Hirdetés
3x3

Bemutatkozik a debreceni 3×3-as olimpiai selejtező mezőnye: B-csoport:

:

Hirdetés

Pénteken kezdetét veszi a debreceni 3×3-as olimpiai selejtező. Ismerkedjünk meg a mezőnnyel. A felvezetőnk második részében a B-csoportot tekintjük át, ahol Hollandia, Észtország és Magyarország szerepel.

A torna felvezetéseként készítettünk interjút Károlyi Andrea szövetségi kapitánnyal és Medgyessy Dórával, így betekintést nyerhettünk a magyar válogatott mindennapjaiba. Két olyan ellenfél érkezik a csoportban, melyekkel a grazi selejtező csoportkörében is találkoztak a mieink. Hollandiát 17-13-ra, míg Észtországot 21-10-re győzte le a magyar csapat. Végül egyik rivális gárda sem jutott a legjobb nyolc közé, mert csoportunk második helyét hármas körbeverést követően Fehéroroszország szerezte meg.

Hollandiával Graz előtt már a svájci FIBA 3×3 WS tornán is találkozott válogatottunk, így a két csapat jól ismerheti egymást. A holland gárda kapcsán sokszor kiemeltük, hogy mindent feltettek a 3×3-as olimpiai programjukra. Ez a fiúknál kifizetődött, miután az ausztriai tornán kvótát szereztek. A női csapat teljesítménye talán elmaradt attól, amit előzetesen várni lehetett. Azon az emlékezetes, esős nyitó napon kikaptak az észtektől és utána már kényszerpályán mozogtak. Támadásban a grazi tornáról nem lehet egy domináns holland játékost kiemelni, Noortje Driessen 21, Ilse Kuijt 20, míg Loyce Bettonvil 16 pontot szerzett. Jól megoszlottak a terhek.

A holland csapt játékát figyelve múlt héten szembetűnő lehetett, hogy sok távoli kísérletet vállaltak el. Egészen pontosan 52 ilyen dobásuk volt a négy csoportmeccsen és abból 12 lett sikeres. Összehasonlításképpen a magyar csapatnak úgy volt 32 távoli kísérlete a csoportkörben, hogy abból 13 a Srí Lanka elleni teljesen tét nélküli, óriási tudáskülönbség mellett megvívott összecsapáson született. Arra mindenképpen lehet számítani a hollandoknál, hogy jobban megválogatják a dobóhelyzeteiket.

A holland szövetség beharangozójában Noortje Driessen arra hívta fel a figyelmet, hogy védekezésben még nagyobb nyomást kell gyakorolniuk az ellenfeleikre és nagyobb küzdőszellemre lesz szükség. Ausztriában a lepattanókat tekintve a szombati játéknapra rendezték a soraikat. Amíg az észtek ellen 9 és a mieink ellen 4 lepattanójuk volt, addig a fehéroroszok legyőzésekor 17-et, Srí Lanka ellen a nagyön rövid meccsükön 14-et gyűjtöttek. Bár – ahogy a korábbiakban kiemeltük – riválisunk teljesítménye eddig elmaradt az előzetesen várttól, de a holland csapat kiváló játékerőt képvisel, mely képes lehet egyik hétről a másikra szintet emelni a teljesítményén és bármikor bárkire veszélyes lehet a nemzetközi 3×3-as mezőnyben.

Észtország a grazi erőpróbán nagyon jó benyomást tett. Bár nem jutottak a legjobb nyolc közé, de náluk (is) egyértelműen érezhető volt az előrelépés az olimpiai évre. Az észtek az első tartalékok voltak a debreceni tornán és úgy kerültek ide, hogy Japán a grazi mezőnyből egyenes ágon kvalifikálta magát az ötkarikás játékokra. A japánok a sorsdöntő meccsen hosszabbításban verték a spanyolokat. A grazi tornán az észteknél Anna Gret Asi 21, az elmúlt szezont Győrben töltő Kadri-Ann Lass 18, Merike Anderson 15, míg Jane Svilberg 11 pontot ért el

Az észt válogatott kapcsán már a grazi felvezetésben is kiemeltük, hogy nagyon nagy merítéssel dolgoznak. Igyekeztek azokat a játékosokat összeválogatni, akik pályafutásuk különböző szakaszában értek el sikereket 3×3-ban. Így fordulhat elő, hogy ők adják a debreceni mezőny legidősebb (Merike Anderson) és legfiatalabb (Anna Gret Asi) tagját. Anna Gret Asi tavaly augusztusban a debreceni Ifjúsági fesztiválon döntős gárda tagja volt. Az észtekről nem szabad elfelejteni, hogy nekik a közelmúltból – egészen pontosan a 2019-es Európa Játékokról – van egy döntős menetelésük. Anderson és Lass akkor is ott volt náluk. Jó versenyző a csapatuk és ez sokat érhet.

Amikor Grazban legyőzte válogatottunk az észteket, akkor kétszer annyi lepattanót gyűjtöttünk, mint riválisunk. A 21-10-es siker alkalmával a magyar csapat kereken 50%-al értékesítette dobásait, addig az észtek 26-ból hetet. A lepattanókban mutatkozó fölénynek köszönhetően több labdabirtoklása volt a magyar csapatnak és mindössze három eladott labdája. Az észteknél hatot regisztráltak. Hasonló arányok mellett természetesen pénteken is esélyes a magyar csapat.

Hirdetés