Benz Gyár Nemzeti Kosárlabda Akadémia

Persze, akadnak bőven olyan játékosok, akik a Kecskeméti Akadémiáról indulva már az álmaik útján járnak, és az előző idényben bemutatkozhattak a felnőtt bajnokságokban. Sinka-Pálinkás Szofi a Sopron, Farkas Petra a Cegléd, Tózer Nemes Boglárka a DVTK csapataiban mutatkozott be a nagyok között, míg Gera Ferenc az Akadémiáról a KTE-be eljutó tehetséges fiúk számát növelte. Ők a bekeretezett mezüket ajándékozták az Akadémia részére, hogy bővüljön a dicsőségfal.

Az évzárót – ahogyan minden évben – idén is érzelmes pillanatok zárták, elballagtak a legnagyobbak: Csillag Zsombor, Pettner Dávid, Veliczky Zalán, Polyák Emili Zoé, illetve Varjú Róza (azért csak ennyien ballagtak, mert újdonság, hogy az U18-as csapat jövőre U19-es bajnoki rendszerben folytathatja a közös munkát az Akadémián). Ivkovicné Béres Tímea büszkén tekintett azokra a fiatalokra, akik 5-6-8 évesen Kecskeméten kezdtek el kosarazni, és most az akadémiai kort kinőve bontogathatják tovább szárnyaikat a felnőttek között.

Hirdetés