Hirdetés
Archivum

Belgium-Franciaország döntõt rendeznek az A-divízióban:

:

Hirdetés

Szombaton rendezték az U18-as A-divíziós Európa-bajnokságon az elõdöntõket. A francia válogatott könnyedén verte az elfáradó svédeket, a belgák pedig meglepetésre drámai csatában jobbnak bizonyultak a spanyoloknál. Összefoglaló.

A belgák a törökök felett aratott bravúros negyeddöntõbeli gyõzelmük után a spanyolok ellen léptek pályára az elõdöntõben. A szakemberek a spanyolokat a torna legnagyobb favoritjaként emlegették és igazából három negyeden át úgy nézett ki, hogy érvényesül is a papírforma.

A feldobástól kezdve uralták a mérkõzést a spanyolok. 8-0-val kezdtek és a második negyed felénél 32-20-ra is vezettek. Ezt követõen azonban a belgák egy 10 pontos futással 32-30-ra zárkóztak fel és így a szünetben a dél-európaiak mindössze 39-37-es elõnyben voltak.
 

A harmadik etap elsõ perceiben egyenlítettek a belgák, majd ismét úgy nézett ki, hogy érvényesül a papírforma, mivel Miguel Martinez Mendez csapata újra ellépett a riválisától. 30 perc után 54-46-ra állt az eredményjelzõn. A záró szakasz elsõ felében állandósult a 10 pont feletti különbség, 4 és fél perccel a lefújás elõtt még 63-52-re vezettek a spanyolok. Ekkor azonban senki sem gondolta azt, hogy az eddig magabiztosan menetelõ hispánok többet nem találnak a gyûrûbe, pedig ez történt.

Az utolsó 4 perc a belgák két nagy tehetségérõl Julie Vanloo-ról és Emma Meesseman-ról szólt. Mind a ketten 21 pontig jutottak ezen az estén. Vanloo sorozatban 5 pontot szerzett a végjátékban, amivel 63-61-re zárkóztak fel a belgák, majd 17 másodperccel a lefújás elõtt egy bravúrkosárral Meesseman egyenlített. Ezt követõen támadtak a spanyolok, de Vanloo labdát szerzett Meesseman pedig bedobta a két sorsdöntõ büntetõt.

Belgium vasárnap este tehát Európa-bajnoki döntõt játszik, ami annak ellenére meglepetés, hogy ezt a generációt nagyon sokra tartják a szakemberek. A spanyoloknál a dupla-duplát (22 pont, 10 lepattanó) elérõ Astou Ndour mellett nem volt klasszis teljesítmény és ez a végjátékban visszütött.

A másik elõdöntõ semmilyen izgalmakat nem tartogatott. A franciák 80-37 arányban kiütötték a mai napra fizikálisan és mentálisan is teljesen elfogyó svédeket. A gallok egy negyed után 28-5-re vezettek és a szünetben 54-17 állt az eredményjelzõn.

Eredmények

Svédország – Franciaország 80-37 (28-5, 26-12, 14-9, 12-11)
Spanyolország – Belgium 63-65 (19-12, 20-25, 15-9, 9-19)

A vasárnapi program

Döntõ
Belgium – Franciaország 20:00

3. helyért
Spanyolország – Svédország 17:45

Hirdetés