Hirdetés
Archivum

Beérett a japánok fejlesztési programja:

:

Hirdetés

Vasárnap ért véget az U16-os korosztály számára az Ázsia-bajnokság a kínai Jinanban. A tornát kisebb meglepetésre Japán válogatottja nyerte Korea és Kína elõtt.

Eddig az ázsiai kontinensen a nõi szakágban jórészt Kínáról szóltak az utánpótlástornák. A sormintát egy-egy ígéretesebben induló dél-koreai vagy tajvani alakulat törte meg ideig-óráig. Ehhez képest jött Japán és december elsõ hetében végig verte a mezõnyt, ezzel pedig elsõ ázsiai csapatként egyenes ágon kvalifikálták magukat az augusztusban megrendezésre kerülõ U17-es világbajnokságra.

A Japán siker után – mely mögött hosszú évek tudatos munkája húzódik meg – az ázsiai kontinensen már egy tartósabb japán hatalomátvétel víziója is felmerült. Ettõl még igen messze vagyunk, de a FIBA Asia hivatalos honlapjának szerkesztõi megszólaltatták Yutaka Mizutanit, a Japán Kosárlabda Szövetség egyik helyszínen tartózkodó elöljáróját, hogy engedjen egy kis betekintést a siker kulisszái mögé.

„Óriási dolog, hogy kvalifikáltuk magunkat az U17-es világbajnokságra. Sok nehézséggel küzdött a japán kosárlabda, de most úgy érezzük, hogy kifizetõdött az a rengeteg munka, amit az elmúlt években elvégeztünk. Minden sportágfejlesztési program fokmérõje ugyanis az eredményesség. Természetesen nyomon követjük a játékosok fejlõdését, a szakvezetõk munkáját, de a végén csak az eredmények számítanak.” – mondta a sportvezetõ, aki részletesebben is beszélt a japán szövetség sportágfejlesztési törekvéseirõl.

„Úgy épül fel a program, hogy minden apró lépcsõfoknál kisebb célokat fogalmazunk meg, ehhez pedig idõarányosan készítünk egy edzéstervet a játékosoknak és a programban résztvevõ csapatoknak. Erre a tornára például májusban kezdtük a felkészülést és összesen öt összetartásunk volt. Nálunk Japánban nagyon erõsek és nagy hagyományokkal bírnak az iskolai sportképzések. Ezek néha ütköznek a mi programunkkal. Ilyenkor kompromisszumokat kell kötni, de tárgyalásban állunk az iskolákkal, hogy meggyõzzük õket: a nemzeti sportágfejlesztési terv a legfontosabb a japán kosárlabda számára.” – összegzett Yutaka Mizutani.

Hirdetés