Hirdetés
Európa

Bemutatkozik a Ludovika-Csata Európa Kupa selejtezőbeli ellenfele a Ramat Hasharon:

:

Fotó: Ramat Hasharon Women BC – Facebook

Hirdetés

A héten elrajtolnak az Európa Kupa selejtező párharcok. A Ludovika-Csata az izraeli Ramat Hasharon gárdájával küzd meg a főtábláért. A Csata a kiemelt, tehát a második mérkőzés házigazdája lesz.

Nem volt szerencséje a sorsolásnál a Ludovika-Csatának, hiszen három görög és egy szlovák csapatot kaphatott volna még. A játékoskeret konkrét ismerete nélkül is ki lehetett jelenteni, hogy a nagy múltú izraeli klub volt a legerősebb rivális. A keret ismertében aztán végkép megerősítést nyert ez a gondolat. A Ramat Hasharon női kosárlabda csapatát 1986-ban alapították. Azóta hat bajnoki cím és hat kupagyőzelem a mérlegük hazai porondon. Igaz, az utolsó trófeát 2010-ben nyerték. Nemzetközi szinten egy Ronchetti Kupa finálé és egy Európa Kupa elődöntő a csúcs.

Vissza a jelenbe. Az elmúlt szezonban mindössze ötödik lett a bajnokságban a Ramat Hasharon. A csapatuk legjobbja a DVTK-ból is jól ismert Shatori Walker-Kimbrough volt, aki 24.7-es pontátlagot hozott össze. Nagy csalódást jelentett, hogy az elődöntőt sem érték el. A vezetőedző munkáját azonnal megköszönték és egy fiatal edzőnő Daniela Reuven kapta meg a lehetőséget. Neki ez a második élvonalbeli szezonja. Tavaly az Elizur Tel Aviv csapatát irányította, mellyel kiesett az első osztályból. Sokáig az utánpótlásban dolgozott. Két éve pedig döntőig vitt egy gárdát az izraeli másodosztályban és ott az év edzőjének is megválasztották. A Ramat Hasharon klubigazgatója a korábbi szövetségi kapitány Eli Rabi. A rutinos szakembernek két éven át volt a Ramlánál segítője Daniela Reuven és innen a jó munkakapcsolat. Izraelben komoly generációváltás zajlik a női kosárlabdában a szakmai oldalon. Több fiatal edzőnő kap esélyt a bizonyításra és ennek a feltörekvő generációnak a tagja Daniela Reuven.

Fotó: Ramat Hasharon Women BC – Facebook

A koncepció a Ramat Hasharonnál jó ideje az (lenne), hogy három-négy WNBA-s klasszis egészítse ki a döntően válogatott játékosokra épülő hazai magot. Tavaly nagyon eltolódtak az arányok. A statisztikát figyelve azt láthatjuk, hogy nem volt igazán erős hazai hozzájárulás, talán ennek is tudható be az 5. hely. Egyetlen játékost adtak a válogatottba, ő Daniel Karsh. A válogatottságnak most nagy értéke van Izraelben, hiszen jövő nyáron az Európa-bajnokság társházigazdái lesznek és hazai világversenyen szerepelni mindig nagy megtiszteltetés.

Nem csak tavaly, hanem idén is van magyar kötődés a Ramat Hasharon légiósai között. Itt játszik ugyanis Alisia Jenkins, aki két éven át erősítette a TFSE-MTK csapatát. Mindkét szezonban a legjobbak közé tartozott hazánkban. Tavaly a Ramat Gan alakulatában szerepelt, az izraeli élvonal második ötösébe is beválasztották és onnan igazolt Ramat Hasharon-hoz.

Fotó: Ramat Hasharon Women BC – Facebook

Szintén játszott hazánkban, a Győr gárdájában Milica Ivanovic. Az immár 34 éves szerb játékos nagy rutinjával segítheti a társait. Az Európa Kupa honlapjára feltöltött keretben jelenleg rangidős. A legnagyobb név a légiósok között Charli Collier, aki 2021-ben az első helyen kelt el a WNBA Drafton. Tavaly a Famila Schio gárdájában kezdte az európai karrierjét. Nagy erőket mozgósított az olasz gárda a megszerzéséért, de mindössze hat Euroliga meccs jutott neki, melyeken 7 pont és 5.2 lepattanó átlagot hozott össze. Megsérült és tavaszra vissza sem tért. A WNBA-ben sem remekelt az elmúlt nyáron, a Dallas Wings színeiben 17 meccsen 4.6 perc alatt 2.0 pontot, 0.6 lepattanót és 0.1 gólpasszt átlagolt. Az egyik legszerényebb 1/1-es teljesítmény eddig, de az is igaz, hogy ez egyben motiváció számára. Ha komoly európai karriert akar, akkor ezt a szezont meg kell nyomnia.

A klub Facebook oldalán Jazmine Jones-t is bejelentették, de a neve az Európa Kupa honlapján nem szerepel cikkünk megjelenése pillanatában. Várhatóan a Csata ellen még nem látjuk, de a légiós sor nélküle is erősnek tekinthető. Az igazán nagy kérdés a hazai mag hozzájárulása lesz. Több fiatal is lehetőséget kap. Két 2001-es, egy 2003-as és egy 2005-ös játékos is van a keretben. Többségük korosztályos válogatott vagy az volt korábban. Ilyen May Nesher is, aki a Ramlától jött. Őt tavaly a PEAC ellen is láthattuk. Ez már egy tudatos fiatalításnak tűnik a klubnál. Mivel azonban nem játszottak tétmeccset, így nem tudhatjuk, hogy milyen erőt képviselnek ténylegesen a hazaiak. Az izraeli bajnokság csak október 20-án rajtol. Előny is lehet, hogy a Csata sokkal inkább játékban van. A Ramat Hasharon legutóbb felkészülési tornán az Elizur Holon gárdájával találkozott és akkor 78-77-es vereséget szenvedett, de nyilván ez nem sokat jelent.

Fotó: Ramat Hasharon Women BC – Facebook

Hirdetés