Hirdetés
Hirdetés
3x3

Bemutatkozik a grazi 3×3-as olimpiai selejtező mezőnye: D-csoport:

:

Hirdetés

Szerdán kezdetét veszi Grazban a 3×3-as olimpiai selejtező. A 20 csapatos tornát cikksorozatban vezetjük fel, melyben minden alkalommal egy-egy csoportot mutatunk be. A harmadik részben a D-csoport következik, ahol Spanyolország, Olaszország, Ausztria, Svájc és Tajvan szerepel.

A D-csoport egy mini Európa-bajnokságot hoz majd, hiszen négy gárda is itt sorakozik fel az öreg kontinensről. Köztük nagy riválisunk Spanyolország, akikkel 2019-ben a Világbajnokságon és az Európa-bajnokságon is végletekig kiélezett negyeddöntőt vívtunk. A keretüket Sandra Ygueravide, Marta Canella, Aitana Cuevas és Vega Gimeno alkotja. A 2019-es Európa-bajnoksághoz képest egy változás történt. Nuria Martinez visszavonult, akinek a rutinja rendkívüli módon hiányozhat. Marta Canella, a másodosztályú Barça CBS játékosa került be a versenyző keretbe. A spanyolok az olimpiai selejtező alatt sokat tudtak együtt dolgozni. Egyedül Ygueravide számára húzódott el a klubszezon. Ez az összeszokottság pedig kifejezetten érződött is a játékukon. Mindkét FIBA 3×3 WS tornán döntőig meneteltek a selejtező előtt. A svájcit állomást megnyerték, Franciaországban másodikak lettek.

2018 világbajnoka, Olaszország hasonlóan állandó szereplője a nemzetközi 3×3-as életnek. Esetükben szintén a rutin és az összeszokottság a kiemelkedő. A 2018-as aranycsapatukból Rae Lin D’Alie és Marcella Filippi még mindig alapember, de Chiara Consolini is végig velük volt ezen az úton. A vérfrissítést Sara Madera jelenti, aki az 5:5 szakágban utánpótlás tornákon az elmúlt években dominált. Elég annyit mondani, hogy az utolsó, tehát a 2019-es U20-as Európa-bajnokság MVP-je volt. Bár sok összetartást szerveztek az olaszoknak, de ugyanúgy küzdenek a tétmeccsek hiányával, mint például a mieink. Párhuzam az is a magyar csapattal, hogy két esélyük van kvótát szerezni. Ha nem végeznek az első háromban, akkor Debrecenben folytathatják.

Ha szabad így fogalmazni, hogy van nemzet, amelyik profitált az elmúlt 14 hónap őrületéből, az Ausztria. Abban az esetben, ha minden a tervek szerint haladt volna, akkor ezt a selejtezőt tavaly márciusban Indiában rendezik. A házigazda jogán pedig az indiai válogatott mutathatta volna meg magát. Azóta tudjuk, hogy mi történt. Így most az osztrákok küzdhetnek saját közönségük előtt az olimpiáért. Nyugati szomszédaink egy időben többször részt vettek a B33 Tour állomásain, illetve a cseh Chance 3×3 Tour versenyein. Ezeken az eseményeken többször is találkoztunk velük. A nagy eredmények FIBA tornákon még váratnak magukra. Az U23-as Nemzetek Ligáján viszont már többször megszorongattak erősebb nemzeteket. Extra sikerként pedig a 2019-es egyetemi Világbajnokságon a Bécsi Egyetem csapata ezüstérmet szerzett. Anja Fuchs-Robetin és Camilla Neumann is itt van abból a gárdából. Hozzájuk Rebekka Kalaydjiev és Sarah Sagerer csatlakozik. A csapatuk februárban járt Párizsban és ott a franciákkal dolgozhattak, tavasszal rendeztek 3×3-as bajnokságot maguknak. Amit lehetett, azt megtettek a versenyképesség érdekében.

Svájc nagy hajrával került be az olimpiai selejtező mezőnyébe. Gyakorlatilag 2018 második felét és 2019-et végig versenyezték. Szó szerint minden egyes pontért elmentek, megküzdöttek. A nagy eseményeket tekintve jártak a 2018-as Európa-bajnokságon, illetve a 2019-es kiírás selejtezőjében. Indultak FIBA 3×3 WS versenyeken. Nehéz megmondani, hogy hol lehet a helyük a mezőnyben. Egy biztos, hogy a Nancy Fora, Marielle Giroud, Evita Herminjard, Sarah Kershaw négyesüknek komoly meccsrutinja van és ez sokat ér. Az idei első FIBA 3×3 WS versenyen hazai pályán négy közé jutottak. Voironban nem léptek tovább a csoportból. Utána viszont a Big Twelve versenyen az eddigi legnagyobb bravúrjukat elérve legyőzték az Egyesült Államokat. Jó szájízzel utazhattak Grazba.

A csoport negyedik tagja Tajvan, akik mindössze három fővel vágnak neki a tornának. Ők szintén azon nemzetek táborát erősítik, akik Debrecenben folytathatják. Sőt, mondhatjuk, hogy számukra az lehet a fő verseny. Nemzetközi tornákon keveset láttuk őket, viszont rengeteg kisebb nagyobb hazai pontszerző eseményük volt. Meglepő lenne, ha az európai csapatok versenyfutásába bele tudnának szólni, de akár egy bravúrgyőzelemmel is alapjaiban meghatározhatják a csoport végkimenetelét.

Hirdetés