Hirdetés
3x3

Belgrád után, újabb mozgalmas hétvége előtt a 3×3-as válogatott:

:

Fotó: 3X3 Serbia

Hirdetés

Jól sikerült és értékes tapasztalatokat adó belgrádi torna után folytatja szereplését 3×3-as válogatottunk. A mieink hétvégén Ausztriában és Franciaországban lépnek pályára. Földi Attila szövetségi kapitányt kérdeztük a belgrádi tapasztalatokról és a folytatásról.

Gratulálok a hétvégi szerepléshez! Ez nagyon rendben volt.

Köszönjük! Igen, hasonlóan érzek én is. Az eredmény és ami ennél is fontosabb, hogy a játék képe is kimondottan rendben volt a részünkről. Elsősorban a rutinosabb csapatnál, de hellyel-közzel a fiatal csapattal is elégedett voltam.

Nem szabad megfeledkezni a lelki oldalról sem. Kellett ez a kis sikerélmény.

Főleg a selejtezőt követően volt nagyon fontos lélektanilag ez a torna, hogy az a sok munka, amit beleöltünk, megmutatkozzon. Mindenki lássa, hogy van értelme csinálni és több van bennünk, mint ami akkor kijött.

Fotó: 3X3 Serbia

Ettől függetlenül, amikor Papp Dia a bokájához kapott az első meccsen, képletesen szólva felmerült bennem, hogy el kellene menni „rontás levételre”.

Bennem is megfordult ez a gondolat. Amikor végre elkaptuk a fonalat, megint valami rossz dolog történt… Komolyra fordítva a szót, akkor Dia is megijedt, mert a szezon során többször hátráltatta bokasérülés. Utána már tudtuk, hogy nagyon súlyos nem lesz. Dia már a románok ellen is akart játszani, de ezt nem kockáztattuk meg. Abban maradtunk, hogy maximum a szombati játéknapra térhet vissza. Pénteken még nem voltam optimista, de másnapra Diának nem dagadt be a bokája, szigorú felügyelet mellett, szorosabb ragasztással pályára tudott lépni. Nélküle nem jutottunk volna el idáig, ahogy bárkinek a kiválása hatalmas problémát okozott volna.

A csoportkörben a lengyelek legyőzése után Románia ellen sokáig szépen játszottunk. A végére hárman elfogytunk ahhoz, hogy agresszívabban tudjunk védekezni. Emiatt sok távoli dobást engedtünk. Annak ellenére, hogy tudtuk: a románoknak ez a legerősebb fegyvere. A meccs után kiszámoltuk, hogy a dobott pontjaink magas számának köszönhetően a továbbjutás biztos, csak az a kérdés, hogy hányadik helyen. A román-lengyel meccs eredménye pedig eldöntötte, hogy az első helyen megyünk tovább.

Végül a döntőig meneteltetek. Hogy érzed, miben lépett előre a csapat a konstancai Eb-selejtezőhöz képest?

Minden szegmensben haladtunk előre az Eb-selejtezőhöz képest. Nem mentegetőzésként, de azzal, hogy nem volt szél és tudtunk dobni kintről, az ellenfeleinknek közelebb kellett jönniük hozzánk és abban a pillanatban, hogy közelebb jöttek, a gyorsaságunknak köszönhetően az egy-egy játékunk meg tudott mutatkozni. Ezen felül egyensúlyban volt a külső és a belső játékunk. Hegedűs Janka is sok pontot hozott nekünk. Érzésem szerint ahogy haladunk előre, a védekezésünk is egyre jobb lesz. Örülök annak is, hogy Tóth Orsi szépen hozzátett.

Egyedül a döntő miatt lehet kisebb hiányérzetem. A rutin hiányzott még, bealudtunk a kezdésnél és nem használtuk okosan a faultokat. Elcsúsztunk védekezésben, támadásban pedig 0-6 után felborult az addig jól működő külső-belső egyensúly, inkább távolról erőlködtünk.

Fotó: 3X3 Serbia

Térjünk át a fiatalabb csapatra, akik szerintem tudtak kifejezetten versenyképes formát nyújtani.

Tudtak, valóban. A lengyelek „2”-es csapata elleni meccs hamar elment. Ott Anna Pawlowska kis túlzással egymaga megvert minket. Ez a csapat most játszott először ebben az összeállításban és itt próbálgattuk, hogy miként nézne ki két magas játékossal a rendszerünk. Sok ziccert hibáztunk – különösen a lengyelek ellen jött ez ki látványosan –, ha azok egy része bemegy, akkor más lett volna a mérkőzés képe. Ezzel arra szerettem volna rávilágítani, hogy közel álltunk ott is egy jobb eredményhez a helyezést nézve.

Nem keltettük rossz csapat benyomását. Megmondom őszintén és a lányok felé is ezzel a gondolattal zártam a tornát, hogy, ha nem a terveink szerint ment a játék, akkor hajlamosak voltunk szétesni, kicsit beletörődni a sorsunkba. Ezen kell javítani! Emellett viszont valóban akadtak nagyon jó pillanatok is. Farkas Petra például az egész tornán jól pörgött, nagyot harcolt. Jáhni Zsófinál pedig megmutatkozott, ha egyszer mégis úgy döntünk, hogy a két magasos rendszert alkalmazzuk tartósan, akkor ő az, aki tudja a második számú magas szerepét betölteni.

Ezért van szükség a versenytapasztalatra, hogy a visszajelzések meglegyenek.

Minden tornával mindenki egyre jobb lesz. Azt kell összeszokottságban elérni – mivel a négyeseket folyamatosan kavargatjuk -, hogy ne egy négyes szokjon össze, hanem a teljes keret. Ahogy egyébként egy 5:5 csapatban is 12 játékos van és mindenki ismeri a másik mozgását. Május 9-én kezdtünk, gyakorlatilag most zártuk az első hónapot és időarányosan nagyon rendben vagyunk. A munka nem áll meg. Hétfőn este már ismét edzettünk és megyünk tovább.

Hogy néz ki a hétvégi program?

Ausztriában és Franciaországban fogunk szerepelni a hétvégén. A Voironba utazó keretet Papp Dia, Pusztai Petra, Tóth Franka és Tóth Orsi alkotja. St. Pölten-ben pedig Böröndy Vivi, Farkas Petra, Hegedűs Janka és Jáhni Zsófi szerepel. Velük majd Bozsó Ádám kollégám utazik. Abban a keretben Jáhni Zsófi és Hegedűs Janka személyében két magas lesz, tehát ismét próbálgatjuk azt a rendszert is.

A korábbi évek tapasztalatai alapján Voiron kifejezetten erősnek ígérkezik.

Már Belgrád is erős volt. Erősebb is, mint amire előzetesen számítottam. Voiron még ennél is erősebb lehet, mivel az egy világbajnoki felkészülési torna lesz. Mi sajnos nem leszünk ott a világbajnokságon, de nem szeretnénk, hogy ilyen megismétlődjön. Éppen ezért nekünk minden torna presztízskérdés is. A hétvégén úgy utazunk mindkét helyszínre, hogy minél előkelőbb helyezést szeretnénk elérni.

Fotó: 3X3 Serbia

Hirdetés