Hirdetés
Archivum

Belgium ellen az U19-es VB-részvétel lesz a tét Sopronban:

:

Hirdetés

Vasárnap 15 óra 45 perctõl Belgium ellen lép pályára Sopronban az U18-as válogatott. A tét az Európa-bajnokság ötödik helye és ezzel együtt a 2017-es U19-es Világbajnokságon való részvételi jog.

Fotó: FIBA

Fotó: FIBA

A magyar válogatott szombaton délután 7 másodpercre volt az U19-es Világbajnokságon való részvételtõl. Miután legyõztük a törököket, Belgium és Olaszország mérkõzése következett az 5-8. helyért zajló csatározások alkalmával. Amennyiben az olaszok nyertek volna és velük játsszunk az ötödik helyért, akkor a mérkõzés eredményétõl függetlenül már ott vagyunk a VB-n. Olaszország ugyanis rendezõként alanyi jogon résztvevõje a tornának. Az olaszok viszont nem nyertek. Egy drámai csatában hosszabbítás után maradtak alul Belgiummal szemben.

A két csapat az elsõ félidõben fej-fej mellett haladt. A harmadik szakaszban azonban fokozatosan ellépett Belgium, 8 ponttal is vezettek. Az elõnyüket a pénteki negyeddöntõhöz hasonlóan nem tudták megtartani. Az olaszok szép triplákkal felzárkóztak és az utolsó másfél percbe érkezve fordítottak is. Végül 55-52 után Belgium 7 másodperccel a lefújás elõtt egy 2+1-es megoldással mentette hosszabbításra a meccset. A ráadásban pedig már behúzták a gyõzelmet.

Belgium a tavalyi U18-as Európa-bajnokságon 7. helyet szerzõ, az U16-os kontinenstornán pedig meglepetésre búcsúzó keretükre épül. Aki akár itt a helyszínen, akár Youtube-on egyetlen belga meccset látott, az megállapíthatta, hogy a kosárlabdázásuk minden stílusjegyét magán viseli ez a gárda.

Egy küzdõs, hajtós kosárlabdát játszó, a látványos egyéni megoldások helyett a csapatmunkát elõnybe részesítõ együttes, mely szervezetten védekezik. Tavaly is és idén is a torna egyik legkevesebb pontot kapó csapata voltak. Ennek megfelelõen a statisztikájuk sem kiemelkedõ. Valamivel jobban szedik a lepattanókat, mint a mienk és egy árnyalattal jobban dobják a triplákat. Ehhez azonban hozzátartozik, hogy 138 alkalommal vállalkoztak távolról, ami a második legtöbb a soproni mezõnyben. Viszonyításképpen a mieink 80 alkalommal.

A csapatukból a legjobb tornát Laura Henket futja, aki 14.5 pontot, 7.2 lepattanót és 2.8 gólpasszt átlagol. Mellette érdemes Laure Resimont nevét is kiemelni. Õt láthattuk már a 2015-ös U19-es Világbajnokságon, ezúttal 11.7 pontot és 5.3 lepattanót jegyez. Az alapcsapatuk harmadik tagja Billie Massey szintén 10 pont feletti átlaggal. Érdekesség, hogy õk hárman ott vannak a torna 10 legtöbb idõt pályán töltõ játékosa között. Nincs még egy nemzet, amelynél három ennyire kiemelkedõ játékpercet látnánk.

A belgáknak van tartásuk, három egylabdás végjátékból kettõt megnyertek a soproni Eb-rájátszásában. A nyolcaddöntõben Horvátországot verték 61-59-re, míg az 5-8. helyért szombaton egy hosszabbításos csatát követõen Olaszországot múlták felül. Összességében nagy tét mellett egy nehéz ellenfélre készülhetünk. Kellemetlen stílusú rivális a belga, akik jobb képességû gárdákat is meg tudnak szorongatni. A kulcs várhatóan az lesz, hogy mennyire tudjuk feltörni a védekezésüket. A törökök ellen látott támadójáték remek kiindulási alap.

Hirdetés