Hirdetés
Európa

Beleszólhat-e a Jekatyerinburg és a Kurszk versenyfutásába az Orenburg?:

:

Hirdetés

A héten megkezdődtek a bajnoki küzdelmek Oroszországban. A csapatok keretei lassan teljessé válnak, így érdemes áttekinteni, hogy miként alakulhatnak az erőviszonyok.

Oroszországban az előttünk álló szezonban is a címvédő UMMC Jekatyerinburg, illetve a Dinamo Kurszk és a Nagyezsda Orenburg versenyfutását követhetjük. Az elmúlt évadban klubszinten mindent vittek az orosz csapatok, hiszen az Euroliga fináléját a Jekatyerinburg és a Kurszk vívta. Végül itt simán nyert a Jekatyerinburg. Az Európa Kupában pedig az Orenburg ért fel a csúcsra. Az Euroliga csoporkörből került át az Orenburg az EK-ba és ott extra menetelést mutattak be.

Kisebb változás jön a 9 csapatos Orosz Bajnokságban, hiszen a klasszikus alapszakaszt egy rövidke középszakasz követi. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az 1-5., illetve 6-9. helyezettek egy kört még játszanak egymással, mielőtt elkezdődne a play-off. Ez klubonként még három, illetve négy mérkőzést ad hozzá a versenynaptárhoz. A cél, hogy az azonos szintén lévő gárdák többet találkozzanak, ezzel fokozva a versenyhelyzetet.

Az erőviszonyokat tekintve a legnagyobb esély a Jekatyerinburg címvédésére van. Ahogy azt már megszokhattuk, nagyon sok változás nem történt. A koncepció sem változott, tehát mindig csak annyi új impulzust hoznak be, ami biztosítja, hogy éhes maradjon a keret. Ezúttal ez az új érkező Allie Quigley, akinek európai pályafutása ezzel a csúcsra ért. Változás még Jekatyerinburgban, hogy a bő keretből néhány kevés lehetőséget kapó játékossal elváltak a klub útjai. Itt talán a legnagyobb név Nika Baric, akire rögtön le is csapott a Kurszk.

Kicsit több a kérdőjel Jekatyerinburgban, mint a korábbi években. Nem lehet tudni, hogy milyen állapotban van Alba Torrens és mikor térhet vissza. Nagy kérdés, hogy miként alakul az orosz állampolgársággal rendelkező Jamierra Faulkner státusza. Egyáltalán neki van-e visszaút ennyi kihagyás után a legmagasabb szintre. Akkor még nem esett szó a WNBA döntőjében érdekelt Emma Meesseman-ról és Jonquel Jones-ról. Mikor érkeznek? Milyen állapotban lesznek és ennek megfelelően hogyan alakul az Euroligába nevezett keret? Kicsit tehát több a rizikó, de az orosz válogatottak, illetve Griner, Vandersloot és Quigley triója adott esetben több hiányzó ellenére is extraklasszissá teszi őket.

Át is térhetünk a Dinamo Kurszkra, ahol Roberto Iniguez vezetésével kezdték meg nyáron a munkát. Lezárult egy sikeres korszak a klubnál, amely három Euroliga érmet (arany, ezüst, bronz) hozott, de a hazai áttörés elmaradt. Lucas Mondelo-t váltja Inigiuez és a keret is átalakul. Az Európa-bajnok spanyol válogatott két klasszisa Marta Xargay és az MVP Astou Ndour lehetnek ennek az építkezésnek az alapjai. Ismét együtt dolgozik Roberto Iniguez DeWanna Bonner-rel, aki az Orenburg Euroliga döntős menetelése során a spanyol szakember legtöbbet foglalkoztatott játékosa volt.

Nika Baric egy olyan irányító, akivel Iniguez megtalálhatja a közös hangot. Epiphanny Prince pedig immár 7. évét kezdi a klubnál, neki már inkább összetartó szerepe van. A Kurszk esetében továbbra is az orosz mag a kérdés, amely talán a legszűkösebb a három élcsapatot nézve. Ott van egy rutinosabb sor, melyet Natalia Zhedik, Tatiana Vidmer, Elena Kirillova és Natalia Anoikina alkot, illetve a felkészülési meccseken Anna Pachurinától jött extra. Ugyanakkor, hogy ők mennyire tudják tehermentesíteni a sztárokat, nagy kérdés. Ez már tavaly is az volt, tehát nem újdonság.

A Nagyezsda Orenburg tavaly két hazai bronzérme mellett elhódította az Európa Kupát. Hiába számoltak hosszú távon a sikereket megalapozó Viktor Lapenával, a spanyol szakembert elvitte a Fenerbahce. Egy új szakvezető kezdte meg a munkát, aki nem más, mint George Dikeoulakos. Az ismert görög szakember teljesen más stílust képvisel, mint elődje, érdekes lesz figyelni, hogy a tavalyi sikeres év után merre indulnak el vele. Erős orosz mag állt össze Orenburgban. Ezzel igyekeznek rendre megkülönböztetni magukat tehetőssebb riválisaiktól. Anastasiya Shilova, Darya Namok, Olga Novikova, Karina Nizamova, Viktoriia Medvedeva, Ksenia Tikhonenko és Albina Razheva alkotja ezt a sort.

A légiósok közül első helyen Yvonne Turner-t kell kiemelni, aki szintén nagy erőpróba előtt áll a soproni időszak után. Egy másik környezetben kell bizonyítania. A tavalyi keretből maradt Erica Wheeler, aki zseniálisan játszott tavasszal. Jó formáját átmentve pedig a WNBA All-Star gála MVP-jének is megválasztották. A spanyol válogatott centert Laura Nicholls-t pedig senkinek sem kell bemutatni. Érkezett még a csapathoz a kanadai Nayo Raincock-Ekunwe, aki Franciaországban eredményes időszakot tudhat maga mögött.

Az üldözőbolynak ismét a negyedik hely lehet a reális cél. Itt a Szpartak Moszkva, az MBA Moszkva és az Enisey Krasznojarszk Európa Kupázik, a Szpartak Noginszk selejtezett, de nem került fel az EK főtáblára. A Dinamo Moszkva pedig az EWBL sorozatban méretteti magát.

Hirdetés