Hirdetés
Archivum

Belga – szlovén és olasz – orosz párharcok:

:

Hirdetés

Kedden újabb két nyolcaddöntõre kerül sor a 2019-es nõi kosárlabda Európa-bajnokságon. Elõbb 18 órától Belgium és Szlovénia csap össze, majd 20 óra 30 perctõl Olaszország és Oroszország. A tét az utolsó két kiadó hely a legjobb nyolc között.

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

A 18 órakor kezdõdõ belga – szlovén csata kapcsán egyértelmûen megnevezhetõ a favorit. Belgium az egyik végsõ gyõzelemre is esélyes gárda a mezõnyben. A vasárnapi szerbekkel vívott csoportdöntõjüknek ez is komoly tétet kölcsönzött. Hiszen a vesztes nem csak nyolcaddöntõre kényszerült, de egyben a francia válogatott ágára került. Amennyiben tehát Emma Meesseman és társai érvényesítik a papírformát, akkor Franciaországgal mérkõzhetnek a nyolc között. Belgium minden tekintetben egy extra gárda, hiszen nem csak Emma Meessemam és Kim Mestdagh zsenijérõl szól. Mellettük egy kiválóan felépített játékrendszerrõl, összeszokott csapatmozgásokról, extra védekezésrõl és jó ritmusú támadásokról beszélhetünk. Nem lesz ettõl függetlenül könnyû dolguk Szlovénia ellen. Lisec kiválása ugyan érzékenyen érinti õket magas posztokon, de Oblak, Baric, Evans és Prezelj négyese így is ütõképes. Talán a szerbek mellett a teljes mezõny legjobban motiválható vagy inkább fanatizálható gárdája. Ha felpörögnek, mint a törökök ellen, amikor 8 pontos hátrányból visszajöttek, akkor egy szoros végjátékban meglepetést is okozhatnak. Ettõl függetlenül Belgium nagy favorit.

Olaszország és Oroszország csatájának végkimenetele megjósolhatatlan. Az olaszokat a mi csoportunkban láthattuk. Végletes érzelmekkel teli, nagy egyéniségekbõl álló gárda az olasz. Nagyon tanulságos látni, hogy mennyire másként ítéli meg csapatukat a laikusabb országos sajtó itthon és azok, akik évtizedek óta követik a nõi kosárlabdát. Náluk ez az emocionális játék része a kosárlabdának, persze sokaknak lehet nem szimpatikus. Az olaszoknál ez a szépsége a sportágnak, hiszen a csapatuk ennek köszönhetõen tud maximálisan felpörögni olyan téthelyzetre, mint ez az orosz meccs is. Nem kérdés ugyanis, hogy a legjobbjaiktól, a Zandalasini, Sottana kettõstõl extra villanások kellenek. Ugyanúgy, ahogy mellettük F. Dotto és Crippa tripláira is óriási szükség lehet. Nagy kérdés lesz, hogy a palánk alatt Olbis Futo Andre és Elisa Penna mennyire érvényesül. Az oroszoknak ugyanis nincs más esélyük, mint a festékben Maria Vadeeva és Raisa Musina révén bedarálni a riválist. Ez az orosz csapat ugyanis nem túl meggyõzõ eddig. Vadeeva extra, de összességében csapatként keveset mutatnak és a külsõ sorból segítség alig érkezik a legjobbjaiknak. Komoly rangadóra készülhetünk. A sportág két meghatározó nemzetébõl az egyik ugyanis kedd estére elveszíti esélyét a 2020-as olimpiai kvalifikációra. Kell-e ennél többet mondani kedvcsinálónak?

Hirdetés