Hirdetés
Archivum

Beharangozó: Európa Kupa döntõ:

:

Hirdetés

Csütörtökön megkezdõdik a Nadezsda Orenburg  és Sony Athinaikos párharca az Európa Kupa döntõjében. Az elsõ mérkõzést Orenburgban rendezik. Az oda-visszavágós rendszerben lebonyolított finálé visszavágójára pedig egy hét múlva kerül sor Görögországban.

Egy igazi meglepetésdöntõre készülhetünk, már ha az évad elõtti állapotokat nézzük. Bár a szezon közben itt az oldalon is sokat foglalkoztunk a Targoviste nagybevásárlásával, a német Saarlouis Royals menetelésével vagy éppen a Gyõrt búcsúztató Kurszk meglepõen komoly játékerejével, de igazából csak a két döntõs csapat volt az, amely novembertõl márciusig komolyan vette a sorozatot és tudásának megfelelõen játszott.  Érdekes volt látni, hogy a komoly nemzetközi rutinnal rendelkezõ spanyol vagy francia csapatok milyen simán hullottak el, papíron gyengébb ellenfelek ellen.

A döntõ résztvevõi közül egyik gárda sem a világsztárjairól híres, sokkal inkább a mély keretükrõl. Itt érdemes is egy rövid kitérõt tenni, az Európa Kupa idei kiírása is nagy pofont adott azon együttesek számára, akik 5 „sztár” igazolásában látták a siker kulcsát. Sony Athinaikos az Európa bajnoki 5. helyezett görög válogatottra épít, négy játékos is helyet kap keretükben a VB-re kijutó hellén nemzeti csapatból. A görög mag, melyet Dimitra Kalentzou, Olga Chatzinikolaouliti, Iouliti Limoura, Afroditi Kosma, Polymnia Saregkou és Nikole Soulis alkot, stabil teljesítménnyel hálálja meg a bizalmat.

Mellettük nagy igazolása volt az Athinaikos-nak a fiatal litván Gintare Petronyte, akit 2008-ban a FibaEurope a legjobb nõi utánpótlás játékosnak választott. Esetében meccsrõl meccsre érzékelhetõ a fejlõdés. A görögök nyerõ embereinek két amerikai vendégmunkás számít, Candice Wiggins és Ruth Riley. Riley szerzõdtetése rendkívül nagy húzásnak bizonyult, de egyben mutatta a sors kiszámíthatatlanságát is. A klub tulajdonosainak azért kellett mélyen zsebükbe nyúlniuk, mert a tengerentúli centerük Latoya Davis még a télen egy mérkõzésen kezét törte. A beugró Riley pedig egy szintet emelt a játékukon.

Az oroszoknál több az általunk is jól ismert név. Anastasiya Veremeenko, Tatyana Troina és Katsiaryna Snytsina a fehérorosz válogatottal az utóbbi két kontinenstornán kisebb csodát tett. Mellettük olyan egyéniségeket láthatunk, mint a veterán zseni Elena Baranova, a Sorponban is megforduló Oxana Zakalyuzhnay vagy éppen Olga Ovcharenko és Tatiana Burik, akik szintén minõséget képviselnek a mezõnyben.

Ahogy az már lenni szokott az oroszoknál is két amerikai, két egykori Duke klasszis Sheana Mosch és Monique Curry viszi a prímet.

Izgalmas döntõre van kilátás, a nemzetközi rutin talán az oroszok mellett szól, de ne felejtsük el, hogy a görögök a Kurszk otthonában is diadalmaskodni tudtak, azaz számunkra kezelhetõek az orosz pályák nehézségei.

Hirdetés