Hirdetés
Hirdetés
3x3

Bemutatkozik a grazi 3×3-as olimpiai selejtező mezőnye: C-csoport:

:

Hirdetés

Szerdán kezdetét veszi Grazban a 3×3-as olimpiai selejtező. A 20 csapatos tornát cikksorozatban vezetjük fel, melyben minden alkalommal egy-egy csoportot mutatunk be. Az utolsó, a negyedik részben a magyar válogatott ötöse, tehát a C-csoport következik, ahol a mieink mellett Hollandia, Fehéroroszország, Észtország és Sri Lanka szerepel.

A magyar csapat útját részletesen követtük. A torna felvezetéseként Károlyi Andrea, szövetségi kapitánnyalMedgyessy Dórával és Papp Diával is készítettünk interjút, így betekinthettük a felkészülésbe és abba is, hogy milyen érzésekkel készülnek a mieink a grazi erőpróbára. Válogatottunk Cyesha Goree, Medgyessy Dóra, Papp Dia, Theodoreán Alexandra és Török Ági összeállításban szerepel a selejtezőn.

Haladjunk abban a sorrendben, ahogy majd a riválisok érkeznek. Első ellenfelünk Fehéroroszország lesz, akik a debreceni Európa-bajnokságon hatodik helyezett csapatukhoz képest egyet változtattak, így Natallia Dashkevich, Maryna Ivashchanka, Darya Mahalias és Anastasiya Sushchyk összeállításban vesznek részt a selejtezőn. Fehéroroszország egy olyan nemzet, amelyik szintén nagyon hamar csatlakozott a 3×3-as körforgásba és a klasszikus orosz iskolára építve minden FIBA tornán versenyképesek voltak, jellemzően az 5-8. pozíció között zártak. A legnagyobb sikerük a minszki Európa Játékok bronzérme. Kellemetlen stílusú, óriási meccsrutinnal rendelkező gárda. Egy darabig keringtek olyan hírek, hogy beugranak az 5:5 válogatottjuk legjobbjai, mint Anastasiya Verameyenka vagy Tatsiana Likhtarovich, de ők kijutottak az Európa-bajnokságra és így ez a terv borult. Lehet, hogy még jobban jártak. Egyre inkább az érződik, hogy többet ér a 3×3-as tapasztalat, mint amit az ismert játékosok neve, nagypályás klasszisa ad. Rengeteg hazai versenyük volt az utóbbi időben, ott ugyanis sokkal kevesebb korlátozást léptettek életbe a Covid miatt. A nemzetközi porondon nem mutatták meg magukat, de ez a meccstapasztalat sokat érhet.

Hollandia Loyce Bettonvil, Jill Bettonvil, Ilse Kuijt és Noortje Driessen négyesére épít. Ők a svájci 3×3-as versenyen, amikor 20-15-re legyőzték a mieinket, ebben a felállásban szerepeltek. Utána viszont nem kockáztattak és Voironba egy másik csapatot küldtek. A holland szövetség mindent feltett az olimpiai szakmai programra. 2019-ben világbajnokságot is rendeztek és tudatosan menedzselték a csapatukat. Ennek eredménye, hogy egész tavasszal az olimpiai selejtező(k)re készültek. Ha nem zárnak az első háromban, akkor ők is folytathatják Debrecenben. A 2019-es Európa-bajnokságon negyedikek lettek, de ott az a Natalie van den Adel volt a legeredményesebbjük, aki most nincs itt. Az egész mezőnyben az egyik legtöbbet együtt dolgozó gárda és a 3×3-ban az összhang, az egység meghozhatja a különbséget. Svájcban kellemes meglepetés volt Noortje Driessen, aki több statisztikai mutatóban is az élen végzett. Ilse Kuijt pedig úgy lett 27 ponttal a legeredményesebbjük, hogy hét távoli dobása is jónak bizonyult. Lényegesen sokoldalúbb a hollandok játéka, mint akár 2-3 éve.

Az észt csapatban Kadri Ann Lass személyében az UNI-Győr-MÉLY-ÚT légiósát is köszönhetjük. Az észtek a minszki Európa Játékokon döntőt játszottak .Kadri Ann Lass és Merike Anderson visszatér abból a gárdából. Hozzájuk ezúttal Anna Gret Asi és Jane Svilberg csatlakozik. Anna Gret Asi egy 19 éves tehetség, aki tavaly a debreceni Ifjúsági Fesztiválon ezüstérmes csapatuk alapembere volt. Jane Svilberg neve pedig azoknak lehet ismerős, akik a 2010-es évek elején is lelkesen böngészték a 3×3-as eredménylistákat. Akkoriban az észtek korosztályos szinten meghatározóak voltak. Svilbergnek van U18-as világbajnoki ezüstérme. Biztosra mentek tehát és mindenkit, akit be lehetett hozni és van sikere erről a szintről, azt mozgósítottak. Hogy ez mire lehet elég, az óriási kérdés. Debrecenben az elsőszámú beugrók, tehát megvan az esély, hogy folytassák. Ha a minszkihez hasonló formát elkapnak, akkor jó szerkezetű, erős csapatukkal a fizikális játékukra építve bárkit megszorongathatnak. Májusban egy hazai tornájuk volt és azt megnyerték.

A végére maradt Sri Lanka, akikről kevés információ áll rendelkezésre. Olyan szempontból kedvező, hogy a szombati játéknapon találkozunk velük, hogy az addigi mérkőzéseik tapasztalatait felhasználva már fel lehet készülni a játékukból. Saját sorozataikban edzőttek. Nem kevesebb, mint 14 tornájuk volt már 2021-ben. Ezzel a meccsszámmal versenyezni nyilván nem lehet, de a mennyiség még nem jelent minőséget. Egy alacsony szerkezetű csapatról van szó, ahol három 30 év feletti rutinos játékos is helyet kapott.

Hirdetés