Hirdetés
Európa

Bemutatkozik a DVTK HUN-Therm Euroliga selejtezős riválisa, a London Lions:

:

Fotó: London Lions Facebook

Hirdetés

Szerdán elkezdődnek a női kosárlabda Euroliga 2023/2024-es kiírásának selejtező-párharcai. A DVTK HUN-Therm együttese a London Lions alakulatával küzd meg a főtábláért. Most ismerkedjünk meg a londoni gárdával.

Magát az anyaklubot, mely a London Lions női csapata mögött is áll, még 1977-ben alapították Watfordban, majd ezt követően nagyon sokáig Milton Keynes volt a főhadiszállásuk. 2012-ben költöztették Londonba a klubot és akkor váltotta a Milton Keynes Lions-t a London Lions név. A klub jelenlegi tulajdonosa a 777 partners, mely olyan befektetési alap, ami többek között az olasz Genoa C.F.C, a Standard Liège, a párizsi Red Star F.C. vagy a brazil CR Vasco da Gama sportegyesületeiben is érdekelt, de a portfóliójukban reptér és ausztrál fapados légitársaság is szerepel. Azon túl, hogy a brit kosárlabdában a férfi profi liga, a BBL 45%-os tulajdonosai is.

Magában a női kosárlabdában mindössze 2017 óta vállal szerepet a London Lions. Ekkor kötöttek szakmai együttműködést a Barking Abbey Kosárlabda Akadémiával. Ennek az intézménynek volt csapata a 2014-ben alapított brit női profi ligában, a WBBL-ben, így a londoniakkal való együttműködésük keretében 2017 és 2020 között BA London Lions-ként szerepeltek ott. A Covid utáni újrainduláskor tagozódott a női kosárlabda teljes mértékben az anyaklubba. Ekkor a “BA” előtag el is tűnt a névből és azóta egységesen jelenik meg a női és a férfi együttes.

Fotó: London Lions Facebook

Ez a folyamat óriási fejlődést hozott minden tekintetben a női gárdának. Az elmúlt két-három év már egyértelműen a London Lions hazai fölényét hozta, akár a bajnokságban, akár a helyi kupában vagy éppen a ligakupaként (Betty Codona Trophy) jellemezhető kisebb hazai sorozatban. A csapatépítés alapját az adta, hogy a légióskodó brit játékosokat hazahívták, ami egy tudatos sportágfejlesztési koncepció. A brit női kosárlabda rengeteget lépett előre, 2019-ben negyedikek voltak az Eb-n, Tokió előtt olimpiai selejtezőt játszottak, a legutóbbi kontinenstornán pedig a legjobb 12-ig jutottak, a negyeddöntőbe jutásért a szerbek ejtették ki őket. Fontos kiemelni viszont, hogy a további fejlődést egy erősebb bajnokságban látják és abban, hogy a válogatottak otthon játszanak és fejlődjenek.

A London Lions a 2021/2022-es évadban lépett ki a nemzetközi porondra. Az első Európa Kupa indulásuk alkalmával 2/4-es mutatóval zártak csoportjuk harmadik helyén, de ezzel éppen becsúsztak a rájátszásba és ott rögtön történelmet írtak. A play-off első meccsén egy ponttal legyőzték a Bourges-t. Először vert brit női csapat európai topligás gárdát tétmeccsen. Nyilván utána a visszavágón 96-65-re kikaptak, de ez egy olyan mérföldkő volt, amit mindenképpen ki kell emelni. Ne felejtsük el, hogy 2014 óta van egyáltalán profi női bajnokság a szigetországban. Hét év alatt eljutottak addig, hogy egy angol csapat topligás riválist verjen. A második, tehát a tavalyi Európa Kupa szereplésük kedvezőbb benyomást tett. A csoportban 3/3-as mutatót értek el versenyképes játékkal, de a play-off első körében a Villeneuve-d’Ascq kiejtette őket.

A tavalyi EK kiesés csalódást keltő eredmény volt számukra, az első meccset 77-71-re nyerték, de aztán Franciaországban 77-64-re kikaptak. Hiába a hazai fölény, minden trófeát megnyertek, a tavalyi keret nemzetközi versenyképességének üvegplafonját az Európa Kupa rájátszás megmutatta. Nem véletlen, hogy átalakították a gárdát. Két rutinos játékos, Azania Stewart és Paige Robinson visszavonult, míg Chantel Charles, Shequila Joseph, Kiki Herbert-Harrigan, Taylor Murray, Ty Battle, Leslie Vorpahl, Paulina Hersler távozott. Érdekesség, hogy Vorpahl a DVTK-tól, míg Joseph a BEAC-tól került egykoron hozzájuk.

Az elmúlt évad keretéből a két kirobbanthatatlan alapember Holly Winterburn és az egykori DVTK-s Katsiaryna Snytsina, illetve a szintén fontos perceket vállaló Shanice Beckford-Norton maradt. Az új érkezők listája igen veretes. Magyar szemmel első helyen szerepel Cheridene Green a DVTK-ból és Ivana Katanic Pécsről. Mellettük legnagyobb fogásként hazatért a center Temi Fagbenle (ZVVZ USK Praha), illetve jött a brit válogatottban honosítottként korábban bizonyító Karlie Samuelson (Los Angeles Sparks). Ő a Samuelson-testvérek idősebbik tagja, de talán a számításait Európában jobban megtaláló tagja. A három salamancai év nem múlt el nyomtalanul, rengeteget tanult Spanyolországban. A hétvégén befutott a csapathoz, amit a közösségi oldalakon igencsak sok bejegyzésben dokumentáltak. Ez teljesen érthető, óriási dolog számukra az érkezése.

Fotó: London Lions Facebook

Szintén ki kell emelni, hogy Megan Gustafson is tagja a keretüknek. Európai karrierjét a Csatában kezdte, de számára a nagy áttörést tavaly az Olympiacos hozta el és a rendkívül eredményes játéka az Euroliga főtábláján. Vasárnap érkezett a brit fővárosba a WNBA szereplés után, hogy milyen formában van, menyit tud vállalni, az kérdés. Az új igazolásaik közül Abby Meyers szintén szerepelt a WNBA-ben. A Drafton az első kör 11. helyén kelt el a játékjoga és kilenc meccs jutott neki Washingtonban. Juicy Landrum nevét is meg kell említeni. Az 1-es, 2-es poszton bevethető játékos a Kayserit erősítette tavaly, közel 16 pont, 3.6 gólpassz és 5.2 lepattanó volt az átlaga Törökországban.

A hazai igazolásaik sorát erősítik a tengerentúli tanulmányaikat követően visszatérő játékosok. Savannah Wilkinson Texasban a Southern Methodist hallgatója volt, Maya Price az Eckerd szakmai programjában edződött. Nekik ez még egy átmeneti év, de a nagyfokú amerikai kitettség miatt a brit kosárlabdának elemi érdeke, hogy a kint tanulókat visszacsatornázza a saját rendszerébe. A keretükben helyet kapott egy U20-as válogatott Faye Endean, illetve elhozták az egyik hazai rivális a Sevenoaks Suns szintén utánpótlás válogatott fiatalját Katie Cox-ot.

Ahogy a fenti felsorolás is mutatja, jelentősen megerősödött a csapatuk az elmúlt évadhoz képest. Az Európa Kupa szereplés arra egyértelműen rávilágított, hogy a festékben rutinos játékosokkal kell megerősíteni a keretet, ami meg is történt. Ezen a szinten már elvárás, hogy minden poszton legyen két bevethető ember. Az a törekvés is egyértelmű, hogy egy-egy nemzetközi porondon már bizonyító rutinos játékost egy olyan feltörekvő társa kövesse, aki idővel szintén előrébb léphet. Mivel három hazai sorozat van sok meccsel, köztük jó pár nagy különbségű találkozóval, így a fiatalabbak is kaphatnak lehetőséget.

A szakmai munkát a görög női kosárlabda egykori meghatározó egyénisége Stella Kaltsidou irányítja. Pályafutása lezárása után szinte azonnal megkapta a lehetőséget, hogy a legmagasabb szinten bizonyíthasson, ami óriási esély számára. A felkészülési meccseket tekintve a London Lions minden találkozóját megnyerte. Még augusztusban ők látták vendégül az Oregon egyetemi csapatát, kétszer mérkőztek a Schióval, jártak Győrben és kétszer találkoztak a Polkowicével. Az Oregon mellett tehát csak Euroligás vagy Euroliga-selejtezős ellenféllel mérkőztek.

A magyar szurkolóknak a győri találkozójuk adhatja a legtöbb támpontot. Akkor Holly Winterburn 26, Juicy Landrum 16 és Katsiaryna Snytsina 15 pontjával 82-76-ra nyertek. Holly Winterburn múlt héten a Polkowice ellen is folytatta ponterős játékát, akkor is két alkalommal jutott 20 egység fölé. Ugyanakkor Karlie Samuelson és Megan Gustafson érkezésével várhatóan változni fog a játékuk.

Fotó: London Lions Facebook

Hirdetés