Hirdetés
Archivum

Belgium ellen folytatja az U20-as válogatott:

:

Hirdetés

A remekül sikerült bemutatkozás után vasárnap este a legerõsebbnek ígérkezõ csoportrivális Belgium vár a magyar válogatottra az U20-as Európa-bajnokságon.

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball 

Kiválóan kezdett a magyar csapat az U20-as kontinenstornán. A fehéroroszok elleni összecsapásról a gyõzelem tényén túl annak módja is külön kiemelést érdemel. Támadásban és védekezésben is kiváló formát mutatott a magyar válogatott. Közel 50%-al dobott mezõnybõl a magyar csapat, a 62 kísérletbõl 30 sikeresnek bizonyult. Értékesítettünk 7 triplát, született 13 pont gyorsindításból és 13 pont második esélybõl. A megnyert lepattanócsatán túl a 25 gólpassz és a 15 szerzett labda is kiemelést érdemel. Ahogy az is, hogy 22 leadott labdába kényszerítettük bele a riválist és ebbõl született 29 pontunk.

A fenti számok azt mutatják, hogy a magyar válogatott mennyire ott volt fejben ezen a meccsen és minden játékos tudásának megfelelõen értékes teljesítménnyel tudta kivenni a részét a sikerbõl. Mondani sem kell, hogy mennyire fontos a jó rajt. Bár sokszor hangsúlyozzuk, hogy a FIBA tornákon a negyedik játéknap a vízválasztó, de az elsõ meccs mindig fontos. Egyfajta visszaigazolást ad játékosnak, edzõnek egyaránt a felkészülés alatt elvégzett munkáról. Arra pedig lehet önbizalmat, motivációt építeni a folytatásban. Erre szükség is van, hiszen vasárnap este az egyik éremesélyes gárda, Belgium lesz a rivális.

A felkészülés során olyan szempontból különleges helyzetben van a magyar csapat, hogy szombaton Gáspár Dávid tanítványai vívták az elsõ meccset, vasárnap pedig majd az utolsót. Ez szinte másfél nap, ami már lehetõséget kínál arra, hogy a regenerálódás mellett a szakmai stáb elvégezze azokat a finomhangolásokat, amiket olyan kaliberû rivális, mint Belgium, megkíván. A belgák részben az U19-es Világbajnokságon negyedik helyet szerzõ csapatukra építenek. A kontinens egyik legnagyobb tehetségének számító Billie Massey mellett öten (Leblon, Hambursin, Peeters, Heemels, Stock) voltak ott Bangkokban.

A belga csapat elképesztõ tornát teljesített Thaiföldön, hiszen az elõdöntõben három perccel a vége elõtt még vezettek az amerikaiak ellen. A bronzmeccsre elfogytak és nagy kérdés, hogy mennyire sikerült regenerálódnia ennek a hat játékosnak. Igaz, ahogy például a magyar U18/U19-es válogatott esetében is tapasztalható volt, a holtpont inkább a hét második felére várható. Ráadásul ne felejtsük azt sem, hogy van hat friss erõ, akik közül Manon Descamps vagy éppen Lore Devos kifejezetten meghatározónak tekinthetõ. A nyitányon a belgák 66-46-ra verték Litvániát. Az utolsó 12 percben darálták be riválisukat, ekkor 42-37 után 13-0-s futással léptek el.

A belgák játékban nem okoztak meglepetést. Azt hozták, amit a korosztályos tornákon megszokhattunk tõlük. Nagy ritmusú és bátor támadójátékot produkáltak hatékony külsõ dobásokkal. Kemény lábmunkára építõ védekezésükkel sok labdát szereznek és ebbõl tudnak építkezni. Kulcsfontosságú lesz a fentebb kiemelt meghatározó játékosok védése mellett, hogy ismét pontosan célozzon távolról válogatottunk. A védekezés keménységén túl pedig az is döntõ lehet, hogy mely csapat sebessége érvényesül. A belgák nagy erõssége és utánpótlás csapataik eredményességének egyik kulcsa, hogy 18-20 évesen már 40 percen át képesek olyan iramot diktálni, mint a profik. Nem véletlen, hogy általában a végén szakítják le riválisaikat vagy éppen még az USA-val is versenyképesek. A fehéroroszok elleni mutatott játékunk azonban esélyt kínál a bravúrra.

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés