Hirdetés
3x3

Bemutatkozik a grazi 3×3-as olimpiai selejtező mezőnye: B-csoport:

:

Hirdetés

Szerdán kezdetét veszi Grazban a 3×3-as olimpiai selejtező. A 20 csapatos tornát cikksorozatban vezetjük fel, melyben minden alkalommal egy-egy csoportot mutatunk be. A második részben a B-csoport következik, ahol Ausztrália, Ukrajna, Irán, Japán és Thaiföld szerepel.

A B-csoport legnagyobb neve Ausztrália, a 2019-es Világbajnokság negyedik helyezettje, az Ázsia-bajnokság címvédője. Ausztrália az Egyesült Államokhoz hasonlóan viszonylag későn szállt be a 3×3-as szakágba, de amikor megérkeztek, a világ élvonalába tartozó 5:5-ös válogatottjuk keretéből hoztak játékosokat. Ennek egyenes következménye a gyors fejlődés és a bevezetőben említett eredménysor. Rebecca Cole, Maddie Garrick, Alice Kunek, Keely Froling és Lauren Scherf alkotja a grazi bő keretüket. A legismertebb név Bec Cole, aki 2019-ben az Ázsia-bajnokság MVP-je volt, az év legjobbjai közé választotta a FIBA. Közel két hónap edzőtábor van a csapatuk mögött, igaz csak márciusban tudtak versenyezni a járványügyi korlátozások miatt. Az összeszokottság viszont így is nagy előny lehet számukra.

Ukrajna régi motoros a 3×3-as szakágban. Minden szinten minden nagy eseményen ott voltak az elmúlt években. Jó emlékként idézhetjük fel, hogy 2017-ben Nantes-ben végletekig kiélezett, drámai világbajnoki elődöntőt vívtunk velük. Bár még lehet cserélni, de jelenleg Ganna Rulyova, Krystyna Filevych, Olga Maznichenko és Аnna Olkhovyk négyesét írták be. 2019-ben a debreceni FIBA 3×3 WS versenyen negyedik helyet szereztek, az Eb-n nyolcadikak voltak. Tavaly a pandémia ellenére a saját versenysoroztuk végig tudott menni, míg idén tavasszal április közepe óta hazai és fehérorosz viadalokon rendre megmutatták magukat. A klasszikus orosz stílus képviselői, akik kemény játékukkal egy meccsen bárkire veszélyesek lehetnek.

Japán házigazdaként 3×3-ban egy olimpiai kvótát kapott és az a döntés született, hogy a két nemből az indul alanyi jogon az ötkarikás játékokon, akik a világranglistán jobb helyet foglalnak el. A férfiak magasabban rangsoroltak voltak 2019. november 1-én, így a nőknek kell selejtezniük. A japánok nyertek U23-as világbajnokságot, álltak dobogón WS versenyen. Gyors játékukkal, jó távoli dobásokkal bárki ellen jók lehetnek. Május 8-án szerepeltek ebben a felállásban egy hazai pontszerző tornán, de Japánban különböző szinteken a járvány alatt is mentek a 3×3-as erőpróbák. Risa Nishioka, Mio Shinozaki, illetve két 5:5-ből is ismert név Mai Yamamoto és Stephanie Mawuli négyesét írták be a selejtezőre. A hazai olimpia miatt extra motivációval játszhatnak.

A kulturális különbségek ellenére Iránban kifejezetten nagy 3×3-as élet zajlik. Minden FIBA versenyen, amelyre el tudtak jutni, rajthoz álltak az utóbbi években. Komoly eredményt nem értek el. Nemzeti válogató tornát írtak ki és ennek tapasztalatai alapján állt össze a keretük. Japán és Irán a debreceni pótselejtezőn is folytathatja. A japánoknak Grazban is mutatkozhat esélyük, Iránnak a debreceni torna lehet a fő terep és ahhoz kiváló tapasztalatszerzés számukra ez a pár csoportmeccs. A végére maradt Thaiföld, akiknek a játékosaival az U23-as Nemzetek Ligája ázsiai versenyein és a FIBA 3×3 WS kínai állomásain találkozhatott a nemzetközi közeg. Thaiföld is igyekezett a 3×3-as ázsiai hullámra gyorsan felülni, de náluk az igazán nagy dobás az eredményeket tekintve elmaradt. Meglepetés lenne, ha erre az áttörésre most kerülne sor.

Hirdetés